“Κλείδωσε” η χρηματοδότηση 445 εκατ. ευρώ για τις φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θράκη, Θεσσαλία

Δύο μεγάλα Ελληνικά έργα ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Invest EU ανάμεσα σε 49 έργα ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Το ένα από αυτά είναι η χρηματοδότηση με 190 εκατ. ευρώ των τριών έργων ΣΔΙΤ που αφορούν στην κατασκευή των φοιτητικών εστιών στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θράκης και Θεσσαλίας (είναι τρεις ξεχωριστοί διαγωνισμοί).

Οι διαγωνισμοί για αυτά τα φιλόδοξα έργα ξεκίνησαν το 2020 και το μεγάλο αγκάθι αποτέλεσε η χρηματοδότηση τους. Με την ένταξη τους στο Invest EU, οι διαγωνισμοί παίρνουν πράσινο φως για να ολοκληρωθούν και να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων. Ήδη για τις Σ10 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πιο αναλυτικά τα έργα περιλαμβάνουν το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία φοιτητικών καταλυμάτων και άλλων εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης (R&D)) για 3 ελληνικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης χρησιμοποιώντας το μοντέλο σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Το δεύτερο έργο που υποστήριξε το InvestEU στην Ελλάδα, αφορά τα ηλιακά πάρκα της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Με 40 εκ. ευρώ από το InvestEU (σε σύνολο κόστους επένδυσης 143 εκ.), το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία τριών ηλιακών φωτοβολταϊκών (ΦΒ) σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 230 MW, στην Κοζάνη («Ηλιακά Πάρκα Δυτ. Μακεδονίας Ι» 14.99ΜW, «Ηλιακά Πάρκα Δυτ. Μακεδονίας ΙΙ» 14.99MW και «Ηλιακό Βέλος» 200MW, όλα στην Πτολεμαΐδα).

Όπως σημειώνει στο ypodomes.com η κυρία Βίκυ Κεφαλά, μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ταμείου InvestEU, (και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), Μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ και Επικεφαλής Επενδύσεων & Αναπτυξιακών Έργων της CCC, μέσω της χρηματοδότησης του Ταμείου, θα στηριχθούν οι επενδύσεις και η καινοτομία σε Ελλάδα και ΕΕ, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα προωθηθούν σημαντικές πολιτικές της Ένωσης, όπως για το κλίμα, την πράσινη ενέργεια, την κυκλική οικονομία, την αειφορία και την ψηφιακή μετάβαση.

Όπως τονίζει η κα Κεφαλά, “τη δυνατότητα που προσφέρει το Ταμείο στις χώρες-μέλη να εισφέρουν μέρους των πόρων που έχουν λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στο InvestEU θα εκμεταλλευθεί η Ελλάδα. Έτσι, με εισφορά 500 εκ. ευρώ στο InvestEU, θα μοχλευθούν πολλαπλάσια κονδύλια χρηματοδότησης για έργα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα (με χρηματοδότηση που θα είναι διαθέσιμη μέσω των εγχώριων τραπεζών) που θα ανέλθουν και στα 5 δις ευρώ”.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, από ypodomes.gr, 1/8/2022}