Ξενάγηση στο παρελθόν της Κομοτηνής

Διαδραστική ξενάγηση στο βυζαντινό κάστρο της Κομοτηνής από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Με μια διαδραστική ξενάγηση στο βυζαντινό κάστρο της Κομοτηνής συμμετείχε, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το φετινό θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς ήταν οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, και έτσι το Βυζαντινό κάστρο εκτέθηκε ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις (δημογραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική) και τη δυναμική του (οριζόντια και κάθετη κινητικότητα, συμμετοχή και περιθωριοποίηση, ενσωμάτωση και απόρριψη κ.ά).

Για αυτό και η αρχαιολόγος Μουσειολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα πραγματοποίησε τη διαδραστική ξενάγηση στο βυζαντινό κάστρο της Κομοτηνής, το οποίο αποτέλεσε πυρήνα της ανάπτυξης της πόλης.

Εστίασε δε στη διαχρονική πολυπολιτισμικότητα, που αποτελεί το χαρακτηριστικό της Κομοτηνής, καθώς και σε ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά και πολεοδομικά στοιχεία της πόλης που συνέβαλαν την πολιτισμική μεταμόρφωσή της.

Για αυτό άλλωστε και τα παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, γνώρισαν τόσο για το ίδιο το φρούριο, όσο και την πορεία του στο χρόνο, από στρατιωτικό σε αστικό κέντρο, αποτελώντας τον πυρήνα της σημερινής πόλης.

Παράλληλα έμαθαν και για όλους τους διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες που περιέκλεισε κατά καιρούς στα τείχη του, όπως οι χριστιανοί, οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι, τα ερείπια της Συναγωγής των οποίων βρίσκονται στην νοτιοδυτική γωνία του.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κ.Μ., 26/9/2017}