Ήταν ένα ξεχωριστό «πάρτυ» γενεθλίων για τον Μάνο Χατζιδάκι, στο σπίτι του!

Στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης γιορτάσθηκαν τα 94 χρόνια από την γέννησή του

Με ένα ολοήμερο και διαφορετικό «πάρτυ γενεθλίων», γιορτάσθηκαν στις 23/10 το βράδυ στο σπίτι που γεννήθηκε, τα 94α γενέθλια του μεγάλου Ξανθιώτη Μουσουργού Μάνου Χατζιδάκι.

Από νωρίς το πρωί, ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» φιλοξένησε μικρούς και μεγάλους που συμμετείχαν σε μουσικά, θεατρικά και εικαστικά εργαστήρια καθώς και εργαστήρια δημιουργικής γραφής, ενώ το βράδυ το κτίριο – «στολίδι» για την πόλη, γέμισε με τραγούδια του Μάνου αλλά και δημιουργίες από μεταγενέστερους καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν από την μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας.

Την βραδινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο «οικοδεσπότης» Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης,  ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ Ηλίας Ασκαρίδης αλλά και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου ο οποίος υπενθύμισε ότι οι άνθρωποι φεύγουν μόνον όταν τους ξεχνούμε. Κάτι το οποίο στην περίπτωση του Μάνου, δεν ισχύει.

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό και την παρουσίαση του προγράμματος, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του Πολυχώρου κ. Μιχάλη Πουσπουρίκα αλλά και τους χαιρετισμούς των καλεσμένων, το «Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, το «Saxophone ensemble» και το «Μουσαδές Music School», ταξίδεψαν το κοινό στα «μονοπάτια» του Μάνου.

«Η ΞΑΝΘΗ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΝΟΥ – «ΣΤΟΛΙΔΙ» ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ Η ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ»

 «Είμαστε πολύ ευτυχείς που ως επιτροπή του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης – φυσικά υπο την σκέπη της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – πραγματοποιούμε για 2η χρονιά την επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 94ων γενεθλίων του Μάνου Χατζιδάκι. Καθόλη την διάρκεια της ημέρας, είχαμε ουσιαστικά ένα μεγάλο «πάρτυ». Μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων της Ξάνθης, έζησαν, χόρεψαν, τραγούδησαν, ζωγράφισαν και έγραψαν στίχους επάνω στην ζωή του μεγάλου μας συνθέτη. Ήταν εντελώς διαδραστικό το «πάρτυ» που χαρήκαμε όλοι και κυρίως τα παιδιά. Είναι ακριβώς αυτό που πρέσβευε και ο Μάνος όταν ζούσε και πραγματικά ο πολυχώρος γέμισε με χαμόγελα και όμορφες φωνές. Η ημέρα συνεχίστηκε με ξεναγήσεις και  προβολές και το κτίριο ήταν ανοικτό στο κοινό και καταλήξαμε στο βράδυ, όπου είχαμε μια πολύ όμορφη μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή του «Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, του «Saxophone ensemble» και του Χάρη Ξυλά και της Μουσικής Σχολής του Αντώνη Μουσαδέ. Θεωρώ ότι σήμερα η Ξάνθη τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την μνήμη του μεγάλου αυτού συνθέτη» ανέφερε στην «Θ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης κ. Μιχάλης Πουσπουρίκας, επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τον πολυχώρο, το κτίριο στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μάνος Χατζιδάκις, είμαστε πολύ περήφανοι και παράλληλα νιώθουμε μεγάλη ευθύνη που έχουμε την διαχείρισή του. Αυτό για εμάς είναι ένα μεγάλο «στοίχημα» γιατί θεωρούμε ότι αυτό το αρχιτεκτονικό «στολίδι» είναι και μπορεί να αποτελέσει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. Πέραν από το πολιτιστικό γίγνεσθαι, μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτήν την πόλη και στην γενικότερη ανάπτυξη και να θεωρήσουμε ότι και αυτό το κτίριο είναι ένας πολύ σημαντικός πόλος έλξης. Ο ίδιος ο Μάνος είναι ένας πόλος έλξης και το κτίριο στο οποίο γεννήθηκε, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα «στολίδι» και ένα πολύ σημαντικό μνημείο, το οποίο οφείλουμε φορείς και πολίτες και να το προβάλλουμε και να το εκμεταλλευθούμε. Ο πολυχώρος θα λειτουργήσει ως ένα «κύτταρο πολιτισμού» στο οποίο θα υποδεχόμαστε νέους ανθρώπους, ταλέντα, μουσικές και γενικά την καλιτεχνία αλλά και επιστημονικές εκδηλώσεις. Θεωρώ ότι μπορούμε να επενδύσουμε επάνω στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης και θα το κάνουμε».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 24/10/2019}