Μεγαλειώδης παρέλαση στην Ξάνθη

Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου: «Έχουμε χρέος απέναντι στους προγόνους μας να κρατήσουμε την πατρίδα μας ελεύθερη»

Η Ξάνθη μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, κάτω από τον ζεστό Φθινοπωρινό ήλιο, γιόρτασε την επέτειο του ΟΧΙ. Ένα ΟΧΙ που ο Ι. Μεταξάς είπε τον Οκτώβριο στις 28 του 1940 στους Ιταλούς, βάζοντας την Χώρα στον πόλεμο απέναντι στις σιδηρόφρακτες στρατιές των Ιταλών και Γερμανών. Ένα ΟΧΙ που έμελλε να γράψει νέες αιματοβαμμένες σελίδες δόξης. Αυτούς τους ήρωες τίμησαν σήμερα οι Ξανθιώτες συμμετέχοντας στο τελετουργικό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης για το έπος του 1940, όπου, αφού επί διήμερο σημαιοστολίστηκε η πόλη, οι καμπάνες των ιερών ναών ήχησαν χαρμόσυνα και ο Εθνικός ύμνος ακούστηκε σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις,  ήρθε η ώρα της μεγάλης παρέλασης στην 28ης Οκτωβρίου στο κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα  έλαβε χώρα η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, ακολούθησε λιτή δεξίωση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Ν. Ευφραιμίδη, μετά ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, η κατάθεση στεφάνων και τέλος η παρέλαση.

Μία παρέλαση μαθητών που σημαδεύτηκε από την περηφάνια των Ξανθιωτόπουλων  και φυσικά η σημαία πήγε στους αξιότερους μαθητές.

Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στον χώρο των επισήμων ήταν ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης.

Μετά την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων του Δ ΣΣ που γέμισε με αίσθημα περηφάνιας και ασφάλειας τους Ξανθιώτες ακολούθησαν δηλώσεις.

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κκ Παντελεήμων

«Την 28η Οκτωβρίου γιορτάσαμε το όχι του 40. Θυμηθήκαμε τους αγώνες των προγόνων μας γιατί η ελευθερία όπως ανέφερα και στον ναό στην διάρκεια της δοξολογίας, δεν χαρίζεται αλλά η ελευθερία κερδίζεται με αίμα. Έχουμε ένα χρέος απέναντι στους προγόνους μας που έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους αλλά έχουμε και ένα χρέος απέναντι στις νέες γενιές να διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας, να φυλάξουμε την πίστη μας, τα ήθη, τα έθιμα μας, την ιστορία μας τα οποία δεν εκχωρούμε σε κανέναν γιατί είναι δικά μας και μόνο δικά μας. Παρακολουθήσαμε και χειροκροτήσαμε τους πολιτιστικούς συλλόγους την μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα μας παιδιά και νοιώσαμε μια υπερηφάνεια. Εκείνο που χρειάζεται είναι η ενότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τον λαό μας γιατί κάθε φορά που βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση και ήμαστε ενωμένοι μεγαλουργήσαμε. Όταν όμως μπήκε το μικρόβιο της διχόνοιας ανάμεσα μας, τότε θρηνήσαμε συμφορές. Να ευχηθώ υπέρμαχος στρατηγός η Παναγία μας η οποία σκέπαζε και σκεπάζει τον λαό μας να πρεσβεύει στον Σωτήρα Χρηστό για την ειρήνη όλου του κόσμου να αναπαύσει τις ψυχές των πατέρων μας που άφησαν τα οστά τους στα βουνά της Ηπείρου και να ευχηθώ τα έτη όλων, όλου του λαού μας να είναι πολλά να είναι ειρηνικά και να είναι ευλογημένα. Χρόνια Πολλά.

Στρατηγός Λαλούσης Χαράλαμπος, Διοικητής ΔΣΣ 

«Και αν ξανά ερωτηθούμε πάλι ΟΧΙ θα πούμε. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε το ΔΣΣ μέσα από αυτή την λαμπρή παρέλαση που παρακολουθήσαμε πριν από λίγο. Σήμερα το ΔΣΣ ως αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη δίνατε να εξασφαλίσει απόλυτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα καθώς και την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του Θρακιώτικου Λαού. Χρόνια Πολλά σε όλους»

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Ν. Ευφραιμίδης

Σήμερα γιορτάζουμε, τιμούμε με μεγαλοπρέπεια το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής. Το όχι του έπους του 40 το μέγιστο κατόρθωμα των Ελλήνων που πηγάζει μέσα από την ψυχή τους, ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας όπου για αιώνες θα συμβολίζει τους αγώνες για την αρετή και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Θέλω να συγχαρώ όλους και όλες συνεργάστηκαν για να είναι η σημερινή παρέλαση επιτυχείς  ευχόμενος χρόνια πολλά με υγεία ειρήνη και πρόοδο.

Δήμαρχος Ξάνθης

Τέλος ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης έκανε αναφορά για ημέρα μνήμης λέγοντας ότι η ελευθερία δεν δωρίζεται. Ευχήθηκε σε όλους και  όλες χρόνια πολλά.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, 28/10/2019}