Μετά από έξι μήνες απουσίας, «Ζωντάνεψαν» τα καφέ και τα εστιατόρια οι Ξανθιώτες

Τραπέζια, καρέκλες, δίσκοι με καφέδες αλλά και με μεζέδες, είχαν και πάλι την τιμητική τους, μετά από έξι ολόκληρους μήνες «καραντίνας» απο την περασμένη Δευτέρα στην Ξάνθη, καθώς ανέβασαν «ρολά» οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και γενικά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η δε καλοκαιρία που επικράτησε, αποτέλεσε ακόμη μια αφορμή για να ζωγραφιστούν χαμόγελα αισιοδοξίας σε επαγγελματίες και εργαζόμενους, οι οποίοι βέβαια – τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – δεν μπορούσαν να προμηθευτούν δωρεάν τα self tests που απαιτούνται ώστε να παραμείνουν ασφαλείς τόσο οι ίδιοι όσο και οι πελάτες που εξυπηρετούν, όπως εξηγεί στην «Θ» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου, η οποία παράλληλα αναφέρεται και στο θέμα της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων.
Θετικό πρόσημο στα πρώτα δείγματα – πρόβλημα με την διάθεση των self tests για τους εργαζόμενους
Ειδικότερα η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε αρχικά ότι:
Τα πρώτα δείγματα έχουν θετικό πρόσημο. Είδαμε την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ότι και ο κόσμος ανταποκρίθηκε και οι επιχειρήσεις δούλεψαν. Είδαμε κόσμο στα καφέ – μπαρ, είδαμε κόσμο στα καταστήματα της εστίασης και εκ πρώτης όψεως τηρήθηκαν – όπως είδαμε – στο ακέραιο τα μέτρα. Τηρήθηκαν τόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα από εργαζόμενους και επαγγελματίες όσο και τα πρωτόκολλα αναφορικά με τις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για μια απόλυτη κανονικότητα. Βαδίζουμε προς την κανονικότητα, υπάρχουν θετικοί βηματισμοί προς την απελευθέρωση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα παίξει και η μουσική όταν θα απελευθερωθεί και ο τουρισμός.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε – μέχρι και την ώρα που μιλάμε τουλάχιστον – είναι ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας τα self tests, όπως επίσης δεν μπορούν να δηλωθούν και εύκολα στο σύστημα. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι το να προμηθευτούν με τον ΑΜΚΑ τους τα tests από τα φαρμακεία. Είναι ακόμη «κλειστά». Πρέπει να πληρωθούν από την τσέπη είτε του εργαζόμενου είτε του εργοδότη. Αυτό είναι μια παθογένεια η οποία πρέπει να επιλυθεί, διότι σε περίπτωση ελέγχου – από τους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς – η επιχείρηση θα βρεθεί υπόλογη και με ένα άδικο πρόστιμο, διότι δεν θα φταίει η επιχείρηση που το σύστημα δεν είναι ακόμη ανοικτό για να δοθούν τα self tests στους εργαζόμενους. Αυτό έπρεπε να έχει επιλυθεί…χθες. Είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι διότι ουσιαστικά ήταν ένας από τους όρους με τους οποίους λειτούργησε η εστίαση. Είπαν ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα self tests με τα οποία θα πρέπει να προσέρχονται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας.
Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών που βλέπουμε ότι συμβαίνει, θα βοηθήσει περεταίρω στο να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα και πιθανολογούμενο κλείσιμο – εκ νέου – του κλάδου, με δεδομένο φυσικά ότι στις 15 Μαΐου ανοίγει και ο τουρισμός. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε, διότι η εστίαση και τα καφέ – μπαρ με τον τουρισμό, είναι δύο αλληλοεξαρτώμενοι κλάδοι. Δεν μπορεί ο ένας να λειτουργήσει χωρίς τον άλλο, επί της ουσίας.
Καλή η «γειτνίαση» των συναδέλφων – θέλω να πιστεύω ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων
Αναφορικά με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, η κ. Τσιακίρογλου, επισημαίνει ότι:
Θεωρώ πως από την στιγμή που υπάρχει μια καλή γειτνίαση με συναδέλφους που θα έχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα υπάρχει και μια σωστή συνεννόηση, πάντα με γνώμονα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτό που έχει δείξει μέχρι σήμερα η «ιστορία» ή η πείρα μας, είναι ότι υπάρχει καλή γειτνίαση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οπότε θέλω να πιστεύω ότι δεν θα δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα. Επιπλέον υπάρχει ο νόμος Θεοδωρικάκου, που ίσχυε και πέρυσι, που αφορά στο ότι θα δοθούν ατελώς παραπάνω χώροι για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ενώ για επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αναπτύξουν περεταίρω τραπεζοκαθίσματα, θα υπάρχει μείωση στα τέλη που πληρώνουν στον δήμο. Αυτό ισχύει και τώρα, αφού έχει βγει σχετική διαβεβαίωση και από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Πάντως αναφορικά με τα ευρήματα των τριών πρώτων ημερών της εστίασης, είναι ότι όλοι οι συνάδλεφοι ήταν τυπικότατοι και τήρησαν στο 100% (στο ακέραιο) τα μέτρα που υποδεικνύονται για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ήταν κάτι που συνέβη και προ του δεύτερου lockdown (και τότε είχαμε αντίστοιχα την ίδια σωστή διαχείριση της κατάστασης από τους συναδέλφους) και το ίδιο βλέπουμε και τώρα. Ο σκοπός είναι να μείνουμε ανοικτοί. Κανένα πισωγύρισμα δεν συμφέρει κανέναν. Ο κλάδος ήταν κλειστός έξι μήνες, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε, όλοι θέλουμε να παραμείνουμε ανοικτοί και να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους. Θα πρέπει να κοιτάξουμε να μείνει ο κλάδος ανοικτός μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα. Δεν πρέπει να ξανακλείσουμε και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει μια κατανόηση ένθεν και ένθεν (και καταναλωτών που συμπεριφέρθηκαν άψογα και επαγγελματιών) για να μην έχουμε πισωγύρισμα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 6/5/2021}