«Παγωνιά» και στα παζάρια του Ν. Ξάνθης

«Πάγωσε» η γη – Δύσκολη η παραγωγή – Προβλέπεται και αύξηση τιμών – Θ. Γιαγκόπουλος: «Το…Α και το Ω για εμάς ο καιρός – Μπήκε…στραβά ο νέος χρόνος»

Λίγο η παγωνιά των ημερών, λίγο οι χιονοπτώσεις λίγο τα «Φώτα» και οι αργίες, το 2019 άλλαξαν τα…«φώτα» στους μικροπωλητές των παζαριών της περιοχής, οι οποίοι επί 10 ημέρες μένουν με το ταμείον όχι απλά «μείον», αλλά… μηδενικό!

Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο πρόεδρος των πωλητών οπωροκηπευτικών κ. Θεολόγης Γιαγκόπουλος, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν αυτές τις ημέρες οι μικροπωλητές, τονίζοντας βέβαια ότι τα τέλη του 2018 (ενόψει των εορτών) η κίνηση ήταν καλύτερη από πρόπερσι.

Βέβαια ο ίδιος δεν παραλείπει να «προβλέψει» και άνοδο των τιμών των φρούτων και λαχανικών, καθώς οι δύσκολες καιρικές συνθήκες κάνουν δυσκολότερη (και λιγότερη) την παραγωγή.

«ΜΠΗΚΕ…ΣΤΡΑΒΑ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει στην «Θ» ότι «το περασμένο Σάββατο δεν κάναμε παζάρι στην Ξάνθη λόγω των καιρικών συνθηκών, την Κυριακή ήταν τα Θεοφάνεια. Πήγαμε και σε άλλα παζάρια κατά την διάρκεια της εβδομάδας αλλά έχει πάρα πολύ κρύο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και με το σημερινό παζάρι γιατί εχθές χιόνισε. Ίσως να μην βγούμε και αυτήν την εβδομάδα εάν ο καιρός είναι χάλια. Πέρασαν δύο εβδομάδες με έναν καιρό που δεν μας ευνόησε για να στρώσουμε τους πάγκους. Ελπίζουμε για το «αύριο». Ο νέος χρόνος μπήκε «στραβά». Θα δούμε».

«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ…Α ΚΑΙ ΤΟ Ω – ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ»

«Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν μας ευνοούν. Ο καιρός για εμάς είναι το «Α» και το «Ω». Αν δεν μας βοηθήσει, είμαστε στον «δρόμο». Δεν έχουμε μαγαζιά για να πούμε ότι θα ανοίξουμε και αν δεν έχουμε κίνηση ή αν δεν ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες θα το κλείσουμε. Για παράδειγμα προχθές κατέβηκε μια ηλικιωμένη κυρία και γλίστρησε από τον πάγο. Όμως σε σύγκριση με πρόπερσι, στο τέλος του 2018 και ενόψει των εορτών, κινηθήκαμε καλύτερα. Τα πράγματα ήταν πιο καλά» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «το 2019 λίγο με τις γιορτές και τις αργίες και λίγο με τον καιρό, μπήκε λίγο…ανάποδα. Θα δείξει τις επόμενες ημέρες. Με κακοκαιρία για παράδειγμα δεν μπορούμε να πάμε σήμερα στο παζάρι του Σελέρου. Στα παζάρια δουλεύουμε 4 φορές την εβδομάδα. Το Σάββατο στην Ξάνθη, την Κυριακή στο Πόρτο – Λάγος, την Τρίτη στο Εύλαλο και την Πέμπτη στο Σέλερο. Περιμένουμε να ανέβει λίγο η θερμοκρασία.  Τις πρωινές ώρες με την χαμηλή θερμοκρασία, οι μπανάνες για παράδειγμα μαυρίζουν. Θα παίρνατε εσείς κάτι «παγωμένο»;

«ΠΑΓΩΣΕ Η ΓΗ – ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ»

«Συζητώντας με τον αντιπρόεδρο των παραγωγών, λέγαμε ότι για να βγάλουμε το Σάββατο πράγματα θα πρέπει να βρέξει. Η γη έχει παγώσει τόσο πολύ που πράσα, κρεμμύδια, σπανάκια κλπ, δεν μπορείς να τα βγάλεις» υπογράμμισε επίσης ο κ. Γιαγκόπουλος, σημειώνοντας ότι «έβλεπα ότι και στην Λακωνία ακόμη πάγωσαν τα πορτοκάλια επάνω στα δέντρα. Θα υπάρχει δηλαδή σίγουρα μια αύξηση. Οι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιές. Πώς να βγάλεις το σπανάκι με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, μια – μια ρίζα για να μαζέψεις δύο και τρία κιλά; Ελπίζουμε βέβαια αν και η χρονιά μπήκε δύσκολα να βγει ευκολότερα».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 10/1/2019}