Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε η Επέτειος του «ΟΧΙ» στην Ξάνθη

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης εκπροσώπησε την κυβέρνηση - Οι δηλώσεις των επισήμων

Με λαμπρότητα και παρά τον άστατο καιρό γιορτάσθηκε η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Ξάνθης. Μαθητές απο τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης, σύλλογοι καθώς και το Δ΄Σώμα Στρατού, σε άψογους σχηματισμούς, πέρασαν υπερήφανα μπροστά απο την εξέδρα των επισήμων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης.

Νωρίτερα στο Ηρώο της πόλης, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών όλων εκείνων που «έπεσαν» στην μάχη για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

«ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ…»

«Λαμπρή η σημερινή ημέρα. Η 28η Οκτωβρίου, είναι η μέρα που ο ελληνικός λαός διέσωσε την αξιοπρέπεια όλου του πολιτισμένου κόσμου, με το «ΟΧΙ» το οποίο είπε και αυτό το «όχι» ήταν όχι μόνο του πρωθυπουργού αλλά όλου του ελληνικού λαού. Η Δοξολογία, το Τρισάγιο, η παρέλαση και η κατάθεση στεφάνων, είναι ένα μνημόσυνο για εκείνους που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Χρειάζεται να δουλέψουμε, να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας. Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν απο εκείνα που μας χωρίζουν. Εκείνοι όμως είχαν ένα ηρωικό φρόνημα. Το φρόνημα το δικό μας σήμερα είναι «ενδοτικό» και αυτό θα πρέπει λίγο να το προσέξουμε. Χρόνια πολλά και ευλογημένα» ανέφερε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων.

«ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ»

«Η σημερινή μέρα είναι μια σπουδαία μέρα που μας θυμίζει την απόφαση του ελληνικού λαού να αγωνιστεί απέναντι στον ναζισμό και στον ναζισμό με όλες του τις δυνάμεις. Είναι μια μέρα που πρέπει να μας υπενθυμίζει διαρκώς οτι η «μάχη» απέναντι στον φασισμό και στις δυνάμεις που θέλουν να μας οδηγήσουν στο παρελθόν, πρέπει να είναι καθημερινοί και διαρκείς και προς αυτήν την κατεύθυνση όλοι οι προοδευτικοί πολίτες αυτού του τόπου οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να οδηγηθούν στην απομόνωση, ακραίες φωνές οι οποίες θέλουν να σπείρουν τον διχασμό. Φωνές που «ευλογούν» τους εχθρούς τους οποίους πολέμησε και η ελληνική κοινωνία, μια επέτειο σαν την σημερινή. Επομένως θεωρώ οτι ιδιαίτερα για την πολυπολιτισμική Θράκη και για τον Νομό Ξάνθης, είναι περισσότερο αναγκαίο απο ποτέ, ενωμένος ο ελληνικός λαός να προχωρήσει στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, προκειμένου να ξεπεράσουμε οριστικά και αμετάκλητα τόσο το πεδίο της οικονομικής κρίσης αλλά και όλες τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τα προβλήματα είναι κοινά. Οι λύσεις είναι κοινές και προς αυτήν την κατεύθυνση, οφείλουμε να μην ξεχνάμε, τους αγώνες με τους οποίους θυσιάστηκαν όλοι οοι ήρωες Έλληνες και ιδιαίτερα για την σημερινή ημερομηνία, που είναι ένα σαφές μήνυμα κατά του φασισμού και του ναζισμού» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΝΙΑ…ΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ’40 – ΟΥΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ»

Απο την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης τόνισε οτι «εμείς είμαστε η πρώτη μεταπολεμική γενιά. Η γενιά που γεννήθηκε την δεκαετία του 1950 -1960. Έχουμε νωπές τις μνήμες απο τον αγώνα του ’40 και είμαστε «δεμένοι» με αυτήν την επέτειο διότι οι γονείς μας έλαβαν μέρος στον μεγάλο αυτό αγώνα, στο μεγάλο «ΟΧΙ». Με αφετηρία τον αγώνα του ’40 και την λήξη του πολέμου, ήμασταν και η τυχερή γενιά που ζήσαμε τα επόμενα χρόνια με ευημερία, με πρόοδο και ειρήνη. Αυτό το οφείλουμε προφανώς στους τελευταίους αγωνιστές οι οποίοι πολέμησαν τόσο τους Γερμανούς όσο και τους Ιταλούς κατά τον πόλεμο του ’40. Η πατρίδα μας περνά δυσκολίες. Να οραματιζόμαστε και να έχουμε «μπροστάρη» τους αγώνες αυτών των ανθρώπων, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες. Όπως όλοι γνωρίζετε, τελευταία τα εξ ανατολών σύνορά μας, άρχισαν να αμφισβητούνται απο τους γείτονες και έχουμε τα επεισόδια των τελευταίων ημερών. Να είναι σίγουροι οτι με οδηγό τους αγωνιστές του ’40, δεν θα επιτρέψουμε να περάσει απο την σκέψη τους η ιδέα οτι μπορούν να μας κατακτήσουν έστω και σπιθαμή γης. Θέλω να επισημάνω και άλλο ένα γεγονός. Μετά απο 78 χρόνια, δια του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ιταλία ζητά συγγνώμη για την επίθεση του 1940. Είναι ένα σημαντικό γεγονός και αποδεικνύει οτι οι Έλληνες ποτέ δεν επιβουλεύθηκαν άλλους λαούς, ποτέ δεν ήθελαν να παραβιάσουν τα υφιστάμενα σύνορά μας, όμως όταν προκληθούμε, ουαί και αλίμονο στους επιτιθέμενους. Χρόνια πολλά».

«ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ, ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»

«Οι σελίδες της ιστορίας του ελληνικού έθνους είναι γεμάτες απο αγώνες, γεμάτες απο ήρωες και γεμάτες απο ανθρώπους οι οποίοι με αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν την ελευθερία της χώρας. Είναι όμως γεμάτες και με ανθρώπους που ύψωσαν το ανάστημά τους μπροστά στον ισχυρό, είναι γεμάτες με ηγέτες οι οποίοι είπαν το μεγάλο «ΟΧΙ» για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Καθήκον και χρέος όλων είναι να διατηρήσουμε την ελευθερία. Αξίζουν συγχαρητήρια και στα παιδιά μας, στην νεολαία που βαδίζει σε αυτά τα χνάρια. Χρόνια πολλά σε όλους».

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 28/10/2018}