Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης στον Δήμο Ξάνθης

Τα μέτρα ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών και τα…Σχέδια Εκκένωσης Οικισμών

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος εκδόθηκε σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης για την επιβολή μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιοχές του Νομού Ξάνθης που αφορά:

α)       Το ευπαθές περιαστικό Δάσους του Δήμου Ξάνθης που περικλείεται από τους δρόμους Κιμμερίων-Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Παναγίας Καλαμούς προς 4,5χιλ. Ξάνθης-Σταυρούπολης και ανάπαλιν ως επίσης και του δρόμου που οδηγεί στην Εκκλησιαστική Σχολή (θέση Προφήτη Ηλία)

β)       Το ευπαθές περιαστικό Δάσος του οικισμού Τοξοτών-Γαλάνης του Δήμου Τοπείρου.

γ)   Τα αλσύλλια του Πόρτο Λάγος: i) στην δυτική είσοδο του οικισμού και ii) πέριξ της αποικίας των Ερωδιών.

δ)    Το αλσύλλιο στην παραλία Αβδήρων πέριξ των μαθητικών κατασκηνώσεων.

Όροι και προϋποθέσεις Απαγόρευσης

Η απαγόρευση ισχύει από 23/7/2018 έως 31/10/2018 (λήξη αντιπυρικής περιόδου) όταν ο δείκτης επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την έναρξη και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών είναι 3, 4 ή 5.

Έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, η απαγόρευση μπορεί να ισχύει και χωρίς τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Η εφαρμογή της παρούσης για όλο το εικοσιτετράωρο εφαρμόζεται από την Αστυνομική Δ/νση και τα Δασαρχεία (ανάλογα με τις οδούς αρμοδιότητας) με την συνεργασία και τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται οχήματα Δασαρχείων, ΕΚΑΒ, Υπηρεσιών και μόνιμων κατοίκων, ιδιόκτητων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, μελισσοκόμων κλπ. με την προϋπόθεση ότι τις ημέρες υψηλού κινδύνου θα αποφεύγουν οποιεσδήποτε εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (εργασίες με μηχανήματα και εργαλεία που δημιουργούν σπινθήρες τροχοί ηλεκτροκολήσεις, αλυσοπρίονα κλπ.)

Ειδικά για το περιαστικό δάσος Ξάνθης εφαρμόζεται πρόγραμμα επιφυλακών και περιπολιών Φορέων με απλά ή και με μικτά περίπολα το οποίο θα συνταχθεί και θα κοινοποιηθεί με μέριμνα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ξάνθης.

Έπειτα από πρόταση της Π.Υ. Ξάνθης το έργο της συμπληρωματικής επιτήρησης του περιαστικού δάσους της Ξάνθης με στόχο την άμεση αναγγελία πυρκαγιάς και μόνο, αναλαμβάνουν οι εθελοντικές ομάδες του Νομού Ξάνθης που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Οι θέσεις της συμπληρωματικής επιτήρησης είναι σταθερές και προσδιορίζονται από την Πυροσβεστική. Για τον καλύτερο συντονισμό, οι παραπάνω εθελοντικές ομάδες δέον να ενημερώσουν εγγράφως για τη θέση, το χρονικό διάστημα και τις ώρες της συμπληρωματικής επιτήρησης του περιαστικού δάσους Ξάνθης την Π.Υ. Ξάνθης και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ξάνθης μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Απόφασης.

Το διήμερο εορτασμού της κοίμησης της Θεοτόκου στις 14/08/2018 και 15/08/2018 δεν ισχύει η παρούσα Απόφαση για το ευπαθές περιαστικό δάσος της Ξάνθης και μόνο, λόγω μεγάλης προσέλευσης προσκυνητών στις ιερές μονές Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Παναγίας Καλαμούς, οπότε θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα επιτήρησης από τους αρμόδιους Φορείς (Δ/νση Αστυνομίας Ξάνθης, Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, Δήμος Ξάνθης, ΔΕΥΑΞ, Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, XXV ΤΘΤ, Δασαρχείο Ξάνθης, Δ/νση υγείας Π.Ε. Ξάνθης, Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕ Ξάνθης, Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης & Περιθεωρίου, εθελοντικές οργανώσεις εγγεγραμμένες στο μητρώο Πολιτικής Προστασίας) σύμφωνα με δικό τους πρόγραμμα μέτρων αρμοδιότητάς τους που θα πρέπει να καταρτίσουν και να καταθέσουν εγκαίρως (μέχρι τις 10 Αυγούστου 2018) στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ξάνθης.

Μέτρα με αφορμή τα οποία μίλησε στην «Θ» ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Γεώργιος Ρούτσιας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους δείκτες επικινδυνότητας και τις περιπολίες των οχημάτων της πυροσβεστικής, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι «το Σχέδιο Εκκένωσης Οικισμών» έγκειται στην ευθύνη των δήμων και των περιφερειών.

«ΣΤΟ 1 ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει ότι «αυτήν την περίοδο και εδώ και δέκα ημέρες έχουμε δείκτη επικινδυνότητας «1». Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα. Τα στάδια της επικινδυνότητας είναι τρία. Το πρώτο είναι οι δείκτες «1», «2» και «3», το δεύτερο ο δείκτης «4» (ο οποίος υπήρχε στην Αττική) και το τρίτο στάδιο είναι ο δείκτης επικινδυνότητας «5». Επί της ουσίας το τρίτο στάδιο είναι αυτό της κατάστασης συναγερμού. Αυτήν την στιγμή για την Ξάνθη, έχουμε πρώτο δείκτη επικινδυνότητας λόγω και των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Οι δείκτες επικινδυνότητας βγαίνουν κάθε ημέρα στις 13.00 για την επόμενη ημέρα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ»

Αναφορικά με τις περιπολίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτές εξαρτώνται από τον δείκτη επικινδυνότητας. Για παράδειγμα στον δείκτη «1» έχουμε δύο περιπολικά (το ένα στο περιαστικό άλσος και το άλλο στην Ι. Μ Παναγίας Καλαμού). Στον δείκτη δύο έχουμε και άλλο ένα περιπολικό στην ευρύτερη περιοχή πλησίον του αρχαιολογικού χώρου και των κατασκηνώσεων των Αβδήρων. Ωστόσο, ως διοικητής νομού, μου δίνεται και η δυνατότητα να δώσω εντολή στον περιφερειάρχη πυροσβεστικής, επειδή κρίνω για παράδειγμα ότι έχει ισχυρό άνεμο κάποια μέρα και να αυξηθεί η παρουσία των περιπολιών. Το σχέδιο δασών βγαίνει τον Μάρτιο, ωστόσο βλέποντας τον καιρό, πράττουμε ανάλογα. Για παράδειγμα αυτό το διάστημα κατά το οποίο είχαμε βροχοπτώσεις  κάνουμε μειωμένες περιπολίες. Όταν θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας θα βγάλουμε και άλλες περιπολίες».

«ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ – Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ»

Τέλος αναφορικά με το Σχέδιο Εκκένωσης Οικισμών, ο κ. Ρούτσιας σημείωσε λακωνικά ότι «είναι ευθύνη των δήμων και των περιφερειών για το που θα πάει ο κόσμος όταν χρειαστεί να εκκενωθεί μια περιοχή. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει πρόταση για εκκένωση. Το ίδιο ισχύει και για το αλσύλιο. Επί της ουσίας δεν απαγορεύουμε εμείς, ούτε κλείνουμε κάποιο δάσος.

ΠΑΝ. ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ: «ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ – ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Σε ο,τι αφορά τώρα το κομμάτι του αν υπάρχει στον Δήμο Ξάνθης Σχέδιο Εκκένωσης Οικισμών, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία κ. Παναγιώτης Ταρενίδης σημειώνει λακωνικά στην «Θ»: «και βέβαια υπάρχει Σχέδιο Εκκένωσης Οικισμών και όταν χρειαστεί θα ενημερωθεί ο κόσμος και μάλιστα την κατάλληλη ώρα και στιγμή. Όταν και αν χρειαστεί θα ενημερωθούν εγκαίρως».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 28/7/2018}