Σ. Βούλτεψη: «Ο φράχτης στον Έβρο προχωράει, είναι πέρα από κάθε συζήτηση αυτό»

Οι πόλεμοι σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, οι γεωπολιτικές και κλιματικές συνθήκες σε πολλές χώρες, αυξάνουν τα κύματα προσφύγων και μη νόμιμων μεταναστών

Μικρά βήματα συνεργασίας με την Τουρκία, με διπλή στοχοθεσία συνεχίζεται η εθνική στρατηγική της χώρας μας στο μεταναστευτικό

Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή αλλά και διεθνώς, όπου ο πόλεμος είναι ξανά πραγματικότητα και το μεταναστευτικό οξύνεται καθημερινά, η υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, μίλησε αναλυτικά στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.

«Ό,τι συμβαίνει στην περιοχή μας “χτυπάει” σε μας σίγουρα» αναγνώρισε η υφυπουργός και εξήγησε ότι «μπορεί να μη βλέπουμε τις συνέπειες αμέσως, αλλά τις βλέπουμε λίγο μετά».



Μεταναστευτικό… από παντού
Κληθείσα να καταγράψει την κατάσταση γεωπολιτικά, όπως τη βλέπει αυτή τη στιγμή η χώρα μας, μετέφερε την ακόλουθη εικόνα: «αυτή ακριβώς τη στιγμή η περιοχή μας βρίσκεται σε μία κατάσταση που πιστεύω ιστορικά δεν έχει ξαναεμφανιστεί: ένας μεγάλος πόλεμος στη Συρία από το 2011 με εκατομμύρια πρόσφυγες, ένας μεγάλος πόλεμος στην Ουκρανία με εκατομμύρια πρόσφυγες που διαρκεί δύο χρόνια, μία τεράστια “φωτιά” στη Μέση Ανατολή, που δεν είναι η συνηθισμένη κρίση αλλά ανάλογη των μεγάλων πολέμων που ξέσπασαν στην περιοχή από το ’48».

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στο Σουδάν, η επέκταση του Τζιχαντισμού σε αρκετές χώρες, τα 8 συνεχιζόμενα πραξικοπήματα σε κράτη της Αφρικής, η κρίση στη Σομαλία, η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με τη Σοφία Βούλτεψη να προειδοποιεί επίσης για «στρατιές κλιματικών προσφύγων», εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια ο συγκεκριμένος όρος θα αναγνωριστεί διεθνώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μόνο το πρώτο 9μηνο του 2023, περισσότεροι από 110εκ εκτοπισμένοι άνθρωποι επιδιώκουν να έρθουν στην Ευρώπη. Γι’ αυτό κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει άμεσα σοβαρές αποφάσεις και να μη κωλυσιεργεί άλλο, γιατί αυτό θα προκαλέσει μόνο άνοδο της Ακροδεξιάς στις προσεχείς ευρωεκλογές. Άνοδος της Ακροδεξιάς, θα επιτείνει περαιτέρω την πολιτική φύλαξης συνόρων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αντί για την έμφαση που πρέπει να δοθεί στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όπως για παράδειγμα τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, ζητάει μία ενιαία πολιτική υπό τη σκέπη του Frontex για την άμεση απομάκρυνση των παραβατικών μεταναστών, που ναι μεν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως να εξηγεί πως στην πράξη θα γίνεται αυτό.

«Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας με κάθε μέσο»
Σε κάθε περίπτωση ως Ελλάδα «θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας με κάθε μέσο κι από αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω» διαμήνυσε η υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου.

«Με εντολή πρωθυπουργού έχουμε προκρίνει από την αρχή μία στρατηγική με δύο πτυχές: Η μία είναι η προστασία των συνόρων γιατί είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας. Η δεύτερη είναι η προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης» σημείωσε η Σοφία Βούλτεψη. «Ο φράχτης στον Έβρο προχωράει, είναι πέρα από κάθε συζήτηση αυτό» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι εναντίον των τεχνητών εμποδίων μεταξύ κρατών.

Παράλληλα, η χώρα μας ακολουθεί μία εθνική στρατηγική που αποτρέπει τη ριζοσπαστικοποίηση όσων καταφέρνουν να φτάσουν, προκειμένου να μην αυξάνεται η εγκληματικότητα. Σύμφωνα με τη Σοφία Βούλτεψη αυτό επιτυγχάνεται με την άρση της γκετοποίησης, που ωθεί τους αλλοδαπούς στο έγκλημα, όπως επίσης με την προστασία των ανήλικων μεταναστών, που «εάν έμεναν στο δρόμο, ήταν σίγουρο ότι θα εργαλειοποιηθούν» και θα οδηγούνταν στο οργανωμένο έγκλημα ή στην παραβατικότητα. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, χαρακτήρισε «σοφή» την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2020, να εντοπιστούν οι ανήλικοι μετανάστες στη χώρα, προκειμένου να μην αφεθούν στο έγκλημα. Κατ’ αυτό τον τρόπο προστατεύτηκαν περίπου 5.500 ανήλικοι αλλοδαποί στην Ελλάδα.

«Κάνουμε μία δουλειά που ίσως δεν φαίνεται, αλλά είναι μία δουλειά βάσης, για την οποία μάς ρωτούν πλέον στην Ευρώπη» υποστήριξε η Σοφία Βούλτεψη, προσθέτοντας ότι επίσης οι ανήλικοι μαθαίνουν ελληνικά, εξοικειώνονται με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, προκειμένου να μην αναπτύσσουν παραβατικές συμπεριφορές.

Ελληνοτουρκικά: Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», όλο και πιο κοντά έρχεται μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο αποτελεί μια ανοιχτή πληγή τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Τουρκία, καθώς διαιωνίζει την καχυποψία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον ρόλο της. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ως καταληκτική ημερομηνία την 7η Δεκεμβρίου, οπότε θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Κληθείσα να σχολιάσει τις διαρροές, η Σοφία Βούλτεψη αναγνώρισε μεν την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχουν πραγματικά περιστατικά που δεν έχουν ξεχαστεί, με αποκορύφωμα τη μεγάλη κρίση στις Καστανιές.

Στόχος της Ελλάδας, σύμφωνα με την κα Βούλτεψη, είναι να επιτευχθεί μία ευρω-τουρκική συμφωνία που όμως να εφαρμοστεί, γιατί η ισχύουσα, από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία μέχρι σήμερα, ουσιαστικά έχει περιπέσει στο περιθώριο.

Παράλληλα, πρέπει να γίνουν μερικά βήματα συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα οποία προβλέπουν τα εξής βήματα, εάν τελικά προχωρήσει ο διάλογος:

Πρώτον, μόνιμη εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη για την καλύτερη συνεννόηση Αθήνας και Άγκυρας στον «κοινό στόχο» που είναι ο έλεγχος των ροών και από τις δύο πλευρές. Δεύτερον, δέσμευση των δύο χωρών για αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων εκατέρωθεν. Τρίτον, ενεργοποίηση ενός παλιού αιτήματος της Άγκυρας που αποτέλεσε βασικό κομμάτι των συζητήσεων και αφορά την ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Αν. Αιγαίου. Πρόκειται για τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο και το Καστελλόριζο.

Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και να εκδίδεται σε ελληνικό έδαφος βίζα που θα έχει -και αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν- 12μηνη ισχύ.

πηγή: https://xronos.gr/ 28/10/2023