Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ο καθηγητής Tudor Dinu

Η τελετή αναγόρευσής του, η κορύφωση των εργασιών του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου «Το ελληνικό “λαϊκό” μυθιστόρημα του 19ου αιώνα: Θεωρητικά ζητήματα»

Με την αναγόρευση του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου Tudor Dinu σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, 27 Μαϊου, οι εργασίες του τριήμερου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Το ελληνικό “λαϊκό” μυθιστόρημα του 19ου αιώνα: Θεωρητικά ζητήματα» που διοργάνωσε το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον νεοελληνιστή – ομότιμο καθηγητή στη Σορβόννη κ. Henri Tonnet, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά με τις εργασίες του στη μελέτη του ελληνικού «λαϊκού» μυθιστορήματος του 19ου αιώνα, ο οποίος αποτέλεσε και τον πρώτο εισηγητή του συνεδρίου το απόγευμα της Παρασκευής με θέμα «Για την ιδεολογία σε τρία ελληνικά “λαϊκά” μυθιστορήματα του 19ου αι. (Η Επτάλοφος [1855] του Πέτρου Ιωαννίδη, Τα απόκρυφα Κωνσταντινουπόλεως [1868] του Χριστόφορου Σαμαρτσίδη, Ο Βασιλεύς του Άδου [1882] του Κωνσταντίνου Μεγαρέως) ». Ο κ. Tonnet στην εισήγησή του αναφέρθηκε και σύγκρινε τις ιδέες που εκφράζονται ή προκύπτουν από τις μυθιστορηματικές καταστάσεις στα τρία αυτά «λαϊκά» μυθιστορήματα, για μερικά κοινωνικά θέματα, όπως ο πλούτος και η φτώχεια, η θέση των γυναικών στην κοινωνία, η πολιτική, η οικογενειακή ηθική, καθώς και το έγκλημα και η τιμωρία.

Το συνέδριο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ συνέπεσε με το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών» που διοργάνωσαν τα Τμήματα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών, Ελληνικής Φιλολογίας,  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,  το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Σχολή Ξένων Γλωσσών και η Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, γεγονός που οδήγησε στην, για πρώτη φορά, κοινή έναρξη των δύο συνεδρίων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής του ΔΠΘ.

Η αναγόρευση του κ.Tudor Dinu πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 27 Μαΐου, παρουσία μεταξύ άλλων του Πρέσβη της Ελλάδας στο Βουκουρέστι καθώς και της Προξένου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Τον χαιρετισμό του Πρυτανεύοντος του ΔΠΘ κ. Σταύρου Τουλουπίδη ανέγνωσε η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Ζωή Γαβριηλίδου στην έναρξη της τελετής, μεταφέροντας τον «ενθουσιασμό» της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΔΠΘ για την εισαγωγή του τιμώμενου προσώπου στην οικογένεια του ΔΠΘ.

Ακολούθησε η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο, η επίδοση των διασήμων και η αναγόρευση του κ.Dinu από τους κ.κ. Βαρβούνη και Γαβριηλίδου,  ενώ ακολούθησε η ομιλία του τιμώμενου προσώπου και Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ο οποίος αναφέρθηκε στους Φαναριώτες στη Βλαχία, παρουσιάζοντας στο κοινό εικόνες από ενδυμασίες Φαναριωτών.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, 28/5/2018}