Τουρκική NAVTEX για Δέλτα του Έβρου

Με αφορμή την αναζήτηση μεταναστών στις εκβολές του ποταμού Έβρου

Χωρίς τέλος είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας καθώς δεν διστάζει να εκμεταλλευθεί ακόμη και το δράμα των μεταναστών που απειλείται η ζωή τους στην θάλασσα στην προσπάθεια να περάσουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες.

Μετά το σοβαρό επεισόδιο στο Φαρμακονήσι με το τουρκικό F16 να θέτει σε κίνδυνο το ελληνικό Super Puma, που εκτελούσε αποστολή Έρευνας και Διάσωσης και την NAVTEX με την οποία «σκέπασε» το Φαρμακονήσι, χθες με αφορμή και πάλι την αναζήτηση μεταναστών στις εκβολές του Έβρου έσπευσε με NOTAM να διεκδικήσει την Έρευνα και Διάσωση εντός του FIR Αθηνών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στον Έβρο.

Οι Ελληνικές Αρχές εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α0153/19 ξεκινώντας Έρευνα και Διάσωση για ναυάγιο βάρκας στην περιοχη στις εκβολές του Έβρου και σε κύκλο 10 ν.μ. εντος του FIR Αθηνών.

Με την ΝΟΤΑΜ που έχει διάρκεια μέχρι και το πρωί της Κυριακής καλούνται όλα τα μέσα που βρίσκονται στην περιοχή να είναι σε συντονισμό με το Κέντρο του Πειραιά PIRAEUS JRCC.

Η Τουρκία λίγη ώρα αργότερα με την δικη της ΝΟΤΑΜ Α0440/19 δηλώνει ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τον καθορισμό και οριοθέτηση των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue Region -SRR) με βάση τα όρια του FIR Αθηνών.

Και υποστηρίζει ότι η περιοχή στην οποία αναφέρεται η Ελληνική ΝΟΤΑΜ επικαλύπτει μερικώς την τουρκική θαλασσιά περιοχή ευθύνης για SAR.

Προκαλώντας μάλιστα σύγχυση καλεί όλα τα μέσα που βρίσκονται στην περιοχή να συντονίζονται με τις τουρκικές Αρχές όπου είναι οι «μόνες αρμόδιες για να συντονίσουν τις δραστηριότητες Έρευνας και Διάσωσης».

Όπως γράφει το HELLAS JOURNAL, πρόκειται για μία ακόμη απελπισμένη προσπάθεια της Τουρκίας, να γκριζάρει κι άλλες περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου.

Κατά τα άλλα ο κ. Α. Τσίπρας πηγαίνει στην άγκυρα για αγκαλιές και φιλιά με τον Ερντογάν.

Καλά να πάθουμε.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, του Σ.Κ., 23/1/2019}