Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ο Έβρος» υπενθύμισε στην Αλεξανδρούπολη ότι «σήμιρα είνι Λάζαρους»

Οι ευχές και το μήνυμα του Μητροπολίτη για τη γιορτή του Λαζάρου

Το μήνυμα της ανάστασης του Λαζάρου επικοινώνησαν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, χορεύτριες του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών «ο Έβρος» τραγουδώντας παραδοσιακά κάλαντα.

Ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες περιοχές του Έβρου, οι χορεύτριες υπενθύμισαν σε όλους ότι «σήμιρα είνι Λάζαρους, ταχιά ειν’ τα Βάγια» ενώ ευχήθηκαν και στον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο.

Εκείνος με τη σειρά του ευχαρίστησε και συνεχάρη τη χορωδία, όμως άδραξε την ευκαιρία να πει ότι το «Ευαγγέλιο που λέγεται το Σάββατο του Λαζάρου, είναι το ωραιότερο της Εκκλησίας, γιατί περιγράφει τον Χριστό όπως ακριβώς είναι» αφού το κείμενο αναφέρεται τόσο στη συγκίνηση του Ιησού στη θέα του νεκρού Λαζάρου, αλλά και τη θαυματουργή ικανότητα Του να τον αναστήσει.

Της πομπής των χορευτριών ηγούνταν ο «Λάζαρος», μία χειροποίητη κούκλα από σκούπα σόργου που συνιστά και ένα από τα παράδοξα της εβριτικης λαογραφίας αφού η όψη της είναι μεν θηλυκή, όμως η προσφώνηση της/του αρσενική.

(σ.σ. σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις λαογραφικές καταγραφές του ΠΣΠΧ «ο Έβρος», τα τραγούδια (δρομικό, κυρίως και παινέματα) που είπαν οι χορεύτριες δεν είναι τα μοναδικά που καταγράφονται στη μουσική παράδοση του νομού, ως κάλαντα της συγκεκριμένης ημέρας, απλώς αυτά επιλέχθηκαν ενδεικτικά)

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 31/3/2018}