Θηλιά για τους μικρούς πωλητές λαϊκών αγορών το νέο ασφαλιστικό

Voucher για την αγορά ταμειακών μηχανών για τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών αξίας 450 ευρώ αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου

Άγγελος Δερετζής: «το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου δεν είναι τα POS αλλά το νέο φορολογικό σύστημα. Εδώ υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν τρεις λαϊκές την εβδομάδα και τους φορολογούν για έξι»

Υποχρεωτικά τη λειτουργία των POS και στις λαϊκές αγορές προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται η υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα σε επιπλέον 35 κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, από 1.1.2024 οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες, όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία IRIS.

Το μέτρο βρίσκει σύμφωνους τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, είπε ο Άγγελος Δερετζής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, ωστόσο λόγω τεχνικών προβλημάτων αυτό δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί από τις αρχές του έτους, ανέφερε.

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη σημείωσε πως «εμείς είμαστε θετικοί για τα POS, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Υπήρξαν κάποια προβλήματα όσον αφορά τη διασύνδεση, κάποιοι πωλητές πλήρωσαν, ευτυχώς όμως θα βγουν νέα voucher». Τα νέα voucher θα εκδοθούν στις αρχές του επόμενου μήνα και όσοι τα λάβουν θα ενισχυθούν με το ποσό των 450 ευρώ για την αγορά των νέων POS. «Είναι ένα καινούριο μηχάνημα τα οποίο τώρα βγαίνει στην αγορά. Δεν έχει ακόμα πιστοποίηση, αλλά θα το κάνουν, απλώς ζητήσαμε μία παράταση για την παραγγελία του POS», εξήγησε ο κος Δερετζής.

Το πρόβλημα για τους επαγγελματίες, ειδικά απομακρυσμένων περιοχών είναι η διασύνδεση των μηχανημάτων. «Το κράτος νομοθετεί μόνο για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι λαϊκές που είναι σε χωριά, σε κάποιες περιοχές που δεν έχουν σήμα δεν θα μπορούν να έχουν ίντερνετ. Γι’ αυτό το θέμα είπαν να στέλνουμε σε ποιες περιοχές δεν υπάρχει σήμα, ώστε να μπορούν να στέλνουν τις εταιρίες ή δεν ξέρω ποιον άλλο, ώστε να ενισχύουν το σήμα. Αυτό μας είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης» εξήγησε.

Αδικία για τις μικρές περιοχές το νέο φορολογικό
Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου δεν είναι τα POS αλλά το νέο φορολογικό σύστημα, εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Εδώ υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν τρεις λαϊκές την εβδομάδα και τους φορολογούν για έξι», υπογράμμισε ο Άγγελος Δερετζής και πρόσθεσε πως αυτό συμβαίνει γιατί «φορολογούμαστε όλοι το ίδιο. Οι νομοί που δεν έχουν τη δυναμικότητα που υπάρχει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, φορολογούνται το ίδιο και αυτό είναι αδικία», τόνισε.

Να σημειωθεί και οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών περιλαμβάνονται στη λίστα των επαγγελματιών που θα φορολογηθούν με το νέο φορολογικό σύστημα.

πηγή https://xronos.gr/reportaz/ 23/1/2024