Χωρίς ρίψη Σταυρού σε εξωτερικό χώρο τα Θεοφάνεια – Προβληματισμός στην Ιερά Σύνοδο

Χωρίς την καθιερωμένη ρίψη του Σταυρού σε λιμάνια, λίμνες και ποτάμια θα τιμηθεί φέτος η μεγάλη χριστιανική γιορτή των Θεοφανείων δεδομένων των υγειονομικών μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο καθαγιασμός των υδάτων θα γίνει μόνο εντός των κατά τόπους ιερών ναών και μάλιστα χωρίς την παρουσία πιστών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η είδηση δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Ιερά Σύνοδο, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση: «Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά από την ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου περί αυστηροποίησης των μέτρων από την Κυριακή (3.1.2021) για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού, στα οποία εντάσσεται η λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων, αποφάσισε την σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11:00 το πρωί, η οποία θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιασκέψεως προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα. Η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ιερούς Ναούς με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού».

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 3/1/2021}