Μ. Θεοδωρίδου: «Η 3η δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρύτερη διάρκεια προστασίας»

120.000 πολίτες έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου

Στους λόγους που οδήγησαν στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, αναφέρθηκε και χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως υποστήριξε όσοι έχουν λάβει την 3η δόση «έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν 2 δόσεις».

«Η 3η δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρύτερη διάρκεια προστασίας», τόνισε, λέγοντας πως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι λιγότερες και ηπιότερες σε σχέση με αυτές της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Σε άλλο σημείο του λόγου της η παιδίατρος προειδοποίησε ότι «το long covid έχει μεγάλη διάρκεια ζωής», για να υπογραμμίσει ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος αποτροπής, καλώντας όσους δεν το έχουν πράξει, να εμβολιαστούν.

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας των Πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι «όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού καθηγητών και φοιτητών».

120.000 πολίτες έχουν κάνει την 3η δόση

Ο Γενικός Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους πληροφόρησε ότι έχουν διενεργηθεί 12.420.000 εμβολιασμοί στην χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 62% του γενικού πληθυσμού και 71% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 59% του γενικού πληθυσμού και το 69% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι άνοιξε την Κυριακή η πλατφόρμα για την 3η δόση για άτομα άνω των 50 ετών και για πολίτες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β, ενημερώνοντας ότι 120.000 πολίτες έχουν κάνει την 3η δόση και 50.000 έχουν κλείσει ραντεβού.

Ανέφερε επίσης ότι από την Τρίτη συνεργεία του ΕΟΔΥ με κινητές μονάδες εμβολιασμού θα μεταβούν σε χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς, της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας και των Σερρών, περιοχές στις οποίες παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Προειδοποίηση Τσιόδρα

Νωρίτερα μέσα στη μέρα, για έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έκανε λόγο ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τιμήν του καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών Νικόλα Χρηστάκη.

Ο κος Τσιόδρας επικαλέστηκε τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ECDC) για αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, επαναλαμβάνοντας πως όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων. Παράλληλα, εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όλων εκείνων οι οποίοι, όπως ανέφερε, «διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πώς γίνεται η σύγκριση των δεδομένων».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, με πληροφορίες από το www.kathimerini.gr, 11/10/2021}