Οι τετράποδοι «Κομοτηναίοι» Σαμαρείτες

Νάντια, Φλέτσερ και Ίρις οι τρεις επιχειρησιακοί σκύλοι του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ανεύρεσης αγνοουμένων και διάσωσης θυμάτων

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων έτσι και οι Κυνοφυλική Ομάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού γιόρτασε… μαζί με τους τετράποδους διασώστες.

Ο λόγος για τους τρεις επιχειρησιακούς σκύλους Έρευνας και Διάσωσης του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής και τον ένα του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης, που είναι πάντα σε ετοιμότητα να συνδράμουν όπου χρειαστεί. 

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Τομέα Σαμαρειτών, στο Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής Κώστα Ιμανιμίδη που μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, οι τετράποδοι διασώστες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ανεύρεσης αγνοούμενων, αλλά και σε κινητοποιήσεις σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές. 

Μαζί τους πάντα επιχειρεί μια ομάδα χειριστών, φροντιστών και κτηνιάτρου. Όσο για τα ονόματα των σκύλων διασωστών του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, αυτά είναι: Νάντια και Φλέτσερ οι… πιστοποιημένοι και Ίρις υπό εκπαίδευση!

Σκύλοι στις επιχειρήσεις

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό (σ.σ. να συνδράμουν σκύλοι στις επιχειρήσεις), γιατί μέσα σε συντρίμμια οι διασώστες θα χρειαστούν αρκετή ώρα για να εντοπίσουν ένα θύμα, ενώ με τους σκύλους διασώστες στο πρώτο δίλεπτο έχεις πολύ καλή εικόνα στο τι συμβαίνει σε ένα σπίτι που έχει καταρρεύσει», είπε. Κι ως γνωστό, τα πρώτα λεπτά ή ώρες δράσεις στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού θυμάτων ή ανεύρεσης αγνοουμένων είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχία ή αποτυχία των επιχειρήσεων.

Στόχος του Ερυθρού Σταυρού είναι να υπάρχουν εκπαιδευμένοι σκύλοι στα Τμήματα όλης της χώρας, πάντως αυτό είναι απαιτητικό με δεδομένο πως «η καθημερινή εκπαίδευση που απαιτείται για τα σκυλιά αυτά είναι περίπου στις τρεις ώρες», ενώ χρειάζεται επίσης χρόνος για την τροφή και την ευζωία τους. Μιλώντας γενικότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, ο Κώστας Ιμανιμίδης παρότρυνε «να δώσουμε λίγη αγάπη στα ζώα -δεσποζόμενα κι αδέσποτα- και μόνο έχουμε να κερδίσουμε ως άνθρωποι κι ως πολίτες». Τέλος, θύμισε πως οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής ακόμη αναλαμβάνουν να πηγαίνουν το σκύλο σας… βόλτα, εάν νοσείτε από covid κι είστε σε περίοδο υποχρεωτικής καραντίνας.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 5/10/2021}