Τέλος το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης- Μέχρι πότε πρέπει να το αντικαταστήσετε

Στην υποχρεωτική αντικατάσταση του χάρτινου διπλώματος οδήγησης θα πρέπει να προχωρήσουν όσοι οδηγοί το έχουν ακόμα στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, καταργείται ο παλαιός τύπος άδειας οδήγησης και έρχεται νέος τύπος διπλώματος ο οποίος αναμένεται να γίνει υποχρεωτικός για όλους τους οδηγούς.

Ο παλαιός τύπος άδειας οδήγησης θα παραμείνει σε ισχύ έως και τις 19 Ιανουαρίου 2033. Μέχρι τότε, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κατάστασης ή ημερομηνίας έκδοσης, όλα τα χάρτινα διπλώματα θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί ώστε η άδεια ικανότητας να θεωρείται έγκυρη.

Ο βασικός λόγος για τον οποίος η ΕΕ επιθυμεί την αντικατάσταση του παλιού διπλώματος, είναι η απουσία λατινικών χαρακτήρων από το παλιό δίπλωμα, κάτι που κάνει την ανάγνωση των στοιχείων και την διασταύρωσή τους από τις αρχές άλλων ευρωπαϊκών και μη χωρών το λιγότερο δύσκολη.

Η έντονη φθορά που παρουσιάζει το χάρτινο δίπλωμα στο πέρασμα του χρόνου -τουλάχιστον σε εκείνα που δεν δέχτηκαν πλαστικοποίηση από τους κατόχους τους- είναι επίσης ένας από τους βασικούς λόγους για την αντικατάστασή του.

Η ίδια η φθορά, η οποία προκαλεί έντονες αλλοιώσεις στο χαρτί, μπορεί να κάνει ακόμη και αδύνατη την ανάγνωση των στοιχείων σε ενδεχόμενο έλεγχο από τις αρχές, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αποκόλλησης της φωτογραφίας του οδηγού, ακόμη και αποχωρισμού των φύλων του τρίπτυχου.

Σημαντική επίσης είναι και η ασφάλεια που προσφέρει το δίπλωμα νέου τύπου, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να πλαστογραφηθεί σε σχέση με το χάρτινο δίπλωμα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 17/1/2023}