Π. Συριτούδης: «Μεταναστευτικό και μειονοτικό δύο κορυφαία θέματα στην περιοχή»

Η πρώτη δήλωση του νέου Γενικού είχε περιεχόμενο και δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «εκτός από τις αρμοδιότητες βασικής αστυνόμευσης, τάξης, τροχαίας και ασφάλειας, έχει να διαχειριστεί δύο κορυφαία ζητήματα: το μεταναστευτικό και το μειονοτικό. Δύο θέματα τα οποία ένεκα της διεθνούς συγκυρίας και της ρητορικής της γείτονος, βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη καμπή. Τα ζητήματα αυτά απαιτούν εγρήγορση, μεθοδικότητα και διακριτικότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων».

Τα παραπάνω λόγια αποδίδονται στον νέο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πασχάλη Συριτούδη, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου -σε εκδήλωση στο αστυνομικό μέγαρο Κομοτηνής- παράλαβε επίσημα την σκυτάλη από τον μέχρι πρότινος Αστυνομικό Διευθυντή Νικόλαο Μενεξίδη.

Ο κος Συριτούδης, αφότου ευχαρίστησε την ΕΛΑΣ και τους συνεργάτες του, είπε: «μετά από 8 χρόνια διοίκησης στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας, είμαι στη θέση να σας διαβεβαιώσω ότι έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και της σπουδαιότητας της θέσης που αναλαμβάνω», ενώ χαρακτήρισε τον προκάτοχό του «καταξιωμένο, έμπειρο, απόλυτα επιτυχημένο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, συμπατριώτη μου από τον Βόρειο Έβρο», με τον οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «συνεργαστήκαμε άψογα τα τελευταία πέντε χρόνια και διαχειριστήκαμε με επιτυχία θέματα τα οποία ξεπερνούσαν τα στενά όρια της Ελληνικής Αστυνομίας».

Εκτός από τα μηνύματά του ως νέος Γενικός, ο κος Συριτούδης -με δάκρυα στα μάτια- απευθύνθηκε στην οικογένειά του, λέγοντας: «θέλω να τους ζητήσω δημοσίως συγγνώμη για τα άπειρα βράδια που δεν μπόρεσαν να κοιμηθούν ένεκα των τηλεφωνικών επικοινωνιών για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών, για τα Χριστούγεννα και τις Πασχαλιές που δεν ήμασταν όλοι μαζί και για ό,τι στερήθηκαν από την παρουσία μου και τις υποχρεώσεις μου σαν πατέρας».

Ν. Μενεξίδης: «Τιμή μου»

«Τιμή» χαρακτήρισε την πενταετία θητεία του ως Γενικό και την 36χρονη πορεία του στην Ελληνική Αστυνομία, ο Νικόλαος Μενεξίδης, ο οποίος -επίσης δακρυσμένος- απευθύνθηκε προς την οικογένειά του: «ευχαριστώ την οικογένειά μου, στην οποία πλέον θα αφιερώνω περισσότερο χρόνο», ενώ επίσης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του.

«Αστυνομία δίκαιη, δημοκρατική, αποτελεσματική, ανθρώπινη». Αυτά θέλησε να πετύχει μέσα από την πορεία του και, όπως είπε, «την ώρα του απολογισμού μπορώ χωρίς κανένα δισταγμό να σας κοιτάζω κατάματα, γιατί έπραξα αυτό ακριβώς που η συνείδησή μου ως άνθρωπος και αξιωματικός επέβαλε». Όσο για τον διάδοχό του, δήλωσε «βέβαιος, ότι θα ανταπεξέλθει με επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει». Μιλώντας προς τους πολίτες, τους ζήτησε «να συνεχίζουν να εμπιστεύονται την Ελληνική Αστυνομία».

Παρουσίες και αναμνηστικά

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Βαρθολομαίος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο ανώτερος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής και διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας (ΠΖ) ταξίαρχος Λεωνίδας Γιοβάνης, εκπρόσωπος του διοικητή της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ) και εκπρόσωπος του διοικητή της περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Επιπλέον, παρέστησαν οι διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων και των Ενώσεων Αποστράτων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, απόστρατοι αξιωματικοί του Σώματος, αξιωματικοί και λοιπό αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών της Γενικής, καθώς επίσης συγγενείς και φίλοι του νέου και του απερχόμενου Γενικού.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον κο Συριτούδη να απονέμει αναμνηστική πλακέτα στον απερχόμενο κο Μενεξίδη, στον οποίο επίσης έδωσαν αναμνηστικά ο ταξίαρχος Λεωνίδας Γιοβάνης και ο αστυνομικός υποδιευθυντής Κωνσταντίνος Πανταζής.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 12/2/2020}