Συνεργασία Μητρόπολης και Αρχιεπισκοπής για τη δημιουργία Κέντρου Απασχόλησης Παιδιών στην Κομοτηνή

Διανεμήθηκαν χθες 150 δέματα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και 600 σχολικές τσάντες - Το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τις ακριτικές μητροπόλεις της Θράκης, μας μετέφερε ο Κωνσταντίνος Δήμτσας, γενικός διευθυντής της «Αποστολής»

Σε διανομή δεμάτων με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, σχολικά είδη και στην υλοποίηση μεγαλύτερων στόχων, όπως η δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην Κομοτηνή, “μεταφράζεται” η συνεργασία Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και Αρχιεπισκοπής. Το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τις ακριτικές μητροπόλεις της Θράκης, μετέφερε στον “Χ” ο Κωνσταντίνος Δήμτσας, γενικός διευθυντής της «Αποστολής», με αφορμή την παρουσία του χθες στην περιοχή μας.

Στο πρόγραμμα «Μαζί, όπου υπάρχει ανάγκη» στο οποίο ένωσαν και φέτος τις δυνάμεις τους, για δεύτερη χρονιά, η «Αποστολή» και η εταιρεία «Διαμάντης Μασούτης Α.Ε.», με στόχο την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα και την αρωγή συνανθρώπων μας που ζουν στα όρια της φτώχειας, εντάχθηκε η Κομοτηνή.

Η σημαντική στρατηγική συνεργασία της «Αποστολής» και της εταιρείας «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.» ξεκίνησε το 2017 με τη διανομή 1.040 δεμάτων με τρόφιμα, μηνιαίως, σε οικογένειες στις περιοχές της Αλεξανδρούπολης, του Διδυμότειχου, της Ορεστιάδας, των Ιωαννίνων και της Χαλκίδας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Μητροπόλεις. Μέχρι το τέλος της χρονιάς είχαν διανεμηθεί περισσότερα από 12.000 δέματα, ενώ το πρόγραμμα επεκτάθηκε στη Σαμοθράκη και στις Φέρες.

Το 2018 το πρόγραμμα επεκτάθηκε όχι μόνο η χρονικά αλλά και γεωγραφικά με την προσθήκη νέων πόλεων και περιοχών όπως η Αττική, η Λάρισα και η Κομοτηνή. Η επιλογή των επωφελούμενων γίνεται αποκλειστικά από την «Αποστολή», επί τη βάσει της μεθοδολογίας μοριοδότησης που ακολουθεί στα κριτήρια επιλογής των επωφελούμενων. Η διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην Κομοτηνής έγινε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Εκεί βρέθηκε και ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο οποίος διένειμε, μαζί ιερείς της και εθελόντριες που στηρίζουν το κοινωνικό έργο της μητρόπολης δέματα σε 150 ευπαθείς οικογένειες. Στην συνέχεια ο κος Δήμτσας βρέθηκε σε σχολεία της περιοχής για να διανείμει 600 σχολικές τσάντες και είδη γραφικής ύλης για μαθητές και μαθήτριες.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στην Κομοτηνή ο κος Δήμτσας μίλησε για την συνεργασία της Αρχιεπισκοπής με την τοπική μητρόπολη, που δεν περιορίζεται μόνο στις παραπάνω διανομές, αλλά θέτει μεγαλύτερους στόχους. Ένας από αυτούς είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης που θα λειτουργήσει στην Κομοτηνή υπό την εποπτεία της μητρόπολης. “Θέλουμε να στηρίξουμε την οικογένεια που έχει πληγεί από την κρίση, προσφέροντας μία δομή απασχόλησης για παιδιά, μετά το σχολείο”, εξηγεί για την στόχευση αυτής της ιδέας.

Σκοπός της Εκκλησίας είναι να δημιουργήσει ένα δεύτερο σπίτι για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα ή ανέργων με δεδομένες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ροδόπης. Μέσω των μετασχολικών προγραμμάτων που θα υλοποιούνται στο Κέντρο οι γονείς και οι κηδεμόνες θα μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον να απασχοληθούν μετά το πέρας της σχολικής ημέρας. Ένα τέτοιο ΚΔΑΠ λειτουργεί ήδη στη μητρόπολη Ιωαννίνων.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τις προηγούμενες μέρες αντίστοιχες διανομές ειδών πρώτης ανάγκης και σχολικών ειδών από την “Αποστολή” έγιναν στον γειτονικό Έβρο, σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Μεγάλο Δέρειο, Ρούσσα και αλλού.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρα Συμεωνίδου, 15/11/2018}