Σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» σε περίπτωση… εγκέλαδου στην Ξάνθη

Με αφορμή τον φονικό σεισμό στην Τουρκία… – Οι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία εξηγούν τον σχεδιασμό αντιμετώπισης και παρέμβασης

Μπορεί η περιοχή μας να συγκαταλέγεται στην «ζώνη» χαμηλής σεισμικότητας, ωστόσο τόσο τα όσα συνέβησαν – και συμβαίνουν – στην Τουρκία όσο και με αφορμή δηλώσεις ορισμένων σεισμολόγων που «βλέπουν» μεγάλο σεισμό και στην Ελλάδα, η «Θ» απευθύνθηκε στον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Αφεντούλη Τσακιρίδη αλλά και στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Κουρτίδη. Αμφότεροι, αναφέρθηκαν στο σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» που περιλαμβάνει τα απαραίτητα βήματα για τον κάθε συναρμόδιο φορέα, που θα πρέπει να ακολουθηθούν, σε περίπτωση – ω μη γένοιτο – εντός τέτοιου ενδεχόμενου.

«ΝΑΙ ΜΕΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ…»

Πιο αναλυτικά ο κ. Τσακιρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «γενικά η Ελλάδα είναι μια σεισμογόνος χώρα. Οι σεισμογόνες περιοχές της χώρας, κατατάσσονται σε διάφορες βαθμίδες. Εμείς (στην Ξάνθη) είμαστε στην χαμηλότερη. Αυτό καθορίζεται ανάλογα με την σεισμικότητα που δέχεται η κάθε περιοχή, εμείς εδώ έχουμε να δούμε πολύ καιρό σεισμούς – και μεγάλους σεισμούς – οπότε και λέμε ότι είμαστε στην χαμηλή ζώνη. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και εδώ να γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Θυμίζω το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Ο σεισμός στην Τουρκία έγινε στο τμήμα της Ανατολικής Ανατολίας. Υπάρχει και το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, αυτό που διασχίζει την Τουρκία, περνά από την Κωνσταντινούπολη και έρχεται στην Ελλάδα, περνώντας πάνω από την Λήμνο. Ένα κομμάτι του καταλήγει στις Βόρειες Σποράδες και το άλλο πάνω από την Εύβοια. Αυτό το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο. Διαχωρίζει την ανατολική πλάκα (την πλάκα της Ανατολίας) με την πλάκα του Αιγαίου και την Αφρικανική πλάκα. Σε αυτό το ρήγμα, μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλοι σεισμοί. Προς το παρόν δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς, αναφορικά με το εσωτερικό κομμάτι (αυτό που βρίσκεται στην Ελλάδα) αλλά είχαμε μεγάλους σεισμούς στο σημείο που περνά την Κωνσταντινούπολη και αυτή ήταν και η αιτία του μεγάλου σεισμού της Κωνσταντινούπολης το 1999 με τους 17.000 νεκρούς. Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που μπορεί να μην δώσει έναν μεγάλο σεισμό, χωρίς βέβαια να θέλουμε να τρομάξουμε. Εμείς είμαστε σε περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, όμως είμαστε σε μια χώρα όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας σεισμός, αρκετά μεγάλου μεγέθους. Όσον αφορά στην Τουρκία, είναι τεράστια η καταστροφή. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει».

«ΕΤΟΙΜΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ‘’ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ’’ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ»

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι «φυσικά και είναι έτοιμη σε περίπτωση εγκέλαδου η Πολιτική μας Προστασία. Μάλιστα έχουμε και σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για τέτοια περίπτωση, το οποίο έχει περάσει από το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, έχει εγκριθεί και ανανεώνεται κάθε τόσο. Είναι το σχέδιο που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, όπως επίσης έχουμε σχέδια και για άλλα φαινόμενα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας αλλά και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του κράτους. Οπότε ανάλογα με το είδος της καταστροφής, επιλαμβάνεται είτε ο κ. Στυλιανίδης είτε εμείς. Πάντως έχουμε σχέδια για όλων των ειδών τις καταστροφές. Είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε σχέδιο ενεργειών για Στρατό, Αστυνομία, Περιφέρεια, ΕΜΑΚ και όλα τα σχετικά. ΣΟΠΠ δεν κάνουμε. Έχουμε σχέδιο, το οποίο ενεργοποιείται άμεσα. Όλα τα στελέχη γνωρίζουν τι θα κάνουν. Ειπώθηκε από κάποιον για το ότι «κάποτε θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα».  Αρνούμαι να τρομοκρατήσω τον κόσμο. Φυσικά ενίοτε γίνονται φυσικές καταστροφές, αλλά δεν ξέρουμε που θα «χτυπήσουν». Και για αυτό είμαστε προετοιμασμένοι. Είναι καθήκον μας να προετοιμαζόμαστε, αλλά το ότι θα γίνει σύντομα ή δεν θα γίνει, το γνωρίζει μόνον ο Θεός. Σε τέτοια περίπτωση θα βγουν ανακοινώσεις, θα βγει ο Στρατός, η Αστυνομία κλπ. Όταν θα γίνει, θα ενημερωθεί για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας. Γνωρίζουμε τι θα κάνουμε το επόμενο δευτερόλεπτο. Τέλος θέλω να πω ότι τόσο καιρό λειτούργησε ένας εξαιρετικά καλός οργανισμός. Η Ελλάδα είναι «θωρακισμένη». Έχουμε σύγχρονα κτίρια σε επίπεδο αντισεισμικό, σύγχρονη πολεοδομία και ξέρουμε πως θα λειτουργήσουμε».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 9/2/2023}