Η Αλεξανδρούπολη στο μάτι του κυκλώνα

Αν και η προσπάθεια της κυβέρνησης και του κυβερνητικού εκπροσώπου κου Τζανακόπουλου στρέφεται προς την κατεύθυνση υποβιβασμού και λήξης του θέματος της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, όλο και νέα στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ο κος Ζάεφ μας εξέπληξε με καταγγελίες ότι φιλορώσοι Έλληνες επιχειρηματίες προσπάθησαν να χρηματίσουν πολίτες των Σκοπίων με ποσά της τάξης των 13 έως και 29 χιλιάδων ευρώ για να την πρόκληση βίαιων επεισοδίων στα Σκόπια, σε διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εν τω μεταξύ μαθαίνουμε πως το Ρωσικό ΥΠΕΞ θα καλέσει την Τετάρτη ή Πέμπτη τους Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα με άγνωστη κατάληξη, ενώ η επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα –παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις– θεωρείται πως βρίσκεται στον αέρα.

Στην Αλεξανδρούπολη η παραφιλολογία έχει γιγαντωθεί με την εμπλοκή πολλών προσώπων όπως του κου Βάκη Τσιομπανίδη, προέδρου του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), ο οποίος δηλώνει πως ουδέποτε τον προσέγγισαν Ρώσοι και όλα ξεκινούν από μια αγωγή που έχει καταθέσει κατά του υπουργού κου Κοτζιά.

Το ίδιο αθώος δηλώνει και ο κος Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης, σύμβουλος των δημάρχων Αλεξανδρούπολης και Αγίας Πετρούπολης και σύζυγος της Ρωσίδας Προέδρου του συλλόγου «Ρωσικό Σπίτι» της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος εμφανίζεται δραστήριος με διάφορες εκδηλώσεις στην πόλη. Για το ν κο Γκαμπαερίδη έχουν ειπωθεί πολλά ανεπισήμως και κυρίως πως είναι ο συνδετικός κρίκος του Ρώσικου στοιχείου και της όποιας εμπλεκόμενης ελληνικής πλευράς.

Στις ειδήσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ της Δευτέρας 16 Ιουλίου, ο πολιτικός σχολιαστής Μπάμπης Παπαδημητρίου σε μια σύντομη ανάλυση της κατάστασης ανέφερε πως στην Αλεξανδρούπολη ανέκαθεν υπήρχαν ρωσικό οικονομικό ενδιαφέρον και πως η Ρωσία φυσικά δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη που εμείς «ανήκωμεν εις την Δύση», και φυσικά ούτε με την προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Η Αλεξανδρούπολη έχει ειδικό ενδιαφέρον τόσο για Αμερικανούς όσο και για Ρώσους λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, και οι Αμερικανοί είχαν ειδοποιήσει από παλιά για την δράση των Ρώσων, σημείωσε ο σχολιαστής.

Για τον ίδιο, η εξέλιξη με την απέλαση των διπλωματών είναι μια τολμηρή κίνηση του κυρίου Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται να αποφάσισε για τι που τελικά «ανήκωμεν»…

«Ο καραμανλισμός είναι πάντως ζωντανός στην Αλεξανδρούπολη» κατέληξε ο κος Παπαδημητρίου, χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς εννοεί με αυτό το τελευταίο του συμπέρασμα.