Στη Βουλγαρία για καύσιμα και προϊόντα οι Κομοτηναίοι

Ουρές 2 χλμ κατά την επιστροφή τους

Με τις τιμές καυσίμων στη χώρα μας να βρίσκονται πλέον εκτός ελέγχου διαρκώς και ραγδαία αυξανόμενες, ιδίως με την απλή βενζίνη να έχει ξεπεράσει τα 2€/λίτρο σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων της πόλης, εκατοντάδες Κομοτηναίοι περνούν τα σύνορα προκειμένου να ανεφοδιαστούν φθηνότερα καύσιμα από τη Βουλγαρία, κι άλλα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης που έχουν ακριβύνει λόγω ανατιμήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα στο τριήμερο, εκατοντάδες ήταν τα οχήματα με ελληνικές πινακίδες που πέρασαν από το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία. Μάλιστα, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας –οπότε επέστρεφαν και εκατοντάδες οχήματα από τριήμερο σε χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας- σχηματίστηκαν ουρές ακόμη και δύο χιλιομέτρων επί βουλγαρικού εδάφους για είσοδο μέσω Νυμφαίας.

Κάθε μέρα νέα αύξηση

Οι τιμές καυσίμων δεν έχουν βρει ακόμη «ταβάνι» στη χώρα μας. Κάθε ημέρα και πιο ακριβή προμηθεύονται την απλή βενζίνη (95οκτάνια) οι πρατηριούχοι πανελλαδικά, άρα και πιο ακριβά την αγοράζουν οι τελικοί καταναλωτές. Αντίστοιχη ανοδική τάση παρατηρείται στο πετρέλαιο κίνησης, το υγραέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην Κομοτηνή πλέον η απλή βενζίνη ξεπέρασε τα 2€/λίτρο παντού, σύμφωνα με το παρατηρητήριο υγρών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν νέο «άλμα» της τιμής τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Σε σύγκριση με πέρσι τέτοια εποχή (βλ. πίνακα), η τιμή της απλής έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ αντίστοιχη είναι η τάση και στα υπόλοιπα καύσιμα.

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου.

Εκτός ελέγχου οι διεθνείς εξελίξεις

Οι διεθνείς εξελίξεις μόνο αισιοδοξία δεν γεννούν για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα. Χθες το βράδυ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, ως αντίποινα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ ήρθε δια στόματος του ίδιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μιλώντας από τον Λευκό Οίκο εξήγγειλε τα εξής: «Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον αποδεκτό από τα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα σε αυτήν την πολεμική μηχανή». Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, πρόκειται για βήμα που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές της βενζίνης.

Από πλευράς της, η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης. «Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας “Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο” για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Ως προς τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας, να διαφοροποιήσουμε τον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα και να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Όσο πιο γρήγορα στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, σε συνδυασμό με περισσότερη ενεργειακή απόδοση, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι και θα κυριαρχήσουμε στο ενεργειακό μας σύστημα», είπε.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, από xronos.gr, 9/3/2022}