Στήριξη της μικρής επιχειρηματικότητας για να μείνουν όρθιες οι τοπικές οικονομίες

Προτάσεις ΓΣΕΒΕΕ για ιδιωτικό χρέος, ενεργειακό κόστος και αφορολόγητο όριο – Αν. Βαφειάδης: Ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Με σύνθημα «ισχυρό αποτύπωμα στην ανάπτυξη της οικονομίας» πραγματοποιήθηκε η διήμερη εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με την επανεκλογή του Γιώργου Καββαθά ως προέδρου και τη συνέχιση εκπροσώπησης του Νομού μας αφού ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης εξελέγη για 3η συνεχόμενη θητεία.

Δύο άξονες δράσεων προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Στην παρουσίασή του ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε δυο βασικούς άξονες για τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πρώτος άξονας αφορά τις προτάσεις εκείνες που θα είχαν ως αποτέλεσμα τη βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αναθεώρηση του Πτωχευτικού Κώδικα, αφαίρεση από το ιδιωτικού χρέος όλων των προστίμων και των τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί, διαγραφή μέρους του κεφαλαίου για το χρέος που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας και τέλος προτείνεται να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσοι δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους την περίοδο της πανδημίας, ενώ αναγκαίο κρίνεται η διεύρυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των 240 δόσεων.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (άμεσα και έμμεσα). Δηλαδή προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου λειτουργικού λογαριασμού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση των τραπεζικών προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους στο πλαίσιο της ισονομίας.

Στις προτάσεις που αναφέρονται στην πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις πηγές χρηματοδότησης προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός μέτρου στα πρότυπα των επιστρεπτέων προκαταβολών ως μόνιμο εργαλείο χρηματοδότησης αποκλειστικά για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (κεφάλαια κίνησης), η ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας όχι ως Ταμείου αλλά ως Τράπεζας στην οποία το αφορολόγητο αποθεματικό θα μπορούσε να κατατεθεί έναντι μη μεταβιβάσιμων μετοχών, περιορισμός της ολιγοπώλησης της αγοράς και θεσμοθέτηση ειδικού φορολογικού συντελεστή για τα υπερκέρδη.

Για το ενεργειακό κόστος προτείνεται ο περιορισμός των αυξήσεων κόστους όπως Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες, ρυθμιστικές πολιτικές που εστιάζουν στις δυσμορφίες των αγορών ενέργειας και στην άρση τους αλλά και κάλεσμα στην Δημοσία Επιχείρηση ηλεκτρισμού να διαδραματίσει σημαντικό ρολο στη διαμόρφωση των τιμών και την προστασία των καταναλωτών.

«Προτεραιότητα της ΓΣΕΒΕΕ το επόμενο διάστημα θα είναι η βελτίωση της θέσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην οικονομία περιορίζοντας ή και καταργώντας όλα εκείνα τα εμπόδια που εδώ και χρόνια τις έχουν καταδικάσει να διαδραματίζουν έναν περιθωριακό ρόλο σε μια οικονομία που επικρατούν τα ολιγοπώλια» δήλωσε ο Γιώργος Καββαθάς.

Αν. Βαφειάδης: «Προκλήσεις και ευθύνες»

«Δικαίως» επανεξελέγη ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος, δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος βλέπει και στην 3η θητεία του ως μέλους ΔΣ «προκλήσεις και ευθύνες σε μία νέα εποχή που ξεκινάει με δυσκολίες. Όσα χρόνια ασχολούμαι με τον συνδικαλισμό είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες, είτε είναι η οικονομική κρίση, είτε η πανδημία, είτε η ενεργειακή κρίση».

Για το ρόλο της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη χώρα τόνισε: «πρέπει να στηριχθεί η μικρή επιχείρηση, διότι αυτό που παρατηρούμε είναι πως η φορά στην οποία πηγαίνει η οικονομία είναι η στήριξη των μεγάλων κι όχι των μικρών επιχειρήσεων, που χρόνια τώρα ονομάζουμε ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας». Ενώ για τη σχέση μικρής επιχειρηματικότητας και εργασίας-ανεργίας σημείωσε: «Το 87% των θέσεων ιδιωτικού τομέα προκύπτει από τη μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, εντούτοις η στήριξη είναι περισσότερο στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις». Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν πρόσφατα με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μόνο εάν μία επιχείρηση προσλάβει εργαζόμενο, δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ατομικές και μικρές επιχειρήσεις στο υπάρχον οικονομικό πλαίσιο. Το νέο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ θα πιέσει στην κατεύθυνση στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ για τη στάση των πολιτών προς την επιχειρηματικότητα είπε: «(οι πολιτικοί) όταν είναι στην αντιπολίτευση όλα τα λένε πολύ καλά, αλλά όταν μπαίνουν στην κυβέρνηση ξαφνικά παθαίνουν αμνησία οι πολιτικοί». Προς το παρόν, το επίκεντρο των διεκδικήσεων των συνδικαλιστών είναι… στο πως θα βγει ο χειμώνας, ιδίως στις κατ’ εξοχή ενεργοβόρες μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται στήριξη από την πολιτεία.

Έρχονται τα επιχειρηματικά πάρκα

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών της 52ης γενικής εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ. Ο υπουργός στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ισχυρή πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ότι η χώρα μας φέτος αναμένεται να επιτύχει ρεκόρ επενδύσεων, ενώ υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έχει αλλάξει το επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα κι συνεχίζει να αναλαμβάνει δράσεις και αλλάζει κάθε μέρα». Ο ίδιος σημείωσε ότι «μόνο αν μεγαλώνει η πίτα της οικονομία θα κερδίζουν και οι ΜμΕ» και ότι «το φιλοεπενδυτικό πνεύμα χρειάζεται συνεργασία με την αγορά» ενώ επανέλαβε ότι τον Οκτώβριο ξεκινάει το νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝΕΚ) του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 700 εκ. ευρώ για την ενεργειακή εξοικονόμηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 27/9/2022}