Στην τελική ευθεία τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Κομοτηνή

Αναπλάσεις 22 εμπορικών δρόμων, αναβάθμιση δημοτικής αγοράς, οδοφωτισμός Εκτενεπόλ, περιοχή παλιάς Νομικής και άλλα

Στην τελική ευθεία έχουν μπει τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανακοινώσει με μακέτες η Δημοτική Αρχή Κομοτηνής. Οι εντολές δημοπράτησης έχουν αρχίσει να έρχονται και τα περισσότερα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν με αναδόχους το κατασκευαστικό σκέλος μέσα στο 2023.

«Βρισκόμαστε σε περίοδο όπου όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του προγράμματός μας, βρίσκονται σχεδόν όλα έτοιμα να υπογράψουμε συμβάσεις» ενημέρωσε φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm από τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Κατασταύρου και συνέχισε: «Έχουμε μία σειρά από έργα της τάξης 30,5εκ€, τα οποία είτε εκτελούνται είτε έχουμε προσωρινούς αναδόχους είτε είναι σε διαγωνιστική διαδικασία κι έχουμε έργα που πρόσφατα πήραμε την εντολή δημοπράτησης». Παράλληλα, εξελίσσονται μικρότερες παρεμβάσεις μέσα από τα ταμεία του Δήμου.

Τα έργα που ξεκινούν

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καρασταύρου, σε επίπεδο δημοπράτησης ή εύρεσης αναδόχων είναι τα εξής έργα: Ανάπλαση περιοχή παλιάς Νομικής μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, ανάπλαση 22 δρόμων στο εμπορικό κέντρο της πόλης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οδοφωτισμός Εκτενεπόλ και έργα οδικής ασφάλειας σε οικισμούς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αναβάθμιση κι ανάπλαση Δημοτικής Αγοράς μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού Γυμναστηρίου μέσω του Φιλόδημος ΙΙ, συντήρηση κι αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής όπου έπεσαν χθες υπογραφές μέσω του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ.

Παράλληλα σε εξέλιξη ή στη διαδικασία εύρεσης αναδόχου είναι άλλα συγχρηματοδοτούμενα έργα, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση 1ου ΓΕΛ-2ου ΕΠΑΛ, η ανάπλαση πλατείας λιμανιού Φαναρίου, η βελτίωση των αυλών 19 σχολικών μονάδων, η αναπροσαρμογή παιδικών-βρεφικών σταθμών, οι γωνίες ανακύκλωσης στην πόλη και η τοποθέτηση νέων στάσεων συγκοινωνίας.

«Πήραμε μέσα σε μία εβδομάδα εντολές δημοπράτησης για 12εκ. ευρώ περίπου» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε τρία έργα που έφτασαν αυτό το στάδιο: Πρώτον, η ανάπλαση των 22 δρόμων, έργο 5εκ€ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, για παρεμβάσεις από Λ. Ηρώων μέχρι Σοφούλη κι από Χ. Τρικούπη μέχρι Ν. Ζωίδη. Δεύτερον, το έργο οδικής ασφάλειας 2,8εκ ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης που περιλαμβάνει οδοφωτισμό Εκτενεπόλ, περιφερειακό Αιγείρου, βασικές ασφαλτοστρώσεις Αρωγής, αγροτική οδοποιία σε χωριά. Τρίτον, η ανάπλαση κι αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς, έργο 4,1εκ ευρώ μέσω ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στο οποίο ο Δήμος Κομοτηνής θα προσθέσει φωτοβολταϊκά που θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό άνω των 5εκ ευρώ και θα καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομη τη Δημοτική Αγορά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Έργων, τα παραπάνω είναι «αποτελέσματα μίας σημαντικής δουλειάς που έχει γίνει», ενώ συγχρόνως η Τεχνική Υπηρεσία σχεδιάζει τις επόμενες παρεμβάσεις. Τέλος, όπως είναι λογικό αφού η Βουλή διαλύεται προσεχώς λόγω εκλογών, δεν αναμένονται μέχρι τις εκλογές νέες εντάξεις έργων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Δημήτρη Καρασταύρου, 30/3/2023}