Στην εντατική η επιχειρηματικότητα της Ροδόπης

Α. Βαφειάδης: «Στη Ροδόπη χάνουμε όλα τα ‘πικ’ του τζίρου μας – η κυβέρνηση να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη» – Ν. Ευκαρπίδης: «Να δοθούν τα βοηθήματα σε όλες τις επιχειρήσεις χωρίς αστερίσκους, γιατί δεν θα αντέξουμε»

Συνομολογούν πως προέχει η υγεία γι’ αυτό «μένουμε σπίτι», ωστόσο δεν μπορούν παρά να ανησυχούν για το παρόν και το (άμεσο) μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο νομό Ροδόπης. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) ν. Ροδόπης κι επαγγελματία Κομοτηνής Ανέστη Βαφειάδη και τον αντιπρόεδρο κι επαγγελματία Σαπών Νίκο Ευκαρπίδη. Με δεδομένους τους χαμένους μήνες του κορωνοϊού και με φόντο το καλοκαίρι που παραδοσιακά είναι «ξηρό» για το επιχειρείν στο νομό Ροδόπης, βλέπουν με αβεβαιότητα την κατάσταση και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει «γενναία» μέτρα, για να μετρηθούμε ίσοι -επαγγελματίες κι εργαζόμενοι- όταν η κρίση του κορωνοϊού αποτελέσει παρελθόν.

Αποκλεισμός επαγγελματιών από τα 800€
Αποκλείονται από το μέτρο των 800€ -χωρίς καμία πειστική απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία- επαγγελματίες που απασχολούν περισσότερους από πέντε εργαζομένους, δηλαδή «το 95% των επαγγελματιών στον χώρο της εστίασης», όπως καταγράφει ο κος Βαφειάδης, που κάνει λόγο για «αδικία» και «παράδοξο» από πλευράς κυβέρνησης. Δεν κρύβει ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να βρει λύσει σε αυτή την καινούργια κατάσταση», ωστόσο μεταφέρει και την πραγματικότητα ότι «οι λύσεις οδηγούν πολλές φορές σε πιο μεγάλα προβλήματα». «Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί» απάντησε στον αποκλεισμό από το επίδομα, ενώ εξήγησε ότι έχουν γίνει κρούσεις στα συναρμόδια υπουργεία, αλλά χωρίς να δοθούν πειστικές απαντήσεις.

Ο κος Βαφειάδης εξηγεί ότι δεν είναι μόνο επαγγελματίες της εστίασης που αποκλείονται του μέτρου, που είδαν τις επιχειρήσεις τους «να κλείνουν με κρατική εντολή πρώτες στις 14 Μαρτίου», αλλά κι αρκετοί ακόμη όπως στο εμπόριο, γι’ αυτό ζητάει άμεση άρση της αδικίας.

«Προσπαθούμε να δούμε θετικά τα μέτρα, αλλά δεν φτάνουν», εξηγεί από θέσης του ο κος Ευκαρπίδης, λέγοντας -χαρακτηριστικά- για την εξαίρεση επαγγελματιών από τα 800, ότι «πρέπει να αλλάξει αύριο», γιατί «τιμωρούνται επαγγελματίες που έχουν πάνω από πέντε εργαζομένους. Δεν είναι δυνατόν». Ο αντιπρόεδρος έφερε στη δημοσιότητα κι ένα ακόμη παράδοξο, το ότι «υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις που δουλεύουν με λιγότερα από πέντε άτομα το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου, αλλά χρειάζονται για λίγους μήνες προσωπικό άνω των πέντε ατόμων. Βγαίνουν κι αυτοί εκτός. Είναι ένα εντελώς άδικο μέτρο».

Ποιός θα πληρώσει τα «κουρεμένα» ενοίκια;
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επέκταση της έκπτωσης ενοικίων -εκτός από τις κλειστές- και στις πληττόμενες επιχειρήσεις, κίνηση που ο κος Βαφειάδης χαρακτηρίζει ως «πολύ σωστή», γιατί «κι όσοι λειτουργούν έχουν χάσει περίπου το 70% του τζίρου τους». 

Ωστόσο, εκφράζει την εύλογη απορία, πως θα πληρώσουν τα ενοίκιά τους οι επαγγελματίες που έχουν κλειστές επιχειρήσεις -άρα μηδενικό τζίρο- ενώ μάλιστα εξαιρούνται κι από τα 800. «Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές -και θα συμπληρώσουν πάνω από δύο μήνες με μηδενικούς τζίρους- πως θα ανταπεξέλθουν να δώσουν τα ενοίκιά τους», διερωτάται ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ, ο οποίος εξηγεί ότι οι επαγγελματίες δεν θέλουν κόντρα με τους ιδιοκτήτες, γι’ αυτό συντάσσεται με τις εκπτώσεις που ζητούν οι ιδιοκτήτες, αλλά θέτει και την παράμετρο: «όλοι μαζί θέλουμε να επιβιώσουμε, γιατί αν κλείσουν τα μαγαζιά, θα μείνουν κι οι ιδιοκτήτες χωρίς εισοδήματα».

«Πώς να πληρώσεις το ενοίκιο όταν έχεις ελάχιστο ή καθόλου τζίρο, ενώ επίσης τρέχουν κι άλλες υποχρεώσεις», διερωτάται κι ο κος Ευκαρπίδης.

Αιτήματα προς την κυβέρνηση
Ο Ανέστης Βαφειάδης καλεί την κυβέρνηση «να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη» και ζητάει, πρώτα και κύρια, «το 800αρι να δοθεί σε όλους», με τον Νίκο Ευκαρπίδη να προσθέτει χαρακτηριστικά: «η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει όλες τις επιχειρήσεις, αλλιώς δεν θα αντέξουμε. Πρέπει να πάρουν όλες οι επιχειρήσεις τα βοηθήματα χωρίς αστερίσκους και γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Τα υπόλοιπα αιτήματα των επαγγελματιών -και σε κεντρικό επίπεδο μέσω ΓΣΕΒΕΕ- προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη είναι «η 100% επιδότηση των ενοικίων στις κλειστές επιχειρήσεις», «η διαγραφή -όχι αναστολή- των χρεών που δημιουργούνται τους μήνες που είμαστε κλειστά», καθώς και «άτοκα δάνεια προς την αγορά από τις τράπεζες, για να έχουμε ένα κεφάλαιο εκκίνησης όταν ανοίξουμε ξανά, για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας που έχουμε», ενώ ζητάει από τις εισπρακτικές εταιρίες να σταματήσουν να ενοχλούν τους επαγγελματίες το διάστημα της κρίσης. 

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ καλεί την κυβέρνηση να πάρει «γενναίες» αποφάσεις και να αντιληφθεί ότι υπάρχουν επιχειρήσεις «που προσφέρουν εργασία», στις οποίες οφείλει νε δείξει «κοινωνική ευθύνη». Τέλος, ζητάει ειδικές ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες των beach bars που επίσης θα πληγούν.

Αιτήματα προς την τοπική αυτοδιοίκηση
Όσο για τα μέτρα που έλαβαν οι Δήμοι της Ροδόπης για τους επαγγελματίες της Ροδόπης, ο κος Βαφειάδης εξηγεί ότι δεν έκαναν κάτι παραπάνω από το να συμμορφωθούν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Εσωτερικών. «Δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο παραπάνω από πλευράς Δήμων. Για εμάς αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή», λέει χαρακτηριστικά, παρατηρώντας «πάρα πολλές ελλείψεις», όπως το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιχειρηματικές οφειλές προς Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις, για το οποίο οι επαγγελματίες «δεν έχουμε καμία απάντηση». Εν προκειμένω, ο κος Βαφειάδης ζητάει «ό,τι έγινε με ΕΦΚΑ και ΔΟΥ, να γίνει με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ζητούμενο, είναι, επίσης το «να μην κρατήσουν αυτά τα μέτρα μόνο για τις ημέρες που θα είμαστε κλειστά, γιατί η επόμενη μέρα δεν θα είναι κανονική για κανένα μας», σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη, με τον πρόεδρο να βλέπει τα χρέη των επαγγελματιών να σωρεύονται, καθώς «ενοίκια, πάγια, εισφορές» τρέχουν. 

Οι προτάσεις της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης έχουν προωθηθεί στους τέσσερις δημάρχους ν. Ροδόπης για να κάνει «ο κάθε Δήμος το κάτι παραπάνω».

Ροδόπη: Στη χειρότερη περίοδο το lockdown
Δυστυχώς, για τη μη τουριστική Ροδόπη, το lockdown καταστημάτων ήρθε τη χειρότερη περίοδο, δηλαδή την Άνοιξη των Ελευθερίων και που παραδοσιακά ο καλός καιρός συντελεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση από ντόπιους και φοιτητές. Κι αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τον κο Βαφειάδη, ο οποίος παρατηρεί: «στη Ροδόπη χάσαμε τα ‘πικ’ της αγοράς, δηλαδή Μάρτιος, Σαρακοστή, Πρωτομαγιά, Μάιος με Ελευθέρια», ενώ δίνει το στοιχείο: «γύρω στο 40% του τζίρου της χρονιάς στην Κομοτηνή δημιουργείται τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και αρχές Ιουνίου. Μετά είναι ο Σεπτέμβριος. Οι υπόλοιποι μήνες είναι ‘νεκροί’, ειδικά το καλοκαίρι». Οι επιπτώσεις στην αγορά της Κομοτηνής και των χωριών θα φανούν τον Σεπτέμβριο, εκτιμά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ. Συγκεκριμένες ημερομηνίες έχουν κυκλωμένες στις ατζέντες τους κι οι επαγγελματίες σε επαρχίες, εξηγεί ο κος Ευκαρπίδης από τις Σάπες. Δίνει, επίσης, ένα ακόμη δεδομένο, ότι δηλαδή «υπάρχουν ακόμη και μικρές επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτεί πασχαλινά πράγματα. Όλα αυτά θα μείνουν στα ράφια», ενώ παρατηρεί πως το κλείσιμο της τοπικής αγοράς με ανοιχτά τα μεγάλα market σπρώχνει «τον κόσμο προς τα μεγάλα καταστήματα».

Η καταμέτρηση μετά τον κορωνοϊό
Η επόμενη μέρα είναι αυτή που περιγράφει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ: «Τον Σεπτέμβριο θα ξαναμετρηθούμε. Αν δεν υπάρχει διαγραφή -κι όχι αναστολή των χρεών- το δίμηνο που θα είμαστε κλειστά, τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

«Να μη γελιόμαστε. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο», προσθέτει ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΣ: «Ο κόσμος υποφέρει. Οι επαγγελματίες έχουμε κρίση τα τελευταία δέκα χρόνια. Καταστήματα που λειτουργούν είναι χρεωμένα ή με ρυθμίσεις. Ο επαγγελματίας προσπαθεί να κρατηθεί από κάπου».

Πάσχα διαφορετικό και στην αγορά
Πάντως, το μόνο ‘θετικό’ που μπορεί να βγει από την όλη ιστορία για όσους επαγγελματίες παραμένουν σε λειτουργία, είναι ο περιορισμός κυκλοφορίας από/προς Βουλγαρία και Τουρκία. «Λόγω της καραντίνας γλυτώνουμε Τουρκία και Βουλγαρία, άρα όποια χρήματα θα διατεθούν ας είναι στην τοπική αγορά. Αυτό να κρατηθεί και να γίνει ‘σημαία’, για να κρατήσουμε την τοπική αγορά στο διηνεκές, για να ανέβει η τοπική μας οικονομία», παρατηρεί ο Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος όμως υπερτονίζει πως η πασχαλιάτικη τοπική αγορά εμπορικών καταστημάτων δεν θα δουλέψει, αλλά ζητάει «να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές, γιατί τα λεφτά τους είναι λεφτά της τοπικής οικονομίας».

«Εδώ και καιρό έχουμε το μότο: ψωνίζουμε από το χωριό μας, αν δεν το έχουμε, από την πόλη μας, το νομό μας και την περιφέρειά μας», προσθέτει ο κος Ευκαρπίδης, ζητώντας από τους συμπολίτες του «αυτή τη δύσκολη στιγμή να στηριχθούμε όλοι μεταξύ μας. Πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα, για να μπορέσουμε όλοι αύριο να είμαστε εδώ». Στην κατακλείδα του, θέτει τη διαπίστωση ότι «στις μικρές περιοχές οι εργαζόμενοί μας είναι δικοί μας άνθρωποι, δεν είμαστε μεγάλες εταιρίες. Αν κλείσουν 10 ή 20 καταστήματα σε μία μικρή περιοχή όπως η δική μας, δεν θα μείνουμε ούτε εμείς οι ίδιοι εδώ».

Δείτε εδώ το βίντεο με τη συνέντευξη:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 9/4/2020}