Σκέψεις για επίδομα 534 ευρώ και σε επαγγελματίες

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στη χθεσινή ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν μέλη της διοίκησης και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων, είπε ότι το θέμα της επέκτασης της ενίσχυσης επαγγελματιών μέσω της καταβολής των 534 ευρώ είναι κάτι που προβληματίζει το υπουργείο Εργασίας και θα υπάρξει σχετική συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Το επίδομα των 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες αναστολής σύμβασης εργασίας και λαμβάνουν σήμερα περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δεν καλύπτει όλους τους κλάδους που δοκιμάζονται από τα συνεχόμενα lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό γι αυτό και εξετάζεται επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους που δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη αλλαγής του εργατικού δικαίου, το οποίο όπως εξήγησε πρέπει να εκσυγχρονιστεί και προανήγγειλε ρύθμιση για την τηλεργασία ενώ εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους και δεσμεύθηκε ότι θα γίνει άμεσα μεγάλη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό υπηρεσιών του υπουργείου, καθώς εκφράστηκαν παράπονα από τους συμμετέχοντες για ελλιπή εξυπηρέτηση και πρόβλημα στην επικοινωνία.

Αύριο πάντως συνεχίζονται κανονικά οι νέες πληρωμές για πάνω από 600.000 μισθωτούς, για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού τον μήνα Ιανουάριο, αλλά και μισθούς του μηχανισμού Συν-Εργασία. Χρήματα στους λογαριασμούς τους αναμένεται να δουν και οι επαγγελματίες της Τέχνης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. Πρόκειται για χρήματα από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στην πράξη είναι χαμηλότοκο δάνειο για τη στήριξη της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, στα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Ήδη, χθες, η χώρα μας έλαβε τα 728 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην τελευταία δόση από τα συνολικά 2,7 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις στήριξης της απασχόλησης. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάθεση πρόσθετων – αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο – πόρων από το Πρόγραμμα SURE.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 3/2/2021}