Για έβδομη χρονιά η μαγευτική συναυλία στον Τεκέ του Σελίνου

Για έβδομη χρονιά, δόθηκε μια μαγευτική συναυλία στο χώρο του Τεκέ του Κιουτουκλού Μπαμπά, στον οικισμό Σέλινο της Ξάνθης, η οποία αποτελεί και την συνάντηση δύο φεστιβάλ, της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης με την Ανατολική Μουσική και τα Δημοκρίτεια του Δήμου Αβδήρων. Τίτλος της συναυλίας “Από την Ήπειρο στην Κωνσταντινούπολη”.

Ο χώρος είναι το μαυσωλείο του Μπεκτασή Αγίου, Κιουτουκλού Μπαμπά, τον οποίο επισκέπτονταν Μουσουλμάνοι και άφηναν τα τάματά τους για ίαση, όπως, υφάσματα σε χρώμα πράσινο, νερό, σκούπες, κομπολόγια, μαντήλια.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Ξάνθης, Κωνσταντίνα Καλλιντζή, έκανε και μία σύντομη ξενάγηση στο κοινό. Ωστόσο, στον ίδιο χώρο πήγαιναν για τις θρησκευτικές τους ανάγκες και οι Χριστιανοί, καθώς όπως υποστήριζαν, ήταν εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου!

Το μυστικό με την κοινή λατρεία Χριστιανών και Μουσουλμάνων, τα κρατά ο ίδιος ο χώρος και οι θρύλοι που τον συνοδεύουν και το μυστήριο αυτό κάνει το χώρο μαγικό. Σε αυτό βοηθά και ο υπέροχος φωτισμός, καθώς το απόγευμα το χρώμα του ήλιου που βασιλεύει και του Τεκέ, το ένα αποτελεί συνέχεια του άλλου.

Η συναυλία ήταν ένας συνδυασμός αφήγησης από την συγγραφέα, Δήμητρα Πυργελή και τραγουδιών από την Ήπειρο έως την Κωνσταντινούπολη, τα οποία ακολουθούσαν τον Χριστιανό που ντύθηκε Δερβίσης και έψαχνε την γυναίκα που αγαπούσε, καθώς την έχασε στις μετακινήσεις των πληθυσμών τον 15ο και 16ο αιώνα. Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Αδαμαντίου Βακαλόπουλου, «Ο Δερβίσης».

Την συναυλία παρακολούθησε για πρώτη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμων, ο οποίος μετ ά το τέλος της συναυλίας, έστειλε μηνύματα συναδέλφωσης και παύσης των πολέμων.

Την συναυλία συνδιοργάνωσαν επίσης η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, από την ΕΡΤ Κομοτηνής, 24/7/2018}