«Σαράντισε» η κυβέρνηση – Τι εισπράττουν οι εκπρόσωποι της κοινωνίας από τα πρώτα βήματα της ΝΔ στο τιμόνι της χώρας

Μ. Τσιακίρογλου, Α. Μπαλτζοπούλου και Αγγ. Μπεμπεκίδης, μιλούν στην «Θ»

 «Σαράντισε» πλέον η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τα πρώτα βήματά της, να δίνουν μια ελπίδα ανάκαμψης στους περισσότερους εκπροσώπους της Ξανθιώτικης κοινωνίας για καλύτερες ημέρες και επιστροφή, επιτέλους, στην κανονικότητα.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου στην Ξάνθη κ. Άννα Μπαλτζοπούλου καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης.

«ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΕΟΝ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ – ΦΙΛΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Ειδικότερα η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε επακριβώς ότι «νομίζω πως πλέον η χώρα μπαίνει στις «ράγες» της ανάπτυξης και της κανονικότητας. Τα πρώτα νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση, μιας ευρωπαϊκής πλέον χώρας και όχι μιας αναχρονιστικής χώρας. Είχαμε γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω με την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό το οποίο βλέπουμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ότι υπάρχει μια ιδιαίτερα φιλική στάση απέναντι στο «επιχειρείν» και αυτό έγινε πράξη με τα νέα νομοθετήματα που έφεραν στην Βουλή, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Νομίζω ότι σιγά σιγά επιστρέφουμε σε ρυθμούς σταθερής αλλά αργής ανάπτυξης. Δεν θέλουμε μεγάλα βήματα. Θέλουμε μικρά, σταθερά και επιτυχημένα βήματα και αυτό νομίζω είναι κάτι που το κάνει πράξη ο πρωθυπουργός. Φαίνονταν πλήρως έτοιμος, από την πρώτη ώρα που πήρε το «τιμόνι» της χώρας στα χέρια του. Αυτό φάνηκε καθαρά γιατί ήταν όλα μελετημένα. Φάνηκε πως αντέδρασε στις πυρκαγιές, φάνηκε στο πως αντέδρασε στα νομοσχέδια για το άσυλο, στις 120 δόσεις που έφερε με μικρότερο επιτόκιο, έδωσε παράταση, κάτι φιλικό προς τα νοικοκυριά αλλά κυρίως προς τις επιχειρήσεις που είχαν πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα ασφαλιστικά τους ταμεία και τα φορολογικά.

Φάνηκε επίσης με την νέα διάταξη που φέρνει ο κ. Βρούτσης στο υπουργείο εργασίας που αφορά στις απολύσεις χωρίς αιτιολογία, γιατί αυτό είναι κάτι που ουσιαστικά στοχοποιεί τον εργαζόμενο και του δίνει ένα «μητρώο» που αποτελεί «τροχοπέδη» για την επόμενη θέση εργασίας τους. Γενικά νομίζω ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητά της. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα πλέον η οποία έχει έναν σοβαρό πρωθυπουργό και ένα σοβαρό επιτελείο υπουργών οι οποίοι δουλεύουν με ο,τι μέσα έχουν για την επαναφορά της στην κανονικότητα. Επιτέλους φάνηκε ένα «φως» ελπίδας για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θέλω να τονίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση – και αυτό το είχαμε πει πολλές φορές – δεν ήταν καθόλου φίλα προσκείμενη στον μικρομεσαίο αυτοαπασχολούμενο. Ενώ εξελέγη με «παντιέρα» ότι είναι με το μέρος του αδύναμου και του μικρότερου, τελικά φάνηκε στην πορεία ότι ήταν με το μέρος του μεγάλου «ψαριού» που προσπαθεί να καταβροχθίσει το μικρό. Στην προκειμένη περίπτωση βλέπουμε μια κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στον μικρομεσαίο αυτοαπασχολούμενο και γενικότερα στο «επιχειρείν» το οποίο θα φέρει και την ανάπτυξη σε αυτή την χώρα. Ανάπτυξη χωρίς ελεύθερη πρωτοβουλία, ιδιωτική πρωτοβουλία, ελεύθερο επάγγελμα, δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να φύγουμε από την σκέψη και την νοοτροπία των κομμουνιστικών καθεστώτων, των οποίων κάποιοι «ευαγγελίστηκαν» και ήθελαν να «μαδουροποιήσουν» την χώρα μας».

«ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ – ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ»

Από την πλευρά της η κ. Μπαλτζοπούλου επισήμανε ότι «κατά αρχήν οφείλω να ομολογήσω ότι έχει συνέπεια λόγων και έργων, τουλάχιστον στο μέτρο του δυνατού, η νέα κυβέρνηση. Αυτά που είπε, προσπαθεί να τα υλοποιήσει. Δεν έταξε τίποτα. Είπε ότι «θα ερευνήσουμε τα πάντα». Συνεχώς ακούω από την τηλεόραση για το ότι σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν υπάρχουν τίποτα. Άκουσα ότι από τον Δεκέμβρη και έπειτα ότι θα δει τι μπορεί να δώσει από τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Περιμέναμε τόσα χρόνια και οφείλουμε να σεβαστούμε το χρονικό διάστημα αυτό, που δεν είναι και τόσο μεγάλο. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Τουλάχιστον νιώθουμε ότι πάει να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Υπάρχει κλίμα αλλαγής. Πρώτα από όλα ό,τι ψηφίστηκε (άσυλο κλπ) αποτελούσαν προτεραιότητα. Τι να κάνω το «τάξε του και ας χαίρεται» όταν δεν νιώθω ασφαλής να κυκλοφορήσω; Όταν δεν νιώθω ασφαλής στο πανεπιστήμιο; Δεν είναι όλα αυτά τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση; Για εμένα είναι πολύ σημαντικό πως ο υπουργός είπε ότι δεν θα σταματήσει η προσευχή στα σχολεία και ότι το ωράριο θα παραμείνει όπως είναι. Τα άλλα θέματα δεν λύνονται από την μια μέρα στην άλλη. Μίλησαν και για επαναφορά 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους. Φτάνει βέβαια να το δούμε να υλοποιείται αυτό. Κανείς δεν είναι αυτός που έχει κακή πρόθεση. Δεν νομίζω ότι να υπάρχει κυβερνήτης στην Ελλάδα που να θέλει να κάνει «ζημιά». Όμως τα μέσα ποιυ χρησιμοποιεί και ο δρόμος που ακολουθεί είναι διαφορετικός από κόμμα σε κόμμα, από παράταξη σε παράταξη και από ιδεολογία σε ιδεολογία. Κάποιοι επιτυγχάνουν και κάποιοι όχι, για διάφορους λόγους. Έχω την αίσθηση λοιπόν (και όχι μόνον εγώ αλλά όλοι μας φαντάζομαι) πως κάτι αλλάζει και κάτι πηγαίνει πολύ καλύτερα».

«ΑΣ ΜΗΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Τέλος, επιφυλακτικός (όπως και η ΓΣΕΕ, όπως υπογράμμισε) εμφανίσθηκε ο κ. Μπεμπεκίδης, ο οποίος ανέφερε επακριβώς ότι «θα περιμένουμε την έκθεση της Θεσσαλονίκης όπου θα πάει ο πρωθυπουργός και θα αναλύσει το πρόγραμμά του. Εννοείται ότι μας αφορά ό,τι και να πει αλλά πολύ περισσότερο αυτά που έχουν σχέση με τα εργατικά θέματα. Ένα θετικό, είναι ότι ψήφισαν κάτι για τις χήρες. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό, αν είναι προς το καλύτερο. Από την άλλη ο υπουργός εργασίας, ψήφισε κάτι για την άρση της αιτιολογίας απόλυσης από τον εργοδότη προς κάποιον εργαζόμενο. Αυτό το θεωρούμε αρνητικό, γιατί ο εργοδότης θα έπρεπε να αιτιολογήσει μια απόλυση. Ας είμαστε λοιπόν επιφυλακτικοί. Θα τα δούμε όλα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην έκθεση της Θεσσαλονίκης για να μπορέσουμε να βγάλουμε και κάποια συμπεράσματα αλλά και να δούμε στην πράξη αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Ψηφίστηκαν κάποια νομοσχέδια μεν, αλλά εμάς που μας ενδιαφέρει σαν εργατικό κίνημα είναι να μην μας αλλάξει προς το χειρότερο ό,τι θετικά νομοσχέδια έχουν μείνει μέχρι τώρα. Γιατί τα περισσότερα τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα έκαναν σε βάρος των εργαζομένων. Και η ΓΣΕΕ (από τις ανακοινώσεις της) τα βλέπει όλα επιφυλακτικά. Το ίδιο και εμείς. Ας μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Εννοείται ότι κάθε καινούρια κυβέρνηση που αναλαμβάνει κάνει τον κόσμο να ελπίζει προς το καλύτερο. Έτσι είχε αναλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 στην έκθεση Θεσσαλονίκης  ο κ. Τσίπρας είχε βγει ως αντιπολίτευση και είχε μιλήσει για το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Εμείς βέβαια δεν είδαμε τίποτα από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Δεν καταργήθηκαν ούτε οι ελαστικές μορφές εργασίες, ούτε οι μισθοί πήγαν στα 751 ευρώ. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, από τα 586 τα πήγε στα 650 ευρώ. Δεν είδαμε σχεδόν τίποτα (για να μην τα μηδενίζουμε όλα). Ας δούμε τώρα και τον κ. Μητσοτάκη και από εκεί και πέρα, το πεδίο είναι μπροστά μας. Μακάρι να έρχονται θετικά μέτρα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα βγαίνουμε να τα επικροτούμε».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 20/8/2019}