Και τελικά πότε αναμένεται η «επαναδρομολόγηση » των τοπικών πλοίων για Σαμοθράκη;

Με μία ακόμη ανακοίνωση, η Seajets ενημέρωσε το επιβατικό κοινό ότι παραμένει στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη. Γράφει η ανακοίνωση:

«Η SEAJETS θα εκτελέσει αύριο Πέμπτη 22/8 με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο «ANDROS JET» τα δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη στις 9.30 και στις 15.00 και από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη στις 12.00 και στις 18.00.

Όπως ανακοινώθηκε, η SEAJETS σε συντονισμό με το υπουργείο Ναυτιλίας και εν αναμονή των εξελίξεων της επαναδρομολόγησης των τοπικών πλοίων θα εκτελέσει την Πέμπτη 22/8 με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο «ANDROS JET» τα δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη στις 9.30 και 15.00 και από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη στις 12.00 και 18.00.

Σε περίπτωση μη δρομολόγησης του τοπικού πλοίου άμεσα, η SEAJETS θα παραμείνει και τις επόμενες μέρες στη σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης. Τα νέα δρομολόγια θα γνωστοποιούνται με ανακοίνωση της εταιρείας μας 24 ώρες πριν, με πρόθεση να παραμένουν στα συγκεκριμένα ωράρια για διευκόλυνση του επιβατικού κοινού».

Η φράση – κλειδί και ερμηνεία της 

Το κείμενο της ανακοίνωσης, που πλέον τείνει να γίνει «κλισέ», ενημερώνει για τις ώρες των αυριανών δρομολογίων από και προς την Σαμοθράκη, περιέχει -για πρώτη φορά ίσως- μία φράση κλειδί: «εν αναμονή των εξελίξεων της επαναδρομολόγησης των τοπικών πλοίων». 

Η φράση αυτή, σε πρώτη φάση επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του «R», ότι η παραμονή της Seajets στη συγκεκριμένη γραμμή είναι προσωρινή, αλλά ταυτόχρονα χρήζει και περαιτέρω διερεύνησης καθώς εύλογα ανακύπτει το ερώτημα: «πόσο θα περιμένουμε για την επαναδρομολόγηση των τοπικών πλοίων»;

Η απάντηση, όμως δεν υπάρχει. Ασφαλείς πληροφορίες του «R» αναφέρουν ότι το ΣΑΟΣ ΙΙ δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αυτό μάλιστα αναιρεί την φημολογία που ήθελε το καράβι, σήμερα (21/08) να κάνει δοκιμαστικό δρομολόγιο ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Η ‘επέμβαση’ των μηχανικών στα έγκατα του ΣΑΟΣ ΙΙ κατέδειξε ότι η βλάβη είναι ακόμη πιο σοβαρή από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί και μάλιστα ζητήθηκε και η συνδρομή εξειδικευμένων μηχανικών σε ναυπηγείο της Αθήνας.

Κατόπιν τούτου, και με δεδομένο ότι για το πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ αναμένεται ένα ανταλλακτικό από την Ιαπωνία, προκύπτει ως συμπέρασμα ότι η επαναδρομολόγηση των τοπικών πλοίων δεν θα γίνει άμεσα και ότι ταυτόχρονα κανείς δεν ξέρει ποτε.

Στο βάθος η προκήρυξη της άγονης γραμμής 

Στη μεγάλη εικόνα τώρα, το Υπουργείο Ναυτιλίας «διαφημίζει» την επικείμενη προκήρυξη της άγονης γραμμής Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη και μάλιστα με αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις και ίσως και νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Η υπάρχουσα σύμβαση πάντως λήγει στις 31/10 οπότε το νέο καράβι πρέπει να έρθει στο νησί την 1η Νοεμβρίου.

Και εδώ τίθεται ένα ερώτημα καθώς ο νυν εφοπλιστής έχει δηλώσει δημόσια την πρόθεσή του να αποχωρήσει επιχειρηματικά από τη Σαμοθράκη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους κατατεθειμένη αίτηση δρομολόγησης των πλοίων του εφοπλιστή στις Σποράδες. Επομένως, αχαρτογράφητα τα νερά.

Όσο για την ακρόαση στην οποία έχουν προσκληθεί οι υπεύθυνοι της ακινησίας των πλοίων ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ, αυτή έχει προγραμματιστεί στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την προσεχή Δευτέρα 26/08.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 21/8/2019}