Σαμοθράκη: Το μπρα ντε φερ Βίτσα – Μανούση πάνω στα σκουπίδια

Στα άκρα μία διελκυστίνδας βρήκε η 1η Ιουνίου τον δήμαρχο Σαμοθράκης Θανάση Βίτσα και τον πλοιοκτήτη Φώτη Μανούση με μόνο διακύβευμα την μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στη στεριά, καθώς η εταιρία του κου Μανουση είναι η μοναδική που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η SAOS Ferries προ 15 ημερών ανακοίνωσε με επιστολή της ότι προτίθεται να διακόψει τη μεταφορά των απορριμμάτων με τα πλοία της χαρακτηρίζοντάς την ως παράνομη, για να λάβει την απάντηση του δημάρχου ότι ο δήμος κινείται εντός των ορίων της νομιμότητας και μάλιστα η κατάσταση του διέπεται και από ειδικά χαρακτηριστικά, βασικότερο των οποίων είναι η μία μόνο ακτοπλοϊκή εταιρία που το συνδέει με την ηπειρωτική χώρα.

Τούτων όλων δοθέντων, οι αντεγκλήσεις πήραν μορφή προσωπικής κόντρας τελικά, η οποία κατέληξε σε δύο ακόμη επιστολές από τις οποίες όμως, η δεύτερη δίνει (μάλλον τη λύση). Η λύση αυτή είναι ότι η SAOS Ferries αποφάσισε να εκτελεί ένα δρομολόγιο την εβδομάδα κενό επιβατών στο οποίο θα μεταφέρει μόνο τα σκουπίδια, για να αποδείξει -όπως λέει ο πλοιοκτήτης- το «κόστος της πολυετούς αδράνειας της δημοτικής αρχής να λύσει το θέμα των απορριμμάτων», μέχρι 31 Αυγούστου.

Η επιστολή Μανούση:

Κύριε Δήμαρχε ,

Σε συνέχεια των αβάσιμων δηλώσεών σας όλη αυτήν την περίοδο, με την χθεσινή ανακοίνωσή σας προς τον Τύπο, καταφέρατε να ξεπεράσετε κάθε όριο αμετροέπειας, διαστρέβλωσης της αλήθειας, θρασύτητας, αλλά και αχαριστίας.

Τολμήσατε, δε, να κατηγορήσετε την εταιρεία μας ότι διαμαρτύρεται δήθεν για πρώτη φορά και κινείται στην ενέργειά της να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τους επιβάτες της… από λόγους κερδοσκοπίας, ενώ ξεπερνώντας τη φαντασία ακόμα και των παραμυθάδων, καταλογίσατε την ευθύνη για τη σήψη των απορριμμάτων … στη δήθεν άτακτη πολιτική δρομολογίων του πλοίου μας.

Δεν είναι, βέβαια, απορίας άξια όλα αυτά τα πεπραγμένα σας, όταν δεν είχατε τη φιλοτιμία ούτε καν να σιωπήσετε, μετά και τις αποστομωτικές δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας, στον τηλεοπτικό σταθμό «Δέλτα Τηλεόραση», με τις οποίες ο κος Κουρουμπλής δικαίωσε πλήρως την εταιρεία μας. 

Νομίσαμε ότι η πρακτική της διχαστικής σπίλωσης του «άκαρδου» επιχειρηματία στα μάτια του «φιλότιμου φτωχού λαού» ανήκε σε άλλα καθεστώτα και άλλες εποχές, που είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όπως αποδεικνύεται, όμως, τρέφαμε μάταιες ελπίδες…

Ας είναι! Στις μεγαλοστομίες σας και στην αφελή «κούρσα» που ανοίξατε για το ποιος αγαπά τη Σαμοθράκη, εμείς απαντάμε με έργα. Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα ξανά ταξιδέψουν μαζί άνθρωποι και σκουπίδια και εμμένουμε σε αυτό, τηρώντας τους λόγους μας εμπράκτως.

Σας δηλώνουμε, λοιπόν, ότι η εταιρεία μας προτίθεται να επωμισθεί αυτή προσωρινά το βάρος της δικής σας παρανομίας και να καθιερώσει για ολόκληρη τη θερινή περίοδο ένα  εβδομαδιαίο δρομολόγιο του πλοίου, κενό επιβατών, για να μεταφέρονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου Σαμοθράκης, χωρίς να βλάπτεται η υγεία του κοινού. Κι αυτό, μόνο έναντι εισιτηρίου απλού φορτηγού, όπως, δηλαδή πλήρωνε ο Δήμος μέχρι σήμερα, παρότι το πλοίο θα εκτελεί ειδικό  δρομολόγιο χωρίς επιβάτες. Μετά την 31η Αυγούστου 2018 αρθείτε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και δώστε την οριστική λύση!

Εμείς, «οι ασυγκίνητοι κερδοσκόποι» θα αναλάβουμε το κόστος της πολυετούς αδράνειάς σας να λύσετε το πρόβλημα των απορριμμάτων του νησιού; Εσείς θα κάνετε κάτι επιτέλους;;

Δείτε εδώ την προγενέστερη επιστολή Βίτσα.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 1/6/2018}