Γκάζι στους εμβολιασμούς στη Ροδόπη

Περισσότεροι από 650 εμβολιασμοί μπορούν να διενεργούνται πλέον ημερησίως στη Ροδόπη, καθώς άνοιξαν νέες εμβολιαστικές γραμμές σε όλο το νομό, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Ο Νομός Ροδόπης είχε μείνει αρκετά πίσω στην εμβολιαστική κάλυψη στα πρώτα στάδια της επιχείρησης «Ελευθερία», ων ακόμη και στην τελευταία θέση Περιφερειακής Ενότητας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τον Απρίλιο, όμως, η Ροδόπη κάλυψε αρκετό από το χαμένο έδαφος στην εμβολιαστική κάλυψη και πλέον οι εμβολιασμοί διενεργούνται με αρκετά πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Από χθες μάλιστα ξεκίνησαν και εμβόλια Pfizer στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου και εμβόλια Johnson & Johnson στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ όλα τα εμβολιαστικά σημεία του Νομού (Νοσοκομείο Κομοτηνής, ΚΥ Ιάσμου, Σαπών, Κομοτηνής) λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και διενεργούνται περισσότεροι εμβολιασμοί ανά ώρα σε σχέση με την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία».

Σε επίπεδο 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης ενεργοποιήθηκαν ή ενεργοποιούνται αυτές τις ημέρες περισσότερες από 35 νέες εμβολιαστικές γραμμές.

Χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο

Παρά την κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών, ο Νομός παραμένει χαμηλότερα στην εμβολιαστική κάλυψη σε σύγκριση με τον πανελλαδικό μέσο όρο και τις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Για του λόγου το αληθές μέχρι και το βράδυ της Τρίτης του Πάσχα 04/05 στη Ροδόπη είχαν διενεργηθεί συνολικά 22.841 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 16.328 με την πρώτη δόση και 6.513 με τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, στην ΠΕ Ροδόπης η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου είναι στο 15%, ενώ ο πανελλαδικός μέσος όρος έχει ξεπεράσει πλέον το 20%. Τις τελευταίες εβδομάδες στην ΠΕ Ροδόπης γίνονται ημερησίως 500-550 εμβολιασμοί.

Σε επίπεδο ΑΜΘ, το ποσοστό εμβολιασμού τουλάχιστον με την πρώτη δόση στον γενικό πληθυσμό (μέχρι και το βράδυ της 04/05) έχει ως εξής: ΠΕ Ροδόπης 15%, ΠΕ Ξάνθης 15%, ΠΕ Έβρου 19%, ΠΕ Καβάλας 18,5%, ΠΕ Δράμας 17%, Θάσος 25%. Το περασμένο διάστημα οι διαφορές μεταξύ Ροδόπης-Ξάνθης και των υπόλοιπων ΠΕ ήταν αρκετά μεγαλύτερες.

Προειδοποίηση Γιαμουστάρη για το ιικό φορτίο

Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε εμβόλιο, καθώς και προειδοποίηση για το ιικό φορτίο στην περιοχή μας, έκανε με δήλωσή της η διοικήτρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής Μάγδα Γιαμουστάρη. «Εμβολιαζόμαστε για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας! Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο! Όμως δεν πετάμε τη μάσκα, δεν συνωστιζόμαστε. Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε συχνή χρήση του self test. Το ιικό φορτίο είναι ακόμη μεγάλο ειδικά και στην περιοχή μας. Λίγο ακόμη… για να κερδίσουμε την Ελευθερία μας», δήλωσε.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια από την έναρξη των εμβολιασμών και μέχρι τις 30/04 στα εμβολιαστικά κέντρα του Νοσοκομείου Κομοτηνής έχουν εμβολιαστεί 7.205 πολίτες (5.723 με το εμβόλιο της Pfizer και 1.482 με το εμβόλιο της AstraZeneca), ο αριθμός των οποίων αυξάνεται καθημερινά.

Ταλαιπωρία γιατί …άργησαν τα εμβόλια

Αρκετά παράπονα από αναγνώστες δέχθηκε την Τρίτη του Πάσχα ο «Χ». Μπορεί το σύστημα όλο αυτό το διάστημα να έχει λειτουργήσει «ρολόι», τουλάχιστον ως προς τα ραντεβού εμβολιασμών, την Τρίτη όμως στο εμβολιαστικό κέντρο του ΙΚΑ Κομοτηνής, είχαμε τις πρώτες καθυστερήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συμπολίτη μας, ο οποίος είχε ραντεβού για τις 14:30, ωστόσο έκανε την δόση μετά τις 16:30. Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού της ημέρας πήγαν πίσω, διότι -σύμφωνα με πληροφορίες- για άγνωστους λόγους άργησε η παράδοση της παρτίδας εμβολίων της Pfizer που διενεργούνται στο εμβολιαστικό κέντρο του ΙΚΑ Κομοτηνής. Ζητούμενο είναι η αρρυθμία του συστήματος την Τρίτη να αποτελέσει την εξαίρεση σε μία διαδικασία που κατά τα λοιπά δεν είχε μέχρι στιγμής χρονικά παρατράγουδα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 6/5/2021}