Μήνυμα εργασιακής ισότητας, από τον σύλλογο γυναικών Ροδόπης

Γ. Φακιρίδου: "Το 60% των μερικώς απασχολούμενων είναι γυναίκες - πολλές οι καταγγελίες για απλήρωτη εργασία"

Ότι πολλές γυναίκες εργάζονται απλήρωτες, και στη Ροδόπη, καταγγέλλει η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Ροδόπης Γωγώ Φακιρίδου. Ο εν λόγω σύλλογος – μέλος της ομοσπονδίας γυναικών Ελλάδος, αριθμεί περί των πενήντα μελών και δραστηριοποιείται από το 1979 στην περιοχή.

“Προσπαθούμε να είμαστε κοντά σε όλες τις γυναίκες: Εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, ημιαπασχολούμενες, αγρότισσες, της πόλης, της υπαίθρου, νέες, φοιτήτριες, σε όλες”, όπως μας εξηγεί η πρόεδρος.

Η κα Φακιρίδου παρατηρεί ότι παρά την εναλλαγή στις κυβερνήσεις, τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών έχουν πάρει την κατιούσα: “Απευθυνόμαστε στις γυναίκες που, παρά την εναλλαγή των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει κι όχι να γίνεται καλύτερη. Βλέπουν τα δικαιώματα τους να παίρνονται ένα-ένα πίσω. Στις περισσότερες προορίζεται το κάτι περισσότερο σε υποχρεώσεις και το κάτι λιγότερο σε δικαιώματα. Οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει κοροϊδεύουν τις γυναίκες, και πλέον το έχουν αντιληφθεί. Προσπαθούμε με τους αγώνες μας να προασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα, κι αυτοί οι αγώνες θα γίνουν μεγαλύτεροι, αν μας πλαισιώσουν κι άλλες γυναίκες. Εκπροσωπούμε το γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα”.

Ειδικά για την περιοχή της Ροδόπης, παρατηρεί απλήρωτη εργασία, χωρίς όμως απαριθμήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις.

“Ό,τι προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν σε χειρότερο βαθμό στην Κομοτηνή, γιατί είμαστε μία από τις φτωχότερες περιοχές της ΕΕ. Μας γίνονται καθημερινές καταγγελίες από γυναίκες στη Ροδόπη για απλήρωτη εργασία, αλλά αυτή είναι η καθημερινότητα. Το να πληρώνεται κάποιος στην ώρα του, είναι πλέον η εξαίρεση. Οι γυναίκες αποτελούν το 60% των μερικώς απασχολούμενων”, καταλήγει.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ

Μετά από χρόνια ο εν λόγω σύλλογος πραγματοποίησε ξανά μία χριστουγεννιάτικη γιορτή, στον χώρο εκδηλώσεων του κεντρικού ΚΑΠΗ δήμου Κομοτηνής πίσω από τη δημοτική αγορά.

Εκεί όλοι μαζί στόλισαν το δένδρο της ειρήνης, έφτιαξαν όμορφες κάρτες, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, έφαγαν σπιτικά κεράσματα και συνάντησαν τον Άγιο Βασίλη, ο οποίος διηγήθηκε τις περιπέτειές του και προσέφερε όμορφα χριστουγεννιάτικα δώρα.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 21/12/2107}