Ροδόπη: Προβληματίζει ο απολογισμός τροχαίων ατυχημάτων

Διαχρονικά ή νέα προβληματικά σημεία τα οποία γνωρίζουν οι υπεύθυνοι, αλλά έχουν φανεί "λίγοι" στην εξεύρεση λύσεων – Απρόσεκτοι/ασυνείδητοι οδηγοί και τουρίστες που δεν πειθαρχούν στα σήματα οδικής κυκλοφορίας

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρούς αυτό το τριήμερο Σάββατο με Δευτέρα 14 – 16 Ιουλίου, στο οποίο ο “Χ” κατέγραψε τουλάχιστον τέσσερα σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Η έλλειψη σήμανσης (ή λοιπών μέτρων αποτροπής τροχαίων, όπως φανάρια, κυκλικοί κόμβοι κλπ) σε συνδυασμό με την απροσεξία και την ασυνείδητη οδήγηση πολλών, στην άσφαλτο, είχαν ως αποτέλεσμα τέσσερα τροχαία ατυχήματα.

Δύο από τα τέσσερα σημεία, μάλιστα, είναι πλέον γνωστά και ο “Χ” έχει κάνει ό,τι μπορεί, έντυπα και προφορικά, πιέζοντας τους υπεύθυνους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια των διερχομένων. Το ένα σημείο, στη διασταύρωση Καρυδιάς του κάθετου άξονα, η επικινδυνότητα είναι υψηλή, καθώς από το σημείο διέρχονται οδηγοί με μεγάλη ταχύτητα. Το τροχαίο που συνέβη προ εβδομάδας, με τον 18χρονο μοτοσικλετιστή να οδηγείται – άνευ δικής του ευθύνης – στην εντατική, το περιστατικό του Σαββάτου κι άλλα πολλά, έρχονται να χτυπήσουν “καμπανάκι” κινδύνου. Το δεύτερο σημείο, εντός Κομοτηνής στη διασταύρωση Θάσου – Κουρτίδη έχει τη δική του ιστορία και επικινδυνότητα. Οι ταχύτητες εκεί δεν είναι τόσο υψηλές σε σχέση με τον κάθετο άξονα, παρόλα αυτά η διέλευση πεζών από το σημείο και ο ενδεχόμενος τραυματισμός τους, πρέπει να μας προβληματίσει.

Από θαύμα γλύτωσαν στην διασταύρωση Καρυδιάς – Κάλχα

Ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην διασταύρωση Καρυδιάς-Κάλχα, στον κόμβο του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αυτή την φορά περί τις 18:00 του Σαββάτου. Ενεπλάκησαν δύο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα. Το ένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τζιπ, διερχόταν κανονικά της επαρχιακής οδού, όμως ο οδηγός του δεύτερου οχήματος φέρεται να παραβίασε το στοπ, με αποτέλεσμα την σφοδρή σύγκρουση. Στο πρώτο όχημα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβάτες ήταν Έλληνες, ενώ στο δεύτερο Βούλγαροι. Στο σημείο έσπευσε άμεσα η Τροχαία και το ΕΚΑΒ, το οποίο διαμετακόμισε στο Σισμανόγλειο δύο γυναίκες, μία από το κάθε όχημα. Όπως προδίδουν οι φωτογραφίες το ατύχημα ήταν σφοδρό, με το τζιπ, λόγω σύγκρουσης, να πέφτει πάνω στην ταμπέλα και να την ρίχνει κατά το ήμισυ. Τα αίτια του τροχαίου διερευνώνται αρμοδίως.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο διάστημα, στο ίδιο σημείο, ενεπλάκη σε τροχαίο 18χρονος μοτοσικλετιστής με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του, ενώ πλήθος είναι τα καταγεγραμμένα τροχαία στο σημείο, τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο, που ο κόμβος έχει δοθεί σε κυκλοφορία.

Θάσου – Κουρτίδη: Στο ίδιο έργο θεατές

Άλλο ένα τροχαίο στη διασταύρωση των ατυχημάτων Θάσου και Κουρτίδη, καταγράψαμε τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας. Στην διασταύρωση συγκρούστηκαν δύο ΙΧ αυτοκίνητα. Στο αυτοκίνητο που φέρεται να παραβίασε το στοπ, οδηγούσε ένας άντρας – σύμφωνα με τις πληροφορίες – και επέβαιναν δύο παιδιά στο πίσω κάθισμα. Στο δεύτερο αυτοκίνητο οδηγός ήταν μία γυναίκα. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους. Ευχής έργο που ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ήταν κοντά, με αποτέλεσμα, όπως είπαν οι περαστικοί, να φτάσει σε 30 δευτερόλεπτα. Μετά από περίπου 5-10 λεπτά έφτασε στο σημείο Τροχαία και Πυροσβεστική. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται αρμοδίως.

Μετά το πρωτοσέλιδο του “Χ” πριν από κάποιους μήνες, για τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο σημείο, κι αφότου η επιπλέον σήμανση με τις ενδείξεις στοπ στην άσφαλτο δεν φάνηκε να αποτρέπει τους οδηγούς, το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής αποφάσισε να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες στην διασταύρωση. Το θέμα όμως προχωράει αργά, ενόσω τα ατυχήματα συνεχίζονται αμείωτα. Την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής ακόμη “τρέμουν” ενδεχόμενο τροχαίο, ειδικά από τον Σεπτέμβριο, όταν το παρακείμενο δημοτικό σχολείο θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του σε εκατοντάδες μικρούς μαθητές, άρα η κίνηση θα είναι αυξημένη. Παράπονα καταγράφονται από δημότες και αναφορικά με την τοποθέτηση των κάδων.

Ένα τροχαίο εκτός “προγράμματος”

Ένα ακόμη τροχαίο κατέγραψε ο “Χ” το απόγευμα του Σαββάτου. Στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής – Φαναρίου, στο ύψος περίπου της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος (Φατήριακα), στο τροχαίο ατύχημα ενεπλάκησαν δύο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, ένα με ελληνικές κι ένα με βουλγάρικες πινακίδες. Όπως προδίδουν οι φωτογραφίες, η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Στο σημείο έσπευσε άμεσα ΕΚΑΒ και Τροχαία. Ευτυχώς δεν καταγράφηκε πολύ σοβαρός τραυματισμός. Τα αίτια του τροχαίου διερευνώνται αρμοδίως.

Εκεί όπου πληρώνουμε διόδια

Και σα να μην έφταναν τα τρία παραπάνω τροχαία, το “καρέ” συμπληρώθηκε, αυτή την φορά στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Μέστης. Στο τροχαίο ενεπλάκη μόνο ένα ΙΧ αυτοκίνητο, με γυναίκα οδηγό και άντρα συνοδηγό. Η οδηγός φέρεται να έχασε τον έλεγχο του οχήματος, για αδιευκρίνιστο λόγο, περνώντας το κράσπεδο και οδηγούμενη στα χόρτα. Με μώλωπες την παρέλαβε άμεσα το ΕΚΑΒ. Στο σημείο επενέβη και Πυροσβεστική με ένα όχημα και δύο άντρες. Η έλλειψη μπάρας περιμετρικά της Εγνατίας, σε ένα σημείο στο οποίο υπάρχει και μικρή καμπυλότητα, σε συνδυασμό με την απροσεξία της οδηγού, φέρονται ως τα αίτια του τροχαίου, τα οποία διερευνώνται αρμοδίως.

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Πάνω από την οποιαδήποτε έλλειψη ή απουσία επαρκούς σήμανσης ή άλλων μέτρων, έρχεται στο προσκήνιο ο ανθρώπινος παράγοντας. Οδηγοί κυκλοφορούν δίπλα μας μη σεβόμενοι τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και προκαλούν ατυχήματα καθημερινά. Άλλοι αδιαφορούν για τις προτεραιότητες, άλλοι για τα σήματα, άλλοι για τα φανάρια, άλλοι για όλα τα παραπάνω. Αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες εντός κι εκτός πόλης και μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους λοιπούς χρήστες (οδηγούς φορτηγών, αυτοκινήτων, ιδίως μηχανών, αλλά και πεζούς) του οδικού δικτύου.

Κι αφού φαίνεται ότι η οδική παιδεία πολλών εξ ημών θα παραμείνει ελλιπής, εκεί καλούνται να επέμβουν οι πάσης φύσεως υπεύθυνοι, προτού θρηνήσουμε θύματα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ:

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 17/7/2018}