Σημεία “rapid test” στήνει ο Στρατός – Ένα και στην Αλέξανδρούπολη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η πόλη της Αλεξανδρούπολης έχει ήδη προετοιμαστεί για να βοηθήσει στην αποφόρτιση του υγειονομικού συστήματος

Συγκεκριμένα στο στρατόπεδο “Πατσούκα” έχει στηθεί ειδικό σημείο όπου θα μπαίνουν οι πολίτες με το Ι.Χ. όχημά τους και θα περνάνε από τις ειδικές σκηνές χωρίς να κατεβαίνουν από το όχημά τους και από εκεί θα κατευθύνονται στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πάρκινκ του στρατοπέδου όπου θα περιμένουν 20′ για να πάρουν επί τόπου το αποτέλεσμα της εξέτασης rapid test.

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, αναφερόμενος στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επικείμενη διενέργεια ελέγχων (Rapid Tests) για Κορονοϊό, σε πανελλαδική κλίμακα ως ακολούθως:

«Από την αρχή της πανδημίας, το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνδράμει τα αρμόδια Υπουργεία στο έργο της αντιμετώπισης της υγειονομικής απειλής του COVID-19, θέτοντας στη διάθεσή τους εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς και κρίσιμα υλικά, καθώς και χώρους νοσηλείας.

Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας που καταβάλλεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού έναντι του κορονοϊου, συμμετέχοντας σε ένα Πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων (rapid test).

Οι παραπάνω σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 Μονάδες και των τριών Κλάδων των ΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καλύπτοντας έτσι και τις 13 διοικητικές Περιφέρειες της Χώρας.

Οι σταθμοί είναι στεγασμένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών Μονάδων και έχουν ήδη στελεχωθεί με ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η Πολιτική Προστασία μας έχει διαθέσει τον απαραίτητο υγειονομικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, δηλαδή kit των rapid-test, tablet, καθώς και μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού.

Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες το επιθυμούν, μπορούν να προσέρχονται στους εν λόγω σταθμούς για την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες και κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία, η οποία θα έχει την ευθύνη της εκδήλωσης περαιτέρω ενεργειών σε περίπτωση καταγραφής θετικών δειγμάτων, όσο και της στατιστικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα με το ανωτέρω πρόγραμμα, συνεχίζεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στο προσωπικό των ΕΔ και των οικογενειών τους, αλλά και την ανακούφιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από την υγειονομική κρίση.

Ειδικότερα, συνεχίζονται αδιάκοπα οι εξής 7 δράσεις:

  • Η διάθεση στο Υπουργείο Υγείας 35 απλών κλινών νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ στα 401 ΓΣΝΑ, 424 ΓΣΝΕ, ΝΝΑ και 251 ΓΝΑ Στρατιωτικά Νοσοκομεία για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών αντιμετώπισης περιστατικών COVID-19.
  • Η διάθεση κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ.
  • Η διάθεση 2 κλινικών του 424 ΓΣΝΕ, δυνάμεως 28 κλινών έκαστη, για τη μεταφορά των μη COVID περιστατικών των Αγγειοχειρουργικών- Νευροχειρουργικών Χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου οι αντίστοιχες κλινικές του ΑΧΕΠΑ να διατεθούν για ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό.
  • Η ανάπτυξη και λειτουργία της 300 Κινητής Υγειονομικής Μονάδας Εκτάκτων Αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 ΓΣΝΕ.
  • Η υποστήριξη του ΕΚΑΒ στο έργο της μεταφοράς μη COVID περιστατικών (όπως αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς) με ασθενοφόρο του 424 ΓΣΝΕ.
  • Η διάθεση διακοσίων τριάντα δύο (232) στελεχών Υγειονομικού στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ΕΟΔΥ, στα Εργαστήρια Αναφοράς Κορονοϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, στο Κέντρο Υγείας Εχίνου καθώς και στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • Η παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη των αναγκών του Υπουργείου Υγείας και των ΕΔ.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς να κάνουν καμία έκπτωση στην εκτέλεση της κύριας αποστολής τους, διαθέτουν την τεχνογνωσία και την ετοιμότητα να σταθούν αρωγοί στο κοινωνικό σύνολο, συμμετέχοντας με τις δυνάμεις τους στο κοινό εθνικό μέτωπο κατά του κορονοϊού για την προάσπιση της μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας.

Σας ευχαριστώ, εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές με υγεία και δύναμη.»

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 20/12/2020}