Ροδόπη: Πού διενεργούνται επίγειοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών

"Άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας ακίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον", μας λέει εκ μέρους της αναδόχου εταιρίας η επιστημονική υπεύθυνος Κατερίνα Δημάκη

Ξεκίνησαν από τις 2 Απριλίου οι επίγειοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στη Ροδόπη “με άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας ακίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον σε επιλεγμένες περιοχές του φυσικού και περιαστικού συστήματος του νομού Ροδόπης, υπό την αιγίδα την εποπτεία και τον έλεγχο της Περιφέρειας ΑΜΘ”, όπως μας ενημερώνει η επιστημονική υπεύθυνος της αναδόχου εταιρίας ΝΟΒΑΦΑΡΜ  Α.Ε. Κατερίνα Δημάκη. Υπεύθυνος από πλευράς Περιφέρειας είναι ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜ-Θ Λουκάς Γεωργίου.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΤΑΙΡΙΑ

Όπως μας ενημερώνει η Κατερίνα Δημάκη, απαιτείται και η συνεργασία των ίδιων των πολιτών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αναλυτικά:

“Η όλη προσπάθεια που καταβάλλεται δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα χωρίς την ενεργή συμμετοχή όλων μας, λαμβάνοντας μέτρα προφύλαξης στον ιδιωτικό μας χώρο, ο οποίος παρουσιάζει πολλές ιδιομορφίες ανάλογα με την έκταση, τον περιβάλλοντα χώρο, τη θέση του και τις τυχόν εστίες αναπαραγωγής που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουμε τα σημεία όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη. Επομένως είναι σημαντικό να μάθουμε  πια είναι τα πιθανά μέρη μέσα στην αυλή μας, τον κήπο μας, τη βεράντα μας που προτιμούν τα κουνούπια να γεννούν τα αυγά τους.

Βασικός ευνοϊκός παράγοντας για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι το στάσιμο νερό.

Προληπτικά μέτρα προφύλαξης: Καθαρισμός από τα φύλλα τα λούκια της βροχής, τα φρεάτια και τα αυλάκια. Κάλυψη με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων. Αποφυγή της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων και λυμάτων των οικιών καθώς και τη δημιουργία βούρκων από αυτά. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από τα πιατάκια των γλαστρών και των βάζων. Συχνό άδειασμα δοχείων με λιμνάζοντα νερά (βαρέλια, κουβάδες, λεκάνες, καροτσάκια).

Διάνοιξη οπών αποστράγγισης σε δοχεία και απομάκρυνση παλιών ελαστικών που συλλέγουν νερό και δεν μπορούν να αδειάσουν. Φύλαξη των δοχείων νερού που δεν χρησιμοποιούνται γυρισμένα ανάποδα.

Τακτικό κούρεμα του γκαζόν στον κήπο. Τακτικός καθαρισμός του κήπου από ξερά κλαδιά και άγρια χόρτα. Επιδιόρθωση υδροσωλήνων που έχουν διαρροή νερού.

Τακτικός καθαρισμός στα σπιτάκια των οικόσιτων ζώων και τακτική ανανέωση του νερού στις ποτίστρες τους”.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 17/4/2018}