Πρωτοβουλία αποκατάστασης κι αξιοποίησης των καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες

Ο «Χ» δικαιώνεται γιατί εδώ και χρόνια με αυτοψίες στα παρατημένα καταστήματα των Εργατικών Κατοικιών Κομοτηνής σε Κικίδιο και Υποσταθμό ΔΕΗ είχε καυτηριάσει τις εικόνες ντροπής, καταγράψει τα παράπονα των κατοίκων και προτείνει, μεταξύ άλλων, στον Δήμο Κομοτηνής να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διάσωση, αποκατάσταση κι αξιοποίησή τους

Γιάννης Γκαράνης: «Επειδή ξέρουμε ότι οι περιοχές είναι εκτός αγοράς και δεν μπορούν να ενοικιαστούν, πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να τα επισκευάσουμε και να τα δώσουμε σε συλλόγους, ώστε να έχουν μία λειτουργία και να ομορφύνουμε το κέντρο αυτών των περιοχών που αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά σε κακό χάλι»

Πλήρως δικαιώνεται ο «Χ» αναφορικά με τα παρατημένα και κατεστραμμένα καταστήματα στις Εργατικές Κατοικίες Κικιδίου και Υποσταθμού ΔΕΗ στις εισόδους της Κομοτηνής. Με πλείστα ρεπορτάζ τα τελευταία χρόνια έχουμε καυτηριάσει τις εικόνες ντροπής, καταγράψει τα παράπονα των κατοίκων και προτείνει, μεταξύ άλλων, στον Δήμο Κομοτηνής να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διάσωση, την αποκατάσταση και την αξιοποίησή τους, προς όφελος των κατοίκων κι όχι μόνο.

Βασικός υπαίτιος της σημερινής ντροπιαστικής κατάστασης είναι ο πρώην ΟΑΕΔ (νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), στο χαρτοφυλάκιο του οποίου πέρασαν τα κτίρια αυτά, μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) το 2012. Από εκείνη τη χρονιά κι έπειτα, άρχισε μία μακρά περίοδος παραμέλησης συνολικά των Εργατικών Κατοικιών κι ακόμη περισσότερο των κοινόχρηστων χώρων τους και των καταστημάτων που πάλαι ποτέ λειτουργούσαν σε αυτές. Τόσο στο Κικίδιο όσο στον Υποσταθμό της ΔΕΗ παλιότερα λειτουργούσαν μάρκετ που κάλυπταν τις ανάγκες των κατοίκων, χώροι συλλόγων κι άλλα πολλά, ενώ στο σήμερα δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από εγκατάλειψη και φθορές.

Πρωτοβουλία από τον Δήμο Κομοτηνής
Μετά από μία μακρά περίοδο αδράνειας, ο Δήμος Κομοτηνής με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου –με τη σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης- αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία αποκατάστασης κι αξιοποίησης των καταστημάτων. Υπογραμμίζουμε, ότι δεν είναι ευθύνη του Δήμου Κομοτηνής, πλην όμως η Δημοτική Αρχή, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και για ακίνητα που δεν ανήκουν στον Δήμο, εάν επιδεικνύει τα σωστά αντανακλαστικά και προχωράει τις κατάλληλες διαδικασίες, όπως εν προκειμένω.


Το ζήτημα απασχόλησε εν τάχει το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ περισσότερες πληροφορίες κλήθηκε να δώσει μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης. Τα καταστήματα «λειτούργησαν για κάποιο χρονικό διάστημα, τα παράτησαν οι ένοικοι και καταστράφηκαν» σημείωσε και πρόσθεσε ότι με αυτή την πρωτοβουλία «προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις δύο αυτές περιοχές». Τα κατεστραμμένα καταστήματα θα παραχωρηθούν δωρεάν στον Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος με τη σειρά του θα προσπαθήσει σταδιακά να τα αποκαταστήσει.


«Επειδή ξέρουμε ότι είναι εκτός αγοράς και δεν μπορούν να ενοικιαστούν, πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να τα αποκαταστήσουμε και να δώσουμε σε συλλόγους, ώστε να έχουν μία λειτουργία και να ομορφύνουμε το κέντρο αυτών των περιοχών που αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά σε κακό χάλι» εξήγησε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Γκαράνης.

Πηγή https://xronos.gr/ 27/2/2024