Δέκτης προτάσεων ο Χρήστος Σταϊκούρας στην Κομοτηνή

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για μείζονα ζητήματα της περιοχής, όπως φράγμα Ιάσμου και καύσιμα, προκάλεσε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων στο γραφείο του – Στα πεπραγμένα στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών, φειδωλός ως προς τοπικές εξαγγελίες

Να στηρίξετε τους Θρακιώτες, ήταν το αίτημα του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα προς το κυβερνητικό κλιμάκιο που περιόδευσε χθες στην Κομοτηνή, προεξάρχοντος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και παρόντων του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του γ.γ. Υπουργείου Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και των βουλευτών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Φωτεινή Αραμπατζή, Σπύρου Τσιλιγγίρη και Κωνσταντίνου Βλάση.

Η μοναδική κοινή επίσκεψη των δύο υπουργών μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη ήταν το πρωί στον Μητροπολίτη -αφού μετά οι συναντήσεις «απλώθηκαν» σε όλο το νομό- κάτι που κι από μόνο του σημειολογικά λέει πολλά. Πέρα όμως του τυπικού χαρακτήρα της συνάντησης, ο Μητροπολίτης κατάφερε να προκαλέσει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, γύρω από σοβαρά οικονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά και δημογραφικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, συζήτηση που θα περίμενε κανείς να γίνει αλλού.

Ενέργεια, 12%, ΕΝΦΙΑ

«Προσπαθούμε ν’ ανταπεξέλθουμε στις διαδοχικές κρίσεις που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε» ήταν η πρώτη ατάκα του υπουργού Οικονομικών, με τον Μητροπολίτη ν’ αποκρίνεται «πρέπει να στηρίξετε το λαό, γιατί η ενεργειακή κρίση δυσκολεύει» και τον κο Σταϊκούρα να υπεκφεύγει τυχόν εξαγγελιών περιοριζόμενος στην καταγραφή πεπραγμένων.

«Ο ΕΝΦΙΑ στη Ροδόπη έχει μειωθεί κατά 5,5εκ ευρώ από το 2018 μέχρι σήμερα και μόνο από πέρσι 2εκ ευρώ. Αυτό σημαίνει πως 2εκ ευρώ περισσεύουν στο πορτοφόλι του πολίτη στη Ροδόπη» είπε, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν το υπολογίζει άμεσα ο καταναλωτής στο βενζινάδικο ή το σουπερμάρκετ. Πρόσθεσε επίσης ότι «τα στοιχεία των καταθέσεων στη Ροδόπη, θα κάνει εντύπωση αλλά είναι αυξημένες κατά 160εκ ευρώ την τελευταία διετία». Στάθηκε επίσης στο 12%, όπου η κυβέρνηση ΝΔ (μετά από 11 χρόνια κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), μετά από χίλια κύματα βρήκε μερική λύση, υπό τη μορφή συμψηφισμών με χρωστούμενα επιχειρήσεων στο δημόσιο. Ήδη 387 επιχειρήσεις στη Θράκη έχουν κάνει αιτήσεις, 250 έχουν συμψηφίσει και συνολικά 850 είναι δυνητικά δικαιούχοι συμψηφισμών.

«Να έχετε πάντα στις προτεραιότητές σας τα καύσιμα γιατί ο χειμώνας εδώ αρχίζει πιο νωρίς και τελειώνει πιο αργά» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης, ενώ σε μία έμμεση αναφορά του στις ιαχές χρυσωρυχείων στην περιοχή ξεκαθάρισε: «Ο κόσμος θέλει στήριξη κι οι Θρακιώτες υγιή ανάπτυξη στον τόπο μας».

Δημογραφικό και μία νέα πρόταση

Ο Μητροπολίτης σε αναφορά του για το δημογραφικό υπογράμμισε πως στόχος κάθε κυβέρνησης πρέπει να είναι «να μείνουν οι άνθρωποι εδώ. Το στοίχημα της οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι να έρθουν οι νέοι άνθρωποι πίσω».

«Η κυβέρνηση έχει ολιστικό σχέδιο για τη Θράκη και στοχευμένες πολιτικές» αποκρίθηκε ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας δεκτικός στο περιθώριο της περιοδείας του ν’ ακούσει στοχευμένες ρεαλιστικές προτάσεις σε όλους τους τομείς που «να μπορούν να υλοποιηθούν σε περιορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο».

Προσθετικά στο θέμα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε κατηγορηματικά πως «το δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού από την κρίση και μετά έχει φυλλορροήσει. Μεγάλο κομμάτι επιστημόνων έφυγε στο εξωτερικό ή στα μεγάλα αστικά κέντρα», θίγοντας μεν ένα μείζον ζήτημα της περιοχής, αγνοώντας δε το ότι κι ο ίδιος συγκαταλέγεται στους (εν μέρει) μετανάστες στα αστικά κέντρα. «Πρώτη μάχη είναι να κρατήσουμε αυτούς που είναι εδώ» είπε και πρότεινε πως οι νέοι πρέπει «να εισαχθούν σε ειδικότητες αιχμής που συνδέονται με την τοπική οικονομία, για να μπορέσει να τους απορροφήσει».

Ο βουλευτής Ροδόπης κόμισε στο δημόσιο διάλογο για πρώτη φορά μία ενδιαφέρουσα πρόταση, που θα επιλύσει το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, θα συνδράμει στην ανακούφιση προσφύγων και τέλος μελλοντικά μπορεί ν’ ανακουφίσει δημογραφικά την περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πλήθος ομογενών από την Ουκρανία που μετανάστευσαν λόγω πολέμου στην Ελλάδα.  «Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εξειδικευμένο στον πρωτογενή τομέα που εμείς έχουμε ανάγκη. Αντί να φέρνουμε εποχιακούς εργάτες, μπορούμε μ’ ένα επιδοματικό πρόγραμμα φιλοξενίας ενός έτους να χρηματοδοτήσουμε ενοίκια, να γεμίσουμε άδεια σπίτια χωριών και να δώσουμε εργατικά χέρια. Κι ενδεχομένως κάποιοι εξ αυτών μείνουν μόνιμα εδώ. Έχουμε εμπειρία από το κύμα παλιννόστησης του ’90» δήλωσε.

Γιοφύρι της Άρτας το φράγμα Ιάσμου

Πλημμελώς ενημερωμένοι για την τοπική διεκδίκηση κατασκευής αρδευτικού φράγματος στον ποταμό Κομψάτο αποδείχθηκαν οι κ.κ. Σταϊκούρας-Αραμπατζή, όταν το ζήτημα τέθηκε από τον Μητροπολίτη. «Θα βοηθήσει ο υπουργός για το φράγμα;» ρώτησε, με τον κο Στυλιανίδη να προσθέτει πως εδώ και μήνες η περιοχή περιμένει την περιβαλλοντική επικαιροποίηση της μελέτης κατασκευής φράγματος και δικτύων, αναγνωρίζοντας πως πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, ώστε -με πολιτική προτεραιοποίηση- να μπει το έργο (προϋπολογισμού περί των 230εκ ευρώ/φράγμα και δίκτυα άρδευσης) σε μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Είναι μεγάλο εθνικό έργο. Είναι το έργο για τη Ροδόπη» υπογράμμισε ο βουλευτής, υπερτονίζοντας πως συγχρόνως μειώνει το κόστος παραγωγής, βελτιώνει την παραγωγή, σέβεται το περιβάλλον, φέρνει θετικά οικονομικά οφέλη στην περιοχή, σώζει τον βιότοπο Κομψάτου.

Πως η κυβέρνηση θα εξετάσει το ζήτημα, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, ο οποίος όμως δεν δεσμεύτηκε για τίποτα σχετικά με την κατασκευή του φράγματος, ζητώντας πρώτα να ολοκληρωθεί η μελέτη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο:

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 7/7/2022}