Χρ. και Γ. Καραβέτης: «Νεκρό το Πόρτο Λάγος» – Κ. Ζουρνατζίδου: «Δεν θα σβήσει – Κάναμε ήδη πράγματα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε»

Αλλάζει η κατάσταση στο λιμάνι ή μήπως… μια από τα ίδια;

Την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι και γενικότερα στο Πόρτο Λάγος, περιγράφουν στην «Θ» οι  γνωστοί ναυτικοί πράκτορες Χρήστος και Γιάννης Καραβέτης, εξηγώντας ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει» μέχρι σήμερα και σημειώνοντας ότι το Πόρτο – Λάγος αργοπεθαίνει, με τους επαγγελματίες μάλιστα να περιμένουν την Κυριακή (ημέρα παζαριού) μήπως και μπορέσουν να βγάλουν τα…«σπασμένα» της εβδομάδας.

Κατάσταση, για την οποία βέβαια από την άλλη, το Λιμενικό Ταμείο δια της προέδρου, ισχυρίζεται ότι κάνει προσπάθειες για να την αναστρέψει με την «Τοποθέτηση Περίφραξης, Θυρών, Προκατασκευασμένων Οικίσκων και Καμερών Ασφαλείας για τον Λιμένα Πόρτο Λάγος» και με την «Εκπόνηση Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan) για τον Λιμένα  Πόρτο Λάγος», καθώς και με την τοποθέτηση μηχανημάτων «pillars» για την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι, όπως εξηγεί στην «Θ» η κ. Κωνσταντινιά Ζουρνατζίδου – Χρηστακίδου.

«Νεκρό το Πόρτο Λ;aγος – καλά που είναι και το παζάρι, αλλά είναι μια Κυριακή»

Ειδικότερα ο κ. Χρήστος Καραβέτης εξηγεί ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα. Όλα παραμένουν ίδια και υπάρχουν μόνο λόγια. Το κυριότερο πρόβλημα είναι το ποταμάκι που έχει γκρεμιστεί και δεν τον φτιάχνουν. Επίσης ήταν να «κλείσει» το λιμάνι για εμπορικούς σκοπούς και δεν έχει γίνει τίποτα. Και η κατασκευή της μαρίνας μέχρι στιγμής έχει μείνει μόνο στα λόγια. Δεν έχει γίνει τίποτα. Μια από τα ίδια επί της ουσίας. Ούτε και τώρα, που πάμε για εκλογές, έχει γίνει τίποτα. Το Πόρτο – Λάγος είναι πλέον «νεκρό». Αν δεν φύγει η συνθήκη Ραμσάρ, δεν θα γίνει τίποτα. Παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα την Κομοτηνή. Η Περιφέρεια δίνει χρήματα για την αξιοποίηση του Φαναρίου και της Μαρώνειας και στο Πόρτο Λάγος δεν γίνεται τίποτα. Που είναι τα έργα; Παίρνουν τα χρήματα και κάνουν κάτι άλλο. Στο Πορτο Λάγος δεν δίνουν λεφτά. Βρήκαν πέντε οικόπεδα και είπαν ότι θα τα πάρουν. Ακόμη και να τα πάρουν, αυτά τα οικόπεδα δεν αξίζουν. Δεν θα μπορούν ούτε να κτίσουν τα παιδιά. Καλά που είναι και το παζάρι και τα μαγαζιά και τα καφενεία βγάζουν «κάτι» τις Κυριακές. Αν δεν ήταν και το παζάρι, θα ήταν εντελώς απελπιστική η κατάσταση. Μια Κυριακή είναι και αν εκείνη την Κυριακή βρέχει, πάει…άχρηστη».

«Δεν έχει γίνει τίποτα – φταίμε και εμείς οι ίδιοι»

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Καραβέτης, αναφέρει ότι «μόνο η Κυριακή και το παζάρι έχουν μείνει. Και ο κ. Χαλιορής που θέλει να φέρει τα σκάφη του και να γίνει η μαρίνα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν έχουν πει κάτι τέτοιο. Από ότι ακούγεται τώρα, θέλουν να διώξουν τα καΐκια από εκεί που βρίσκονται (εκείνος ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος έτσι) για να γίνει η μαρίνα. Πιστεύω ότι τώρα θα έχουν και άλλα προβλήματα με τους ιδιοκτήτες των καϊκιών, γιατί δεν έχουν που να πάνε, μιας και η απέναντι μεριά δεν τους βολεύει. Δεν έχει γίνει τίποτα για το Πόρτο Λάγος. Δεν έχει αξιοποιηθεί. Βέβαια και οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Έχουν βάλει κάποια pillar για νερό και ρεύμα και κάμερες για να φτιάξουν λίγο το σημείο για να εξυπηρετούν και τα σκάφη που θα έρχονται και τα καϊκια που θα θέλουν ρεύμα και νερό. Επίσης μας έβαλαν και παγκάκια αλλά δεν έχει γίνει κάτι άλλο. Και από θέμα δουλειάς, τώρα με την κρίση, που καλώς ή κακώς έχουν κλείσει κάποιες επιχειρήσεις στην Κομοτηνή,  έχει πέσει κατά πολύ και το εμπορικό κομμάτι. Οι ψαροταβέρνες ήταν δύο και έμεινε μόλις μία. Δεν υπάρχουν ούτε ψαροταβέρνες δηλαδή για να έρθει κόσμος. Βέβαια και εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι φταίμε, όχι μόνον ο δήμος και η νομαρχία. Όταν εμείς οι ίδιοι δεν στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, είναι επόμενο να δυσκολεύουν τα πράγματα για όλους. Μας έχει μείνει μια Κυριακή. Και εγώ προσωπικά περιμένω μια Κυριακή για να πληρώσω τα έξοδα της εβδομάδας…»

(σ.σ.: ο κος Γιάννης Καραβέτης διατηρεί στο Π. Λάγος επιχείρηση ΚΑΦΕ- ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ)

«Τα έργα για τα οποία εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση»

Από πλευράς Λιμενικού Ταμείου τώρα, η κ. Ζουρνατζίδου ανέφερε στη «Θ»: «σχετικά με τα έργα που έχουμε ήδη εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για αυτά, είναι στην φάση του διαγωνισμού. Το πρώτο αφορά την Προμήθεια και Τοποθέτηση Περίφραξης, Θυρών, Προκατασκευασμένων Οικίσκων και Καμερών Ασφαλείας για τον Λιμένα Πόρτο Λάγος στα πλαίσια υλοποίησης του Σ.Α.Λ.Ε. (Σχέδιο Ασφάλειας Λιµενικής Εγκατάστασης), προϋπολογισμού 246.000 ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας. Αυτό έχει ήδη χρηματοδοτηθεί. Έχουμε κάνει σύμβαση με τον Δήμο Αβδήρων (επειδή εμείς δεν έχουμε διαχειριστική επάρκεια). Περιμένουμε να δει η Αποκεντρωμένη το νόμιμο της υπόθεσης και από εκεί και μετά προχωρούμε στον διαγωνισμό.  Πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό έργο για το Λιμάνι του Πόρτο Λάγος, το οποίο θα λύσει χρόνια προβλήματα που αφορούν την ασφαλή λειτουργία του εμπορικού τμήματος του λιμανιού, επειδή έχει να κάνει με τον Διεθνή Κώδικα Ασφαλείας και θα φέρει περισσότερα πλοία από τρίτες χώρες, γιατί όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, έρχονται και περισσότερα πλοία. Είναι προϋπόθεση για κάποιους. Το δεύτερο αφορά τη χρηματοδότηση Εκπόνησης Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan) για τον Λιμένα Πόρτο Λάγος προϋπολογισμού 100.000 ευρώ στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας. Στην ουσία πρόκειται για τον σχεδιασμό για το πώς θα αναπτυχθεί το λιμάνι σε βάθος 20ετίας. Και για αυτό το έργο έχει γίνει προγραμματική με τον Δήμο Αβδήρων και περιμένουμε την έγκριση της νομιμότητας για να προχωρήσει και αυτή η διαδικασία. Είναι δύο πολύ σημαντικά έργα για τα οποία καταφέραμε και πήραμε την χρηματοδότηση».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 14/3/2019}