«Κλείδωσε» το Πάσχα στην πόλη – Τι ώρα θα ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη» την Ανάσταση

Τέλος μπαίνουν στα σενάρια για μετακινήσεις εκτός νομού ενόψει του Πάσχα, καθώς το «στοίχημα» του τουρισμού, που ανοίγει επίσημα στις 14 Μαΐου, πρέπει να κερδηθεί, ενώ όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η θυσία του «Πάσχα στο χωριό» θα μας οδηγήσει σε ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι.

Ούτε και φέτος θα πάμε στα χωριά μας για να γιορτάσουμε το Πάσχα, ωστόσο η Ανάσταση δεν θα μας βρει στα μπαλκόνια μας, όπως το 2020.

Όπως όλα δείχνουν, θα ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη» νωρίτερα και ίσως έξω από τις εκκλησίες, με μέτρα και αποστάσεις, ωστόσο το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία θα γίνει και πάλι στις αυλές μας εντός στενού οικογενειακού κύκλου.

Η «θυσία» αυτή γίνεται την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας ασφυκτιούν, με τους γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν «μάχη» με τον κορονοϊό για πάνω από ένα χρόνο και τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 850.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι να διατηρηθεί ως έχει τα Σαββατοκύριακα μόνο η δυνατότητα μετακίνησης από δήμο σε δήμο εντός του ίδιου νομού με τον κωδικό 6 στο SMS 13033.

Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται η εφαρμογή μοντέλου Χριστουγέννων.

Δηλαδή να υπάρξει μια ελαφρά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ώστε να επιτραπεί το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα να γιορτάσουμε στα σπίτια μαζί με μία οικογένεια ακόμη ή ελάχιστους φίλους

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Στο πλαίσιο αυτό, διαφοροποιήσεις αναμένεται να γίνουν και στη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται πως έβαλαν τις βάσεις για να βρεθεί λύση αμοιβαίου συμβιβασμού και εντός της ημέρας -πιθανότατα- αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Ο τρόπος εορτασμού του Πάσχα θα απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου.

Επιπλέον, ζητάει να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Στην πρόσφατη μερική άρση των περιορισμών, είχε ανακοινωθεί ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται είναι, για την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας (για μάσκες, αποστάσεις).

Για την Ανάσταση, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η αναγγελία αρκετά νωρίτερα της 12ης βραδινής, παρουσία πιστών αλλά με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Πληροφορίες τοποθετούν την έναρξη της λειτουργίας της Ανάστασης από τις 21:00 μέχρι τις 22:00.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι φυσικό ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας που είναι σε ισχύ από τις 9 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συνομίλησαν για το ζήτημα της τέλεσης των Λειτουργιών στις εκκλησίες.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε -μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό- πως «βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα, με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας».

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει από το Σαββατοκύριακο πως «η χώρα θα ανοίξει για τα καλά μετά το Πάσχα», με τα σχολεία να επαναλειτουργούν στις 10 Μαΐου και την τουριστική περίοδο να αρχίζει επίσημα, τέσσερις ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Αθηναγόρας: Έτοιμη για συμβιβασμό η εκκλησία

«Όταν υπάρχουν κάποιες ανάγκες όλα αυτά μπορούν να γίνουν. Αν δεν μετατεθεί η απαγόρευση, τι θα κάνουμε; θα βγούμε μόνοι μας να πούμε ‘’Χριστός Ανέστη’’ σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Αθηναγόρας.

«Όταν έχουμε μια πανδημία, απαγόρευση κυκλοφορίας, όταν μαζί με το θρησκευτικό αίσθημα πρέπει να προφυλάξουμε τους ανθρώπους και την υγεία τους, πρέπει να βρούμε μια μέση λύση που να μας ικανοποιεί όλους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όπως γνωστοποίησε, δε, η φετινή περιφορά των επιταφίων θα γίνει στα προαύλια των ναών και δεν θα βγει στους δρόμους, ενώ η αναστάσιμη λειτουργία ενδεχομένως να γίνει στα προπύλαια των εκκλησιών.

Όλα αυτά, όπως είπε, «προκειμένου να μην είναι κλειστές οι εκκλησίες και να τα κάνουμε μόνοι μας οι ιερείς και οι ψάλτες. Πάμε σε συμβιβαστική λύση, όπως έγινε και τα Χριστούγεννα».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 20/4/2021}