Πάσχα στα μοναστήρια της Ξάνθης

Λένε ότι η Ξάνθη έχει κάτι σαν ….ιερή προστασία. Απ’ τα μοναστήρια της. Αυτά που -γεωγραφικά- σχηματίζουν έναν σταυρό. Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, Καλαμιώτισσα Ταξιαρχών, και στο βάθος του νότου…το μοναστήρι του Αι Νικόλα.

Η Ξάνθη αποτελεί ιδανικό Πασχαλιάτικο προορισμό. Τα συνδυάζει όλα. Παράδοση, αρχιτεκτονική, ιστορία, ξεχωριστές εκκλησίες, ιερά μοναστήρια και προσκυνήματα. Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση. Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει μέσα από πολλές επιλογές. Στους ιστορικούς ιερούς Ναούς της παλιάς Ξάνθης. Τιμίου Προδρόμου, Ταξιαρχών, Ακαθίστου Ύμνου και Αγ. Βλασίου.

Η τουριστική βόλτα περιλαμβάνει και μια γερή δόση από θρησκευτικά αξιοθέατα και χώρους. Ψάξτε για τα παρεκκλήσια της Ανάληψης, Παναγίας Δεξιάς και Αγ. Θεοδώρων. Τα μοναδικά προσκυνητάρια της Ζωοδόχου Πηγής, Αγ. Ακινδύνου και Γενέθλιον Της Θεοτόκου.

Και την κορύφωση του Πάσχα ελάτε στα μοναστήρια της Ξάνθης.

Εδώ ψηλά στο βουνό, η Ελληνική παράδοση συναντά την πίστη. Τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα. Οι καμπάνες χτυπούν στην Παναγιά Αρχαγγελιώτισσα και ηχούν σ’ όλη την πόλη.

«Σκεπάζει» την ατμόσφαιρα και προστατεύει τους κατοίκους. Μοναδικές στιγμές που πρέπει να ζήσετε…..

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthidaily.gr/, του Δημήτρη Γκαγαλίδη, φωτο Κ. Θεοδώρου, 11/4/2023}