Πάσχα: Ολα τα μέτρα που θα ισχύσουν σε λιμάνια και Εθνικές Οδούς – Τι πρέπει να προσέξουν οι εκδρομείς

Τεράστια έξοδο από τα αστικά κέντρα για το Πάσχα περιμένουν οι Αρχές. Χιλιάδες αστυνομικοί επί ποδός μέχρι και την Πρωτομαγιά.

Επί ποδός θα βρίσκεται η Τροχαία κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, καθώς όπως δείχνουν και οι τελευταίες εκτιμήσεις, φέτος θα έχουμε έξοδο-μαμούθ. Σε αυτό θα βοηθήσει και ο καλός καιρός ο οποίος ήδη από τη Μεγάλη Τετάρτη θα είναι αρκετά βελτιωμένος όπως έδειξαν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. 

Αλλωστε, και η επικείμενη κατάργηση των μέτρων από την Πρωτομαγιά δίνει το σύνθημα ότι η πανδημία υποχωρεί, τουλάχιστον αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες που σχετίζονται και τα κρούσματα και τις νοσηλείες.

Συνωστισμός και καθημερινότητα

Βέβαια, οι ειδικοί που τελευταία αραίωσαν αισθητά τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις-ενημερώσεις, συστήνουν στον κόσμο να μην συνωστισθεί το Πάσχα, την ώρα για παράδειγμα του Επιτάφιου ή της Ανάστασης, όμως ο συνωστισμός είναι ήδη μέρος της καθημερινότητας εδώ και πολλές εβδομάδες.

Πολύ μεγάλη κίνηση αναμένεται, όπως δείχνουν οι κρατήσεις, και στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ήδη από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού και οι Κυκλάδες αναμένεται να γεμίσουν από επισκέπτες. 

Ετσι λοιπόν, η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, ενόψει των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς 2022, από την Παρασκευή 15-04-2022 έως και την Τρίτη 03-05-2022, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

  • Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής
  • Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. 
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Αλκοόλ και παραβάσεις

Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση). 

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)

Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

Στα διόδια

Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων. 

Επισημαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί παρακαλούνται:

  • να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου,
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
  • να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
  • να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,
  • σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.in.gr/, 14/4/2022}