Όχι στην υπονόμευση του Πανεπιστημίου Θράκης

Κομβικός είναι ο ρόλος του «Δημοκριτείου» στην Ανάπτυξη της Θράκης – Όμως χρειάζεται στήριξη σε κάθε επίπεδο, τονίζει ο Αντιπρύτανης κ. Φώτης Μάρης – Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από την Πολιτεία

Κομβικός είναι ο ρόλος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην ανάπτυξη της Θράκης. Σε μία εποχή όπου ναι μεν φαίνεται να προχωράει η διεύρυνση του πανεπιστημίου σε τμήματα, από την άλλη όμως η “ναυαρχίδα” του πανεπιστημίου – η Νομική – αναμένεται να υποβαθμιστεί συντοχρόνως με την ίδρυση τέταρτου “περιφερειακού” ιδρύματος μιάμιση ώρα από την Αθήνα, πολύτιμη είναι η εισήγηση του αντιπρύτανη Οικονομικών του Δ.Π.Θ. Φώτη Μάρη, την οποία πραγματοποίησε στο πλαίσιο πρόσφατης ημερίδας του ΤΕΕ Θράκης, στην Κομοτηνή. Ως γνωστό το Δ.Π.Θ. διαθέτει 18 τμήματα, προσεχώς 20, καθώς τελούμε εν αναμονή της διάσπασης του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Πολιτικής Επιστήμης σε τρία: Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Πολιτικών Επιστημών.

Μειωμένη η κρατική χρηματοδότηση

Εξαιρετικά μειωμένη από το 2009 μέχρι και το 2017 και ελαφρώς αυξημένη κατά την τελευταία χρονιά, είναι η κρατική χρηματοδότηση προς το ίδρυμα. Συγκεκριμένα, ενώ το 2009 η κρατική χρηματοδότηση μόνο για τα λειτουργικά έξοδα ήταν 16εκ ευρώ, τα έτη 2016 και 2017 έπεσε κάτω από τα 7εκ ευρώ, ενώ το 2018 αυξήθηκε σχεδόν στα 8εκ ευρώ. Σταθερή ανά τα χρόνια έχει παραμείνει η χρηματοδότηση για την σίτιση των φοιτητών, ενώ ανάλογα με τα χρόνια αυξομειώνονται τα χρήματα που δέχεται το Δ.Π.Θ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, όπως ανέπτυξε και ο αντιπρύτανης, ο ρόλος των πανεπιστημίων έχει αλλάξει δραματικά σε παγκόσμια κλίμακα κατά την τελευταία εικοσαετία και στην αποστολή τους προστέθηκε, πέρα από την έρευνα και την διδασκαλία, η διάσταση της τοπικής -σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο- οικονομικής ανάπτυξης μέσω κατάλληλων μηχανισμών. “Η συμβολή των πανεπιστημίων στην ανάπτυξη ιδιαίτερα επιτυχημένων χωρών γίνεται στοχεύοντας στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα οι οποίες επιλέγουν και είναι ικανές να στηρίξουν με δικά τους τμήματα την έρευνα και την καινοτομία”, ανέδειξε ο κος Μάρης.

Γι’ αυτό, όπως ανέδειξε ο αντιπρύτανης, το κράτος οφείλει:

1 Να αυξήσει την χρηματοδότηση σε έρευνα και εκπαίδευση.

2 Να ενεργοποιήσει διαδικασίες και να δημιουργήσει δομές που θα ευνοούν την έρευνα και την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων όπως ευέλικτους ειδικούς λογαριασμούς έρευνας, τεχνολογικά πάρκα, τεχνοβλαστούς, κ.ά.

3 Να θεσπίσει κίνητρα που θα καταστήσουν ελκυστική τη συνεργασία της βιομηχανίας και των καινοτόμων επιχειρήσεων.

4 Να θεσμοθετήσει ανεξάρτητη αρχή τόσο για την αξιολόγηση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής δουλειάς όσο και της αξιοποίησης των πόρων από τα πανεπιστήμια.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δ.Π.Θ.

Στο πλαίσιο της εισήγησης, ο κος Μάρης ανέδειξε και το τεχνικό πρόγραμμα που τρέχει αυτό το διάστημα στο Δ.Π.Θ. και χωρίζεται στις εξής ενότητες:

 • Α. Νέες κτιριακές υποδομές (σε προσυμβατικό έλεγχο):
 • Τμήμα Ιατρικής Δ1 Φάση (Προϋπολογισμός 12.500.000 € – Χρηματοδότηση ΠΕΠ ΑΜΘ)
 • Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών (Προϋπολογισμός 38.800.000 € – Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
 • Β.  Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων:
 • Κτιριακό Συγκρότημα Παλαιάς Νομικής (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ «Ενεργειακή Αναβάθμιση Πανεπιστημίων» Εκτιμ. Προϋπολογισμός 3.000.000 €)
 • Κολυμβητήριο (Εκτιμ. προϋπολογισμός 7.000.000 €).
 • Γ.  Εκσυγχρονισμός Συγκροτήματος Φοιτητικών Εστιών και Εστιατορίων:
 • Ξάνθης (Εκτιμ. Προϋπολογισμός 9.000.000 € – Δημοπράτηση ΙΝΕΔΙΒΙΜ – 2019)
 • Κομοτηνής (Εκτιμ. προϋπολογισμός 7.500.000 € – Δημοπράτηση ΙΝΕΔΙΒΙΜ – 2020).
 • Δ.  Μελέτη Πολυλειτουργικού Κτιρίου ΤΕΦΑΑ (Προϋπολογισμός 1.700.000 € – Χρηματοδότηση ΠΔΕ 2019).
 • Ε.  ΣΔΙΤ Φοιτητικών Εστιών Αλεξανδρούπολης & Κομοτηνής.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, του Διονύση Βοργιά, 20/4/2019}