Ουκρανική κρίση: Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των ΗΠΑ στην απόφαση Πούτιν

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν υπό προϋποθέσεις τις διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης και μετά την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ενώ ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που περιλαμβάνει κυρώσεις σε βάρος των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα «μελετήσει» τις προσεχείς στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας προτού επιβάλει νέα μέτρα αντιποίνων σε βάρος της Μόσχας, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας μετά την αναγνώριση από το Κρεμλίνο της ανεξαρτησίας των περιφερειών της Ουκρανίας πουβρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών.

Διπλωματικές προσπάθειες

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειές της «όσο τα ρωσικά άρματα μάχης δεν βρίσκονται σε κίνηση», είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφος, αρνούμενος να πει ρητά ποιοι στρατιωτικοί ελιγμοί θα θεωρηθούν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ που απέμενε στην Ουκρανία διατάχθηκε να αποχωρήσει αμέσως από τη χώρα εν μέσω του βαθέματος της κρίσης, ανέφερε ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η διαταγή που δόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προβλέπει ότι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, που είχε μεταφερθεί στην πόλη Λβιβ (δυτικά), πλέον θα μετεγκατασταθεί στην Πολωνία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρeuters του ζήτησε σχόλιο για την πληροφορία αυτή.

Διάταγμα Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα (φωτογραφία, επάνω, The White House via Reuters) με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (…) για αυτήν την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δρούσαν ρώσοι στρατιωτικοί επί οκτώ χρόνια – κάτι που η Μόσχα αρνείται – και τώρα ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να «δράσει ανοικτά σε αυτήν την περιοχή», κάτι στο οποίο θα «αντιδράσουμε αναλόγως».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κ. Μπάιντεν δεν προτίθεται να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.in.gr/, 22/2/2022}