Οργιάζει ξανά το παρεμπόριο, απουσία ελέγχων στα σύνορα

Χαρακτηριστική περίπτωση ο εντοπισμός 15 τόνων (!) μαϊμού προϊόντων από την ΕΛΑΣ στην Κομοτηνή - Τέλος από «υγειονομικό σημείο» το Isobox, ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία κατά του παρεμπορίου

Στοπ σε 15 τόνους (!) προϊόντων… μαϊμού έβαλε η Αστυνομία με επιχείρησή της στην Κομοτηνή. Τα είδη παρεμπορίου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε ένα μόλις φορτηγό στην Κομοτηνή, ενώ επίσης επιβλήθηκε τσουχτερό διοικητικό πρόστιμο.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: «Έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής φορτηγό αυτοκίνητο με πλήθος απομιμητικών προϊόντων, γνωστών εταιριών.

Πιο αναλυτικά, το μεσημέρι (του Σαββάτου) στο ύψος του ανατολικού κόμβου Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού, κατελήφθη από τους παραπάνω αστυνομικούς αλλοδαπός ο οποίος οδηγώντας Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου) μετέφερε περίπου δεκαπέντε τόνους απομιμητικών ειδών (κυρίως αθλητικού ρουχισμού) επώνυμων εταιρειών.

Από το αρμόδιο Τελωνείο κατασχέθηκαν τα απομιμητικά προϊόντα, προκειμένου να καταστραφούν, ενώ στον οδηγό του οχήματος επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ».

Ανάγκη οι έλεγχοι στην πηγή

Κι ενώ η Ελληνική Αστυνομία και το Τελωνείο κάνουν ό, τι μπορούν -δεδομένης της πραγματικότητας- για τον εντοπισμό και την πάταξη φαινομένων παρεμπορίου, η πραγματικότητα θέλει το παρεμπόριο… να οργιάζει, αφού το καίριο χτύπημα μπορεί να δοθεί μόνο εκεί που το πρόβλημα ξεκινά: στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Νυμφαία), αλλά και τα ελληνοτουρκικά (Κήποι) απ’ όπου και φέρεται να εισήλθε το εν λόγω φορτηγό.

Η διαχρονική απουσία επαρκών ελέγχων ιδίως στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ελλείψει εργαζομένων, υποδομών και σύγχρονης τεχνολογίας, έχει ως αποτέλεσμα κυριολεκτικά τόνοι από παράνομα προϊόντα ή προϊόντα παρεμπορίου να περνούν με ευκολία στο εσωτερικό της Ελλάδας κι επακόλουθα στην τοπική αγορά της Κομοτηνής κι όχι μόνο. 

Το φαινόμενο παραμένει μείζον πρόβλημα για τους εμπόρους της πόλης, οι οποίοι δεινοπαθούν στην προσπάθεια ν’ ανταγωνιστούν σε τιμές τα μαϊμού προϊόντα, που κυκλοφορούν στην αγορά ως δήθεν επώνυμα.

Τέλος Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ από το Isobox

Την ίδια ώρα, παρελθόν από «ένοικοι» του Isobox αποτελούν πλέον όχι μόνο οι εργαζόμενοι Πολιτικής Προστασίας (οι συμβάσεις των οποίων σταμάτησαν προ εβδομάδας) αλλά κι οι εργαζόμενοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που διενεργούσαν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό του κορωνοϊού.

Πλέον, η υποδομή που τοποθετήθηκε για το παρεμπόριο, μπορεί ν’ αξιοποιηθεί γι’ αυτό τον σκοπό. 

Επικουρικά πάντως, το ερώτημα που κι εάν θα γίνονται ξανά έλεγχοι για τον κορωνοϊό, δεν έχει απαντηθεί επίσημα.

Αν. Βαφειάδης: Να λειτουργήσει το Isobox για το λόγο που τοποθετήθηκε

Να λειτουργήσει η υποδομή για το σκοπό που τοποθετήθηκε ζήτησε επίσημα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

«Το Isobox να λειτουργήσει για τον σκοπό που τοποθετήθηκε από τα Επιμελητήρια, δηλαδή για να καταπολεμήσει το παρεμπόριο και τις παράνομες εισαγωγές προϊόντων από τα βόρεια σύνορά μας», δήλωσε. Θύμισε πως η πολιτεία αξιοποίησε την υποδομή, προκειμένου να στεγάσει τα υγειονομικά κλιμάκιά της, ώστε ο κάθετος άξονας να παραμένει ανοιχτός όσο ισχύουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Πλέον όμως, με τις συνθήκες περιορισμών να έχουν αλλάξει, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ υπογράμμισε πως ήρθε η στιγμή η υποδομή να στελεχωθεί άμεσα με εργαζομένους και μέσα, για τη διενέργεια επαρκών ελέγχων κατά του παρεμπορίου.

Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να κάνει τις υποσχέσεις πράξεις, ενεργοποιώντας μικτά κλιμάκια ελέγχου στην υποδομή των συνόρων, να στελεχώσει μόνιμα αυτές τις εγκαταστάσεις και φυσικά να τις βελτιώσει, παρέχοντας τα κατάλληλα τεχνικά και τεχνολογικά μέσα για την πάταξη του παρεμπορίου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 5/4/2022}