Ορεστιάδα: Ενδεχόμενο να μη λειτουργήσει το εργοστάσιο τεύτλων φέτος

Η καμπάνια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για το 2018 ήδη αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια, καθώς δεν έχει εξοφλήσει ακόμα την περσυνή σεζόν (η προθεσμία παρήλθε στις 16 Μαρτίου), με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να παραμένουν απλήρωτοι.

«Ακόμα και αν δοθεί τελικά λύση, πληρωθούν οι καλλιεργητές και αποφασιστεί να σπαρθούν τεύτλα, αυτά θα είναι σκόρπια ανά την Ελλάδα», σημειώνει ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών στην Ορεστιάδα, Πρόδρομος Προϊκάκης. Η σπορά στην Ορεστιάδα, άλλωστε, μπορεί να γίνει μέχρι τις 10 Απριλίου, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές. Αυτό αποδεικνύουν και οι 13.000 ασυγκόμιστοι -ακόμα- τόνοι από 2.320 στρέμματα της περυσινής περιόδου στον Έβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται συζητήσεις στην ΕΒΖ για ενεργοποίηση μονάχα της εργοστασιακής μονάδας στο Πλατύ Ημαθίας για φέτος, ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις η εταιρεία να συνεχίσει να υφίσταται αλλά δραστηριοποιούμενη μόνο σε εμπορικό επίπεδο. Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Είναι δεδομένο πως δίχως να έχουν πληρωθεί, η πιθανότητα να σπείρουν οι παραγωγοί φέτος είναι εξαιρετικά μειωμένη. Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο κ. Προϊκάκης, κάπου στα μέσα Απριλίου θα κληθούν να πληρώσουν και τον φόρο εισοδήματος για τα χρήματα που δεν εισέπραξαν.

Το ερώτημα που παραμένει στα μυαλά των καλλιεργητών στην Ορεστιάδα είναι το ίδιο: ποια καλλιέργεια μπορεί να αντικαταστήσει τα τεύτλα. Ανάμεσα στις εναλλακτικές συγκαταλέγονται ο ηλίανθος και το βαμβάκι. Αναφορικά με τα ασυγκόμιστα τεύτλα της περυσινής σεζόν, οι παραγωγοί σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά, καθώς η διοίκηση τους παραπέμπει στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Ήδη, μάλιστα, έστειλαν εξώδικο στο οποίο ζητούν αποζημίωση, την οποία τοποθετούν στα 300 ευρώ/στρέμμα, εφόσον η εταιρεία δείξει διατεθειμένη να συμφωνήσει σε συμβιβασμό.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, του Νικήτα Διαμαντόπουλου, 26/3/2018 }