1η Σεπτεμβρίου 1821: Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης

Η 1η Σεπτεμβρίου είναι για την Σαμοθράκη ιερή ιστορική ημέρα. Τιμάται το Ολοκαύτωμα της νήσου, το οποίο συνέβη την 1η Σεπτεμβρίου 1821, όταν οι Τούρκοι έσφαξαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Σαμοθράκης.

Το Ολοκαύτωμα ξεκίνησε με αφορμή την άρνηση των Σαμοθρακιτών να πληρώσουν φόρο που τους είχε επιβληθεί, παρά τις παραινέσεις του απεσταλμένου, ενός Ιμβριώτη με το όνομα Λογοθέτης. Γνωρίζοντας οτι μ’ αυτή τους τη κίνηση θα προκαλούσαν την οργή των Τούρκων, οι Σαμοθρακίτες αρχισαν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας επικείμενης επίθεσης. 

Τη 1η Σεπτεμβρίου 1821, περίπου 1000 – 2000 Τούρκοι αποβιβάστηκαν στο νησί στην περιοχή Μακρυλιές. Οι ελάχιστοι Σαμοθρακίτες που δεν κατέφυγαν στα βουνά, δοκίμασαν να αντισταθούν αλλά σκορπίστηκαν γρήγορα. 

Οι Οθωμανοί κατάφεραν με δόλο να φέρουν πίσω εφτακόσιους από τους κατοίκους που είχαν διαφύγει στα βουνά, με την υπόσχεση οτι θα τους δώσουν χάρη. Όμως, καταφθάνοντας στο κάστρο της Χώρας, τους δολοφόνησαν όλους. Η τοποθεσία «Εφκάς» και το ρυάκι ονομάστηκαν Εφκάς (Επτακοσίας) από τόν αριθμό των εκεί σφαγέντων Σαμοθρακών. 

Για τον επόμενο μήνα οι Τούρκοι σφάγιαζαν τους κατοίκους του νησιού που είχαν απομείνει. Η καταστροφή του νησιού ήταν ολοκληρωτική.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 1/9/2021}