Ολικό λίφτινγκ στα δίκτυα ύδρευσης οικισμών

Δρομολογημένα είναι όλα τα έργα, λέει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου – Ανάδοχοι σε Αγ. Θεοδώρους, Μικρό - Μεγάλο Δουκάτο, Καλαμόκαστρο, Μεσσούνη, Πόρπη, Φανάρι, Αρωγή, Παραλία Μέσης, εν αναμονή μόνο η Μελέτη μέσω Leader

Ολικό λίφτινγκ στα δίκτυα ύδρευσης στους εναπομείναντες οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής, αλλά κι έργο που αφορά την πόλη της Κομοτηνής, προχωράει αυτό το διάστημα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ). Μέχρι τις 15 Απριλίου βγαίνουν όλοι οι προσωρινοί ανάδοχοι για τα 8 συν 1 έργα, που αφορούν οικισμούς και πόλη, βεβαιώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου, με την ΔΕΥΑΚ να αξιοποιεί στο έπακρο το κρατικό χρηματοδοτικό εργαλείο του Φιλόδημου, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική ετοιμότητα σε επίπεδο μελετών και εν γένει προετοιμασίας.

Όσο για το εάν τα έργα είναι προεκλογικά, ο Δημήτρης Καρασταύρου απαντά: “Τα έργα δεν ωριμάζουν σε μία μέρα, χρειάζεται στόχευση και προγραμματισμός, ώστε να αξιολογήσεις τις ανάγκες που έχει η κοινωνία, να τρέξεις τις μελέτες κάποια χρόνια πριν και, όταν βρεθεί το αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο, να προχωρήσεις. Το εργαλείο βρέθηκε προεκλογικά, ο Φιλόδημος, και δεν το καθορίζουμε εμείς (σ.σ. το πότε θα βρεθεί)”.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έχει και θετικά σχόλια για τον Φιλόδημο καθαυτό, μη κρύβοντας ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κρατικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο βρήκε τον Δήμο Κομοτηνής και την ΔΕΥΑΚ συγκεκριμένα σε πλήρη ετοιμότητα αξιοποίησης.

Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Κομοτηνής

Όπως κομίζει ως είδηση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ήδη έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν οι φάκελοι από τους διαγωνισμούς για την ανάδειξη αναδόχων στα έργα που αφορούν την αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Κομοτηνής.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περί των 3εκ ευρώ, σε οκτώ οικισμούς των πρώην Δήμων Νέου Σιδηροχωρίου και Αιγείρου.

Αναλυτικά πρόκειται για τους οικισμούς: Άγιοι Θεόδωροι, Μικρό Δουκάτο – Μεγάλο Δουκάτο, Καλαμόκαστρο, Μεσσούνη, Πόρπη, Φανάρι, Αρωγή, Παραλία Μέσης.

Σύμφωνα πάντα με τον κο Καραυσταύρου, συνολικά, μετά και τον Φιλόδημο, θα έχουν αντικατασταθεί τα δίκτυα σε όλους (πλην ενός) τους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής. Ενδεικτικά, την Παρασκευή άνοιξαν οι προσφορές για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης οικισμού Αγίων Θεοδώρων, ενώ “μέχρι 15 Απριλίου θα ανοίγουμε φακέλους και θα έχουμε προσωρινούς αναδόχους” στους διαγωνισμούς για τα έργα μέσω Φιλόδημου.

Εν αναμονή μόνο ο οικισμός Μελέτης

Δεν κρύβει, ο κος Καρασταύρου, ότι εννιά είναι οι οικισμοί που χρήζουν αντικατάστασης στα δίκτυα ύδρευσής του, με τον ένατο να είναι η Μελέτη. Αυτός είναι και ο μοναδικός οικισμός, για τον οποίο δεν υπάρχει – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – απτή εξέλιξη. Όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο, υπάρχει ήδη κατατεθειμένη πρόταση στο Leader, η οποία κι αναμένεται να εγκριθεί με το πλήρωμα του χρόνου. Έτσι, θα γίνει η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και σε αυτό τον εναπομείναντα οικισμό.

Ο Δ. Καρασταύρου, χαρακτηριστικά, σημειώνει: “Μετά και τις 15 Απριλίου δεν θα υπάρξει οικισμός που να αιτήθηκε ή να έχρηζε αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης στον Δήμο Κομοτηνής και να μην το έχουμε κάνει, πλην του οικισμού της Μελέτης, όπου εκεί έχουμε καταθέσει πρόταση στο Leader και την περιμένουμε και αυτή”.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα καθαυτό και στο τι εστί προσωρινός ανάδοχος, ο Δ. Καρασταύρου προϋπολογίζει ότι τα έργα θα ξεκινήσουν στα μέσα του καλοκαιριού περίπου, ήτοι μετά τις εκλογές, εκτός μεγάλου απροόπτου. “Με το κλείσιμο αυτής της θητείας δεν θα υπάρξει οικισμός που να χρήζει αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης και να μην το έχουμε υλοποιήσει”.

Αναβαθμίζεται ο Βιολογικός Δήμου Κομοτηνής

Αυτά τα εικοσιτετράωρα αναμένεται να ανοίξουν οι φάκελοι προσφορών και για το έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ Δήμου Κομοτηνής.

Η στόχευση του έργου αφορά στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κομοτηνής.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 3/4/2019}