Παρουσίαση της έρευνας για τις Συναγωγές της Ελλάδας. Η “χαμένη” συναγωγή της Ξάνθης

Στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης  βρέθηκε προσκεκλημένος ο Δρ. Αρχιτεκτονικής, κ. Ηλίας Μεσσίνας, για να μοιραστεί με τους διδάσκοντες και τους φοιτητές το περιεχόμενο της πολυετούς έρευνάς του στις συναγωγές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και σε χώρους λατρείας οι οποίοι, δυστυχώς, χάθηκαν για πάντα. Τον κ. Μεσσίνα παρουσίασε στους συμμετέχοντες ο πρόεδρος του Τμήματος, καθ. κ. Δημήτρης Πολυχρονόπουλος.

Μέσα από πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό και αρχιτεκτονικές σχεδιαστικές αποτυπώσεις του ιδίου, ο κ. Μεσσίνας παρουσίασε την ιστορία και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά πολλών συναγωγών στον ελλαδικό χώρο, καθώς και στοιχεία που σχετίζονταν με τις εβραϊκές κοινότητες. Ειδική αναφορά έγινε στις συναγωγές του θρακικού χώρου και ιδιαίτερα της Ξάνθης, η συναγωγή και το εβραϊκό πνευματικό κέντρο της οποίας, μετά τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, λειτούργησαν ως χώροι κατηχητικού και συνάντησης των προσκόπων, μέχρι που κατεδαφίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

Στον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε, διευκρινίστηκαν ζητήματα που αφορούσαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δε διασώθηκαν όλες οι συναγωγές. Εκτεταμένη συζήτηση αναπτύχθηκε ως προς τον τρόπο προσέγγισης του έργου αποκατάστασης όσων συναγωγών διασώθηκαν και ιδιαίτερα το πρόβλημα της αυστηρούς ή πιο ελεύθερης οπτικής αυτού του έργου ως προς την πιστή τήρηση της παράδοσης και του λειτουργικού χαρακτήρα αυτών των χώρων. Η συζήτηση άγγιξε μάλιστα και το ζήτημα της ιερότητας και του τρόπου με τον οποίο οι αρχιτέκτονες πρέπει να το προσλαμβάνουν ασχολούμενοι με έργα αναστήλωσης χώρων λατρείας, ακόμα και αν πια δε λειτουργούνται από λατρεύουσες κοινότητες. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητές, υπ. διδάκτορες και φοιτητές, καταθέτοντας απόψεις και προβληματισμούς ως προς ένα ζήτημα το οποίο αγγίζει ποικίλες πτυχές και απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, αλλά και κοινωνική διαβούλευση, όπως σημείωσε η αρχαιολόγος-μουσειολόγος κ. Μαρία Πετρά.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν και αποσπάσματα του βιβλίου του κ. Μεσσίνα, «Η Συναγωγή» (εκδ. Ινφογνώμων), τα οποία ανέγνωσαν οι Ειρήνη Τσετινέ και Νίκος Κοσμίδης, υπ. διδ. του Τμήματος.

Την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, στις 19:00, ο συγγραφέας θα παρουσιάσει την έρευνά του στο κοινό της Κομοτηνής, στην Τσανάκλειο βιβλιοθήκη.

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες από τον Γιώργος Κατσαβέλη και Νίκο Κοσμίδη:

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 12/10/2022}