Ξεναγήθηκε και εντυπωσιάστηκε ο Γερμανός πρόξενος από το Μουσείο Καραθεοδωρή

Από τον Σάκη Λιπορδέζη, ενώ το παρόν έδωσε και η δημοτική αρχή

Ο πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Carsten Müller είχε την ευκαιρία να είναι από τους πρώτους επισκέπτες του Μουσείου Καραθεοδωρή στη νέα του στέγη στο κτίριο της Τσανακλείου, που φαίνεται πως συγκεντρώνει τα βλέμματα του εξωτερικού. 

Στο δεύτερο όροφο του κτιρίου χθες 17/12 ο πρόξενος βρέθηκε στο μουσείο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή Σάκης Λιπορδέζης ήταν αυτός που τον ξενάγησε στα εκθέματα. Ο κος Müller εντυπωσιάστηκε από το έργο του Καραθεοδωρή, αλλά και από την δουλειά που έχει κάνει ο Σύνδεσμος που θέλει να αναδείξει την κληρονομιά που άφησε πίσω του.

Σχολείο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Μόναχο

Μεταξύ άλλων πληροφοριών που έχουν σχέση με την Γερμανία και τον Καραθεοδωρή, ο κος Λιπορδέζης πληροφόρησε τον πρόξενο ότι «η Γερμανία όντως τιμάει δεόντως τον Καραθεοδωρή. Έγινε ένα ελληνικό σχολείο “Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή” στο Μόναχο» και συμπλήρωσε πως «είναι ότι καλύτερο το μουσείο να ξεκινάει τη λειτουργία του στη νέα του στέγη με την επίσκεψη του προξένου της Γερμανίας».

«Έπρεπε να έρθω στη Βόρεια Ελλάδα για να μάθω κάτι για την γερμανική ιστορία που σχετίζεται με την επιστήμη» δήλωσε ο κος Müller. 

Και Κυριακή ανοιχτό το μουσείο

Παρών ήταν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Διαφάνειας Γιάννης Κυριαζής, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου και ο επίτιμoς πρόξενος της Γερμανίας στην Κομοτηνή Σταμάτης Κουρούδης. 

Ο δήμαρχος Κομοτηνής απευθυνόμενος στον κο Müller είπε πως «είναι μεγάλη η χαρά που ξεκίνησε η λειτουργία του μουσείου (στην νέα του στέγη) πάντα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή, καθώς αποτελεί ένα πολύ ωραίο κτίριο». 

Εν κατακλείδι, ο κος Γκαράνης γνωστοποίησε ότι το μουσείο πλέον είναι από τη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή ανοιχτό για όλους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 18/12/2021}