Ο Ν. Δένδιας από την Ξάνθη:Δημιουργία θόλου antidrone και 200 κατοικίες για τα στελέχη στην Θράκη

Παρουσία ΥΕΘΑ και Αρχηγού ΓΕΕΘΑ η παράδοση – παραλαβή στο Δ’ ΣΣ

 Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημητρίου Χούπη, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή Παράδοσης – Παραλαβής στο Δ΄Σώμα Στρατού «ΘΡΑΚΗ» και συγκεκριμένα η παράδοση της «σκυτάλης» από τον Αντιστράτηγο κ. Δημόκριτο Κωνσταντάκο, στον Αντιστράτηγο κ. Σταύρο Παπασταθόπουλο. Την τελετή παρακολούθησαν πλήθος αξιωματικών και αποστράτων, αλλά και εκπρόσωποι των αρχών του τόπου.

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΗΜ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ: «ΙΔΙΑΤΕΡΗ Η ΤΙΜΗ, ΒΑΡΙΑ Η ΕΥΘΥΝΗ – ΑΠΟΧΩΡΩ ΓΕΜΑΤΟΣ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ»

Αρχικά, αφού προσήλθε η Πολεμική Σημαία, τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία, χοροστατούντως του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος. Λίγο αργότερα αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του παραδίδοντος Διοικητή, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Κωνσταντάκου, ο οποίος αναφερόμενος στην ανάληψη καθηκόντων του στο Δ΄Σώμα Στρατού πριν από ένα χρόνο, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «ιδιαίτερη τιμή αλλά και βαριά ευθύνη έναντι της πατρίδας, της ιστορίας, των προκατόχων και των υπηρετούντων στο Σώμα Στρατού». Επιπλέον υπογράμμισε ότι «σήμερα, παραδίδοντας τα καθήκοντά μου, αισθάνομαι πλήρης, γεμάτος ευγνωμοσύνη για όσα βίωσα και ικανοποίηση για όσα καταφέραμε σε μια κρίσιμη περίοδο».

«Είμαι υπερήφανος διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να διοικήσω επί ένα χρόνο το Δ΄Σώμα Στρατού, τον ισχυρότερο χερσαίο επιχειρησιακό βραχίονα των Ενόπλων Δυνάμεων, αντλώντας δύναμη από τα 110 έτη της λαμπρής ιστορίας του», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ένα «πολυποίκιλο και πολυδιάστατο πλέγμα δράσεων, έντονης εκπαίδευσης, εθνικών και διεθνών ασκήσεων και δραστηριοτήτων, πάντοτε με αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, υπομονή, εμπνευσμένη δημιουργικότητα, χαμόγελο και αισιοδοξία από το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού μας, βασικές συνιστώσες της κάθε επιτυχίας». Επιπλέον ο απερχόμενος Διοικητής του Σώματος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η έντονη υπηρεσιακή εκπαίδευση,  υψηλή ετοιμότητα το πλαίσιο της «προς πόλεμον προπαρασκευής», αλλά και η εικοσιτετράωρη επιτήρηση της μεθορίου αποτέλεσαν τους κύριους πυλώνες της στόχευσής μας, προκειμένου η έννοια της αποτροπής να καταστεί αξιόπιστη, αποτελεσματική, στην ένδοξη αυτή ακριτική περιοχή», προχωρώντας σε έναν μικρό «απολογισμό» της δυναμικής παρουσίας και των δράσεων του Σώματος στην Θράκη.

ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου από τον απερχόμενο Διοικητή καθώς και η υποστολή του λαβάρου του παραδίδοντος διοικητή και η  επίδοσή του στον ίδιο και η έπαρση του νέου.

Στον ρου της στρατιωτικής ιστορίας, κατά την διάρκεια της ειρήνης και των συγκρούσεων, τα λάβαρα σηματοδοτούν την ενεργό παρουσία ενός διοικητού. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, καθώς το λάβαρο του Δ’ Σώματος Στρατού, παραδίδεται στον παραδίδοντα Διοικητή. Στο έμβλημα του λαβάρου, απεικονίζεται το ξίφος με το οποίο ο Μ. Αλέξανδρος, έκοψε τον γόρδιο δεσμό με το ρητό «ΤΩ ΞΙΦΕΙ ΤΟΝ ΔΕΣΜΟΝ ΛΕΛΥΣΘΑΙ».

ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ, ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΣΤ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

Από την πλευρά του ο νέος Διοικητής του Δ΄Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τιμή» στο πρόσωπό του με την τοποθέτησή του «στον πιο αξιόμαχο μείζονα σχηματισμό του Στρατού μας, με μοναδικές ιδιαιτερότητες σε ο,τι αφορά στην  περιοχή ευθύνης του, αλλά και στο έργο του». Επίσης ο ίδιος έκανε λόγο για «πλήρη συναίσθηση του μεγέθους της ευθύνης» που επωμίζεται έναντι της υπηρεσίας και των «άξιων» – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – προκατόχων του. Ακολούθως ο νέος Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, έθεσε τρείς στόχους. Πιο συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρώτιστος στόχος μας, πρέπει να είναι η διατήρηση και περεταίρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας του Σώματος. Παράλληλα επιβάλλεται να λάβουμε τα μηνύματα από τις πρόσφατες συγκρούσεις σε διεθνές επίπεδο και να υιοθετήσουμε καινοτόμες επιχειρησιακές ιδέες και πρακτικές, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολυχωρικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος αλλά και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά της πάσης φύσεως υβριδικές απειλές».

Αναφορικά με τον δεύτερο στόχο, υπογράμμισε ότι «είναι η παροχή κατά άριστο τρόπο υπηρεσιών φιλοξενούντως έθνους στις στρατιωτικές δυνάμεις συμμάχων και ετέρων χωρών που διέρχονται από την Θράκη μας, αλλά και η διεξαγωγή κοινών δραστηριοτήτων  με τις δυνάμεις αυτές, προβάλλοντας έτσι τις μοναδικές δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων…», ενώ σε ότι αφορά στον τρίτο στόχο, σημείωσε ότι «είναι η κοινωνική προσφορά του Σώματος. Ο λαός της Θράκης έχει διαχρονικά αποδείξει την αγάπη του προς εμάς συμπαραστεκόμενος ποικιλοτρόπως στο έργο μας. Οφείλουμε κατ΄ελάχιστον να του ανταποδώσουμε την αγάπη αυτή μέσα από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες…»

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: «200 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ – ΞΕΚΙΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»

Σε δηλώσεις του, μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών, στην αίθουσα δεξιώσεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε ότι «Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι πάλι σήμερα εδώ στη Θράκη. Θα ήθελα να πω κατ’ αρχάς ότι αισθάνομαι δικαίωση γιατί από την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας είχα θεωρήσει και συνεχίζω να θεωρώ ότι η Θράκη είναι μια περιοχή τεράστιου στρατηγικού ενδιαφέροντος για την πατρίδα μας, αλλά όχι μόνο για την πατρίδα μας.

Και ότι έχει δυνατότητες ανάπτυξης και κομβικό ρόλο να παίξει, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται απολύτως από τις εξελίξεις και τη σημερινή πραγματικότητα, χωρίς να σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι έχουμε φτάσει στην οροφή. Υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της Θράκης σε όλα αυτά τα επίπεδα.

Όμως, αισθάνθηκα την ανάγκη να είμαι σήμερα εδώ στην παράδοση και την παραλαβή της Διοίκησης του μεγαλύτερου χερσαίου σχηματισμού που έχει η πατρίδα μας, του Δ’ Σώματος Στρατού.

Θα ήθελα επίσης να πω δύο επιπλέον πράγματα. Ο κύριος μοχλός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι τα εξελιγμένα οπλικά του συστήματα. Είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Ακριβώς λοιπόν για τον λόγο αυτό η πατρίδα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε το εξαιρετικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας να εκτελεί απερίσπαστο την υψηλή αποστολή του.

Έχει ληφθεί απόφαση στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών στο αμέσως προσεχές μέλλον, για ένα πολύ μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα που να καλύψει τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και όχι μόνο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ένα τμήμα αυτού του οικιστικού προγράμματος θα αφορά και την κάλυψη αναγκών άλλων στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, από το Υπουργείο Υγείας και από το Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές.

Επιλέξαμε όμως η πρώτη μεγάλη φάση αυτού του οικιστικού προγράμματος, δηλαδή της κατασκευής κατοικιών για τα στελέχη, να ξεκινήσει από την Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο και να ξεκινήσει αμέσως τώρα. Εδώ στη Θράκη θα κατασκευαστούν την επόμενη διετία πάνω από 200 κατοικίες, αυξάνοντας κατά σχεδόν 40% τις διαθέσιμες κατοικίες για τα στελέχη μας και άλλες άνω των 400 κατοικίες θα φτιαχτούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να μπορέσουν να ανακουφίσουν κατ’ αρχάς τα στελέχη και να βελτιώσουν τους όρους της ζωής τους.

Όμως, ξαναλέω, αυτή είναι η πρώτη φάση, δεν είναι η τελική φάση. Ο σκοπός μας είναι στην «ατζέντα 2030» να επιλύσουμε συνολικά το στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικά».

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΟΛΟΥ ANTIDRONE ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ»

Επίσης, ο ΥΕΘΑ, σημείωσε ότι «το δεύτερο πράγμα το οποίο θέλω να πω είναι για τα οπλικά μας συστήματα, πάλι στο πλαίσιο της «ατζέντας 2030». Θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου antidrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones.

Το σήμα της 20ης Τεθωρακισμένης στην οποία ως δόκιμος αξιωματικός είχα κάνει ασκήσεις πολύ-πολύ παλιά, αναγράφει «υπό σκιή» και η απάντηση του Λεωνίδα στην απειλή των Περσών στις Θερμοπύλες, νομίζω ότι μπορεί να ισχύσει απολύτως σε αυτή την περίπτωση.

Πρόθεσή μας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο σύγχρονο πολύπλοκο περιβάλλον να επιχειρούν υπό την κάλυψη ενός εξελιγμένου θόλου antidrone.

Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω όλους για τη σημερινή παρουσία σας εδώ και να ευχηθώ και στον απερχόμενο Στρατηγό και στον νέο Στρατηγό Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού, κάθε επιτυχία στα υψηλότατα καθήκοντά τους.

Και να τους διαβεβαιώσω για κάτι που πιθανόν δεν ακούγεται και τόσο ως «ευλογία»; για την μελλοντική συχνή παρουσία μου στις ασκήσεις του Δ΄ Σώματος Στρατού».

«Θα σας παρακολουθούμε, Στρατηγέ, από πολύ κοντά και η φυσική ηγεσία και εμείς», σημείωσε, κλείνοντας, απευθυνόμενος στον νέο Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού.

πηγή https://www.thraki.com.gr/ 26/1/2024